Η Λέσβος υποδέχεται σήμερα τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα με γενική απεργία σε όλη την Λέσβο.. και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (VID)


Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Λέσβο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός βρέθηκε στη Μόρια και επιθεώρησε τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 7 χιλιάδων μεταναστών.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από την χωρητικότητα του κέντρου φιλοξενίας, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι η αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση:

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η βελτίωση των όρων διαβίωσης και ατομικής υγιεινής αυτών των ανθρώπων. Όσο υπάρχει αυτός ο υπερπληθυσμός, τόσο θα υπάρχουν σίγουρα μεγαλύτερες ανάγκες και αυξημένοι κίνδυνοι».

Κάτοικοι της Μυτιλήνης ετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Έχουν εξαγγείλει απεργία και πορεία διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για τα δύο βασικά προβλήματα του νησιού, το μεταναστευτικό και τη φορολόγηση.



«Εγώ βλέπω ότι σε μια φάση μιας γενιάς το νησί θα αγκυροβολήσει στην απέναντι ακτή. Αυτό βλέπω εγώ. Και πολύ στενοχωριέμαι, γιατί αυτό το νησί το αγαπάμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ κάναμε τις δουλειές μας, εδώ κάναμε τα παιδιά μας. Άμα είναι να μας πούνε, να τα αφήσουμε όλα να φύγουμε και να το παραδώσουμε στην απέναντι ακτή», τόνισε ο έμπορος Μιχάλης Περιφεράκης.

«Τώρα αυτό το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Πιστεύω ότι είναι πάνω από 10-15.000 άνθρωποι αυτοί που έχουν έρθει και έχει γίνει αποθήκη ψυχών ο Καράτεπες και η Μόρια. Και ό,τι έρχεται δε φεύγει παραπέρα, δηλαδή να πάρει μια ανάσα ο τόπος», είπε ο καταστηματάρχης Αντώνης Γιανουλέλλης.

«Κάτοικοι και φορείς της Λέσβου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει το νησί που σήκωσε και σηκώνει ακόμα το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Την ίδια ώρα, οι ροές από την Τουρκία αναζωπυρώνεται, όπως αναζωπυρώνεται και η επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας», μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews στη Μυτιλήνη, Πάνος Κιτσικόπουλος.








Η Λέσβος «ετοιμάζεται» για την επίσκεψη Τσίπρα | Euronews


Πηγή http://gr.euronews.com

Θερμή υποδοχή…

Συλλαλητήρια, απεργίες, κλειστά μαγαζιά, διμοιρίες των ΜΑΤ επί ποδός και… πολεμικά πλοία συνθέτουν την εικόνα της Μυτιλήνης ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο 14ο περιφερειακό συνέδριο.

Κάτοικοι και φορείς ετοιμάζουν θερμή «υποδοχή» στον πρωθυπουργό, διαμαρτυρόμενοι τόσο για την έξαρση του προσφυγικού - μετά και το «καμπανάκι» του επικεφαλής της Frontex ότι τα χειρότερα… έπονται - όσο και για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο νησί.

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Εκτός από τις επτά διμοιρίες των ΜΑΤ που έχουν επιστρατευτεί, σύμφωνα με το lesvospost, πολεμικά πλοία αλλά και το περιπολικό σκάφος  «Γαύδος» έχουν ήδη αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Θυμίζουμε ότι το «Γαύδος», είναι το σκάφος που πρόσφατα εμβόλισε τουρκική ακταιωρός κοντά στα Ίμια.

Τη σημασία της επίσκεψης Τσίπρα στη Λέσβο ενισχύει και το γεγονός ότι μαζί του θα βρίσκεται σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Aξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός πριν από τη Λέσβο θα επισκεφτεί τη Λήμνο και τη 130 Αεροπορική Σμηναρχία Μάχης.

Το διήμερο συνέδριο θα ρίξει την αυλαία του με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις 19:00 το απόγευμα της Πέμπτης, στην αυλή της γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Και διακοπή κυκλοφορίας

Ανακοινώνεται ότι, κατόπιν της υπ’ αριθ. 17/2018 από 01-05-2018 απόφασης του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, αύριο (03-05-2018) ημέρα Πέμπτη και κατά τις ώρες από 16.30 έως 20.30, λόγω προγραμματισμένων εκδηλώσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα στην πόλη της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

Αργύρη Εφταλιώτη,
8ης Νοεμβρίου,
Μικράς Ασίας,
Σκρα,
Τζ. Αριστάρχου.

Εξαιτίας της προαναφερόμενης διακοπής της κυκλοφορίας στις παραπάνω οδούς, θα ισχύσουν, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι απαραίτητες, κατά περίπτωση, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.