Λαοθάλασσα από όλη την Λέσβο είπε όχι στην αύξηση του ΦΠΑ και άμεση λύση στο μεταναστευτικό-Αναλυτικό ρεπορτάζ (vids, pics)

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη σε εξέλιξη βρίσκονταν πορείες διαμαρτυρίας στις οποίες μετείχε σύσσωμο το νησί της Λέσβου και όχι μόνο.


H πορεία ήταν πρωτόγνωρη για το νησί, καθώς οι διαδηλωτές πλησίαζαν ή και ξεπέρεσαν τους 3.500. 

Mία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της σύγχρονης ιστορίας του νησιού πραγματοποιήθηκε, χτες στη Μυτιλήνη, οργανωμένη από τη συντονιστική Επιτροπή του συνόλου των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Στην Λέσβο όλα ήταν κλειστά από το πρωί χτες…. 



Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς της Λέσβου, αγρότες, μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές, φοιτητές, επιχειρηματίες,  το εργατικό κέντρο, απλοί πολίτες, ταξί, αστικά και ιδιωτικά λεωφορεία κ.α.

Η πορεία κατέληξε έξω από το τελωνείο Μυτιλήνης στο οποίο είχαν στήσει μπλόκο τα ΜΑΤ

Καταστηματάρχες του νησιού διαμαρτυρήθηκαν για τις οικονομικές αδικίες (ιδίως την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ), οι κάτοικοι ζητούσαν την εκκένωση της Μόρια, κρατώντας πανό στα οποία γράφουν: «Η Μόρια δεν μπορεί να ζει στην απειλή» και «SOS Μόρια, δώστε λύση τώρα». Στο σημείο είχε συγκεντρωθεί ομάδα αντιεξουσιαστών με κράνη, μαντήλια και καδρόνια με κόκκινες σημαίες.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, ενώ από το πρωί της Πέμπτης, μπήκε λουκέτο στην αγορά της Μυτιλήνης, καθώς όλα τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. 

Η κινητοποίηση αυτή, εκτιμάται ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δέκα ετών και έχει πια αξία να φανεί το αν μπορεί να πετύχει και τον στόχο της…

Νωρίτερα ξεχωριστή πορεία έκαναν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ομάδα αντεξουσιαστων με καλυμμένα τα πρόσωπα τους.

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε το LesvosPost.com από την μεγαλειώδη κινητοποίηση



Ενταση, δακρυγόνα, πετροπόλεμος και φωτοβολίδες

Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πάνε προς το σημείο όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία Τσίπρα, για να επιδώσουν ψήφισμα στον Πρωθυπουργό, αλλά τους απώθησαν αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με φωτοβολίδες, αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Λίγο αργότερα, νέα, σοβαρά επεισόδια εκτυλίχθηκαν μπροστά από την πλατεία Τελωνείου Μυτιλήνης..

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ ομάδας νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας.
Οι νεαροί προσπάθησαν να φθάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ήταν σε εξέλιξη η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Αργά τα μεσάνυχτα είχαμε νέα ένταση αυτήν την φορά έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όταν ομάδα νεαρών επιτέθηκε στην διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε από το πρωί τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Μυτιλήνη. Ακολουθησε πραγματική μάχη με πετροπόλεμο και εκτεταμένη χρήση χημικών με σκοπό να διαλυθούν οι νεαροί…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και νεαρών είχαμε και στα στενά γύρω από την Γενική Γραμματεία εγκλωβίζοντας του υπουργούς και τους παρατηρητές-καλεσμένους της κεντρικής εκδήλωσης για το κλείσιμο του 14ου περιφερειακού συνεδρίου

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έγιναν δύο προσαγωγές

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε το LesvosPost.com από την μεγαλειώδη κινητοποίηση


Δείτε όλο το πλούσιο φωτογραφικό υλικό


Ρεπορτάζ-Φώτο-Βίντεο: Στεφάνου Ευστράτιος (συνεργάτης LesvosPost.com)

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Εξωτερικοί συνεργάτες LesvosPost.com