Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας «ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΕΡΝΕΣ»- Η παράσταση μιας ολόκληρης τοπικής κοινότητας


Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας


Μία ακόμη δράση του Restory, η θεατρική παράσταση: «Βουτιά στις άδειες στέρνες», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 στο παλιό βιομηχανικό κτήριο της ΚοινΣΕπ Μοδούσα στον Παπάδο της Γέρας.

Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας γέμισε ασφυκτικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, παρακολουθώντας μια ακόμα πιο ιδιαίτερη παράσταση-ντοκουμέντο για τη βιομηχανική ιστορία και ζωή στη Γέρα. Μνήμες, άγνωστες για πολλούς πτυχές της ιστορίας εκείνης της περιόδου αλλά και ελπίδα για μια νέα εποχή γι’ αυτά τα κτήρια-ορόσημα, αναδύθηκαν και συγκίνησαν το κοινό που χειροκροτούσε-όρθιο σε πολλές στιγμές- ένα θίασο 14ων ατόμων. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Κος Θεοφάνης Τάκος, με την πάντα μοναδική του αισθητική και άποψη.

Το «Βουτιά στις άδειες στέρνες» -τίτλος που δόθηκε από τους ίδιους τους πολίτες στις ανοιχτές συναντήσεις που έγιναν από το πρόγραμμα σε όλα τα χωριά της Γέρας-  βασίστηκε σε έρευνα και συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους στις βιομηχανίες της περιοχής, που πραγματοποίησαν οι διάφορες ομάδες πολιτών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, τους προηγούμενους μήνες.  Με δυνατές συνεργασίες, όπως οΠαγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, αφού τα περισσότερα μέλη του θιάσου ανήκουν στη Θεατρική Ομάδα του, γνωστή για τις προσεγμένες, επαγγελματικού επιπέδου παραστάσεις που ανεβάζει τα τελευταία χρόνια, και την ΚοινΣΕπ Μοδούσα που έχει μπει πλέον δυναμικά στα πολιτιστικά δρώμενα, το Restory κάνει πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει», που  είναι άλλωστε και μία από τις βασικές αρχές του. Το «Βουτιά στις άδειες στέρνες» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συμμετοχής μιας ολόκληρης τοπικής κοινότητας λειτουργώντας έτσι και ως παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής δράσης. 

Το Restory (Ρίστορι), είναι μία κοινωνική και πολιτιστική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση πολιτών και τοπικών αρχών ώστε να κινητοποιηθούν από κοινού για την ανάδειξη και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ιστορικών χώρων και κτηρίων του τόπου τους. Με δημιουργικές συλλογικές δράσεις από την τοπική κοινότητα, δημιουργεί νέες οπτικές γι’ αυτά τα κτήρια ενημερώνοντας παράλληλα για τα σχετικά νομικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα, που συχνά στέκονται εμπόδιο στην επανένταξη αυτών των κτηρίων στην τοπική ζωή.  Το Restory σχεδίασε, διαχειρίζεται και φέρνει στη Γέρα η αρχιτέκτονας και υπότροφος του προγράμματος «START-Create Cultural Change» Στέλλα Αυγουστίδου.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για το πρόγραμμα στα τηλέφωνα: 6981904022, 6937403252,  στο e-mail: restory.yera@gmail.com και στη σελίδα στο Facebook:Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας.

Το Restory,  υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.). Υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Την τρέχουσα δράση του Restory: βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας, στηρίζει ο Παγγεραγωτικός καθώς και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Γέρας, η ΚοινΣΕπ Μοδούσα και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου.