Παρουσίαση του Ηχοράματος του Δημήτρη Ταλιάνη στην Καλλονή στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων 2018

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, ώρα 6 μ.μ.
Δημοτικό Θέατρο Καλλονής


Το Ηχόραμα του Δημήτρη Ταλιάνη «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.
Η εκδήλωση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Διαχείριση της Γεωλογικής Κληρονομιάς» που θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο από 7 έως 17 Ιουνίου 2018.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων 2018 οργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την υποστήριξη της UNESCO, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

Η διοργάνωση εντάσσεται στις δράσεις του Νέου Προγράμματος  UNESCO Global Geoparks. Η οργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων αποτελεί την κορυφαία εκπαιδευτική δράση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 στελέχη Γεωπάρκων από 25 χώρες, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, στελέχη επιστημονικών φορέων και φορέων της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα και σχεδιάζουν ή υλοποιούν καινοτόμες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης της γεωλογικής μας κληρονομιάς και τη συμβολή των Γεωπάρκων στους τομείς της γεωδιατήρησης, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και της τοπικής ανάπτυξης.

Ηχόραμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO»

Το ηχόραμα «ΝΗΣΟΣ ΛΕΣΒΟΣ: Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, ταξιδεύει το κοινό σε κάθε γωνιά της Λέσβου, σε γνωστούς και άγνωστους τόπους και μνημεία του νησιού.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες προβάλλουν με μοναδικό τρόπο τη γεωλογική, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Απολιθωμένο Δάσος, διατηρητέο μνημείο της φύσης, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση και μοναδικό στολίδι του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φωτογραφίες του ηχοράματος αναδεικνύουν την ελκυστική εικόνα του νησιού και την αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ανάγλυφου, των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον άνθρωπο και την πολιτιστική δημιουργία που συνθέτουν την ταυτότητά της. Αποκαλύπτονται κρυμμένες ομορφιές, που δημιουργούν ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό από εικόνες, ενώνοντας γνωστά τοπία και μνημεία – σύμβολα της λεσβιακής ταυτότητας με εικόνες άγνωστες στο ευρύ κοινό των κρυμμένων θησαυρών της φύσης και της ιστορίας της Λέσβου.

Τα στοιχεία άλλωστε αυτά οδήγησαν στην αναγνώριση της Λέσβου από την UNESCO ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO», ένα διεθνές σήμα ποιότητας των φυσικών-γεωλογικών χαρακτηριστικών της Λέσβου, στα πλαίσια του νέου προγράμματος της UNESCO για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosgeopark.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosmuseum.gr