Στην Λέσβο το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2018 | 7 - 17 Ιουνίου 2018


«Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς» 


Λέσβος, 7 - 17 Ιουνίου 2018

Το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων με αντικείμενο «Παγκόσμια Γεωπάρκα  UNESCO και διαχείριση της γεωλογικής κληρονομιάς» οργανώνουν από 7 έως 17 Ιουνίου 2018 στη Λέσβο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου.

Η παρούσα διοργάνωση εντάσσεται στις δράσεις της UNESCO και του Νέου Προγράμματος  UNESCO Global Geoparks του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Η οργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων αποτελεί την κορυφαία εκπαιδευτική δράση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ενώ παράλληλα προβάλει την Λέσβο ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία Γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

Στο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα συμμετάσχουν περισσότερα από 50 στελέχη γεωπάρκων, υπεύθυνοι φορέων τουρισμού, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίων, υποψήφιοι διδάκτορες, στελέχη επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με γεωπάρκα και σχεδιάζουν ή υλοποιούν καινοτόμες δράσεις διαχείρισης και ανάδειξης της γεωλογικής μας κληρονομιάς από την Αίγυπτο, το Βέλγιο, το Βιετνάμ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ιράν, την Ισπανία, την Κένυα, την Κίνα, την Κύπρο, τη Μαλαισία, το Μαρόκο, τη Ναμίμπια, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Σαουδική Αραβία, την Τανζανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.


Στο Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων θα παρουσιάσουν εισηγήσεις Καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και Καθηγητές από το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα και ειδικοί επιστήμονες από την UNESCO.

Παράλληλα με τις διαλέξεις, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Λέσβο με στόχο τη γνωριμία των συμμετασχόντων με το φυσικό περιβάλλον, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικότοπους, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία, τα μοναστήρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γυναικείους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς και τα τοπικά προϊόντα του νησιού.

Η διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο θα συμβάλλει στην προβολή της Λέσβου στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα ώστε τα θέματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου, με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου http://www.petrifiedforest.gr/geoparks2018, Ε-mail: lesvospf@otenet.gr,  Tηλέφωνο: 2251047033.