Μυτιλήνη: Αθώοι τα μέλη της ΜΚΟ που κατηγορούνταν για παράνομη διακίνηση μεταναστών (Pics, vid)

Οι Μανουέλ Μπλάνκο, Χούλιο Λατόρε και Χοσέ Ενρίκε Ροντρίγκεζ, μέλη της ΜΚΟ PROEM-AID, απαλλάχθηκαν όλων των κατηγοριών στο μονομελές εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Manuel Blanco, Julio Latorre και Jose Enrique Rodríguez, μέλη της ΜΚΟ Proemaid, το 2016 ρυμούλκησαν στις ελληνικές ακτές, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, μια βάρκα με πρόσφυγες η οποία δεν βρισκόταν σε κίνδυνο

Αθώους κήρυξε μετά από μια διαδικασία εννέα ωρών, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου τρεις Ισπανούς πυροσβέστες - διασώστες μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PROEM-AID και δύο Δανούς αραβικής καταγωγής, μέλη της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Team Humanity που κατηγορούνταν για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μεταναστών στην Ελλάδα.



Συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου 2016 είχαν συλληφθεί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος επιβαίνοντες σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας, να επιχειρούν να ρυμουλκήσουν βάρκες με αλλοδαπούς.

Το δικαστήριο έκρινε, παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία ζήτησε την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων, ότι οι πέντε δεν τέλεσαν τις πράξεις οι οποίες τους αποδίδονταν και διέταξε την επιστροφή των εγγυήσεων που είχαν επιβληθεί - ύψους 5.000 ευρώ στον καθένα από τους τέσσερις (τρεις Ισπανούς και έναν Δανό) και 10.000 ευρώ στον πέμπτο (ένα Δανό) στον οποίο είχε απαγορευθεί έκτοτε και η έξοδος από τη χώρα- προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι.

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δυο από τα τρία στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση. Απουσίαζε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που τους είχε συλλάβει.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης προσήλθε και κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της αυτόνομης Ισπανικής Περιφέρειας της Ανδαλουσίας Ρόζα Αγιλάρ. 

Η δίκη πήρε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό. Πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι την καλύπτουν, ενώ στο πλευρό των κατηγορουμένων στέκεται το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, το οποίο παρίσταται στη δίκη. Στα δικαστήρια οι υποστηρικτές των κατηγορουμένων φορούσαν μπλουζάκια που γράφουν: «το να σώζεις ζωές, δεν είναι έγκλημα.»