ΑΕΣ ΠΑΛΑΙΟΚΗΠΟΥ Α’: Το χρυσάφι της Λέσβου από τον Συνεταιρισμό Παλαιόκηπου (Vid)

Η Λέσβος κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές περιοχές της Ελλάδας.


Ο ελαιώνας της Λέσβου που σκεπάζει απλόχερα το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, απλώνεται μέχρι χαμηλά στις ακτές του, φθάνοντας πολλές φορές μέχρι τη θάλασσα.

Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Παλαιοκήπου ιδρύθηκε το 1922 και αριθμεί περίπου 400 μέλη. Κύρια δραστηριότητα του είναι η έκθλιψη του ελαιοκάρπου, η παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς και η πώληση των προϊόντων για λογαριασμό των μελών.

Βρεθήκαμε με τη δημοσιογράφο, Ελένη Ψυχούλη, στον Παλαιόκηπο Λέσβου και συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους που είναι η ψυχή του Συνεταιρισμού, για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον της παραγωγής και του προϊόντος. Ο Ερμόλαος Μιχαλακέλης, που συντονίζει όλες τις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού μας επισήμανε την φιλοπεριβαλλοντική διάσταση των εργασιών του ελαιοτριβείου, καθώς όλα τα απόβλητα συγκεντρώνονται με τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους για την αποφυγή μόλυνσης των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Ο ΑΕΣ Παλαιόκηπου παράγει αποκλειστικά το φημισμένο εξαιρετικής ποιότητας και υφής , αναγνωρισμένο ως ΠΓΕ, ελαιόλαδο “Λέσβος” και έχει πιστοποιηθεί για την παραγωγή του.  Αυτό το γεγονός αυξάνει την προσήλωση του Συνεταιρισμού σε θέματα ασφάλειας, ποιότητας και τήρησης υψηλών προδιαγραφών σε όλα τα στάδια, από τις καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι τη συγκομιδή και την παραγωγή. Το ελαιόλαδο οφείλει το “χρυσό” του χρώμα στο ιδιαίτερο μείγμα ελαιόλαδου που προέρχεται από τις δύο ποικιλίες, στην απουσία μεγάλων ποσοτήτων χλωροφύλλης και την υψηλή περιεκτικότητα του σε καροτένιο.

Ο κ. Μιχαλακέλης μας ενημέρωσε για την εκσυγχρονιστική πορεία του Συνεταιρισμού, καθώς έχει επενδύσει σε μηχανήματα νέας γενιάς για την παραγωγή ενός ποιοτικού τροφίμου, όπως το νέο decanter, οι αλεστικές μηχανές τελευταίας τεχνολογίας και οι 25 ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας περίπου 400 τόνων.

Το προϊόν παράγεται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές αναγνώρισής του, από τις ποικιλίες ελιάς Κολοβή και Αδραμυτιανή και αποκλειστικά σε κλασικά ή φυγοκεντρικά ελαιοτριβεία του νησιού.

Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού έχουν συστηματικά εκσυγχρονιστεί, ώστε να διασφαλίζονται άριστες συνθήκες για την παραγωγή του προϊόντος και την ασφάλεια των εργαζομένων και των παραγωγών σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2005.

Το Πρόγραμμα Εργασίας που υλοποίησε η ΟΕΦ του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Παλαιοκήπου για την τριετία 2015-18, περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την αναβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας και κατ’ επέκταση του παραγόμενου προϊόντος.

Βασικές προτεραιότητες του Προγράμματος ήταν ο συντονισμός και η ενίσχυση του έργου των 141 ελαιοκαλλιεργητών μελών της Οργάνωσης. Επιπλέον, εξίσου σημαντική ήταν και η προώθηση ενός μοντέλου καλλιέργειας της ελιάς, το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής, την πιστοποιημένη ιχνηλασιμότητα και ποιότητα του τελικού προϊόντος και τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, μεταφοράς και αποθήκευσης της παραγωγής.



Πηγή http://dete.gr/