Τι σημαίνουν οι λέξεις «Φασίστας» και «Ακροδεξιός»

Οι λέξεις «Φασίστας» και «Ακροδεξιός» είναι οι πρώτες φράσεις που ακούμε πλέον μετά το Καλημέρα, Καληνύχτα, Καλησπέρα…

Τελευταία με αφορμή το τεταμένο κλίμα στην Μυτιλήνη τις λέξεις αυτές τις έχουμε ακούσει από βουλευτές, πολιτικούς, αλληλέγγυους, αναρχικούς, πολίτες, δημοσιογράφους, παπάδες, καθηγητές, δασκάλους…. Κτλ..

Στην Ελλάδα γενικά υπάρχει η τάση πολιτικοί όροι, όπως ο λαϊκισμός και ο φασισμός, να γίνονται λάστιχο και να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα. 

Χρησιμοποιούν τον όρο, για να χαρακτηρίσουν οποιαδήποτε ροπή προς την πολιτική βία και τον ολοκληρωτισμό, την κατάργηση δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση θεσμών και γενικότερα κάθε μορφή καταπίεσης.

Έτσι υπάρχουν φασίστες διαφόρων λογιών, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, εθνικιστές, αναρχικοί...

Ακόμα και εσωτερικοί και καλά κρυμμένοι φασίστες

Το σίγουρα είναι ότι ως φράση του συρμού ο φασισμός είναι μια κακιά λέξη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις λέξεις, γιατί όταν τις φοβόμαστε παίρνουν εξωπραγματικές διαστάσεις στο μυαλό μας. 

Τελικά όμως τι σημαίνουν οι φράσεις «Φασίστας» και «ακροδεξιός»



Αναλυτικά:

Τι είναι φασίστας και τι φασισμός:

Φασίστας είναι αυτός που ακολουθεί τη λογική της ιδεολογίας του φασισμού. 

Για την ακρίβεια ο φασίστας είναι το όργανο που επιβάλλει τον φασισμό. Είναι αυτός που επιβάλλει σε πολίτες παρά τη θέλησή τους, αυτά που επιβάλλει το φασιστικό σύστημα.

Αυτός συνήθως επιβάλλεται και επιβάλλει αυτά που του ορίζει το φασιστικό σύστημα, ακόμα και με τη βία, καθώς επίσης και με μία σειρά πράξεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών (πχ ρατσισμός, περιορισμός ελευθερίας λόγου, κλπ).

Επίσης, μπορεί να μην ανήκει σε κάποια τέτοια σχετική πολιτική παράταξη, όμως η ιδεολογία που ακολουθεί να έχει τέτοια χαρακτηριστικά απέναντι σε άλλους ανθρώπους.

Είδαμε τι είναι φασίστας, διαβάστε στη συνέχεια τι είναι φασισμός

Φασισμός είναι μία πολιτική ιδεολογία που επιβάλλει αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, για την ενδυνάμωση της κυβέρνησης και τη στέρηση δικαιωμάτων των πολιτών.

Το φασιστικό σύστημα συνήθως διοικείται από έναν δικτάτορα που επιβάλλει πράγματα στους πολίτες παρά τη θέλησή τους και, μέσω πράξεων βίας και αυστηρής νομοθεσίας, καταστέλλει τυχόν ενάντιες κινητοποιήσεις.

Ο φασισμός, δεν υπάρχει μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και γενικά εκτός πολιτικής σκηνής: μπορεί ένα άτομο ή μία ομάδα ατόμων, να επιβάλλουν πράγματα σε άλλους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους, παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους.

Επίσης περιέχει και στοιχεία ρατσισμού.

Σε γενικές γραμμές είναι η ριζοσπαστική, αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.

Σήμερα οι όροι «φασισμός» και «φασίστας» χρησιμοποιούνται πολλές φορές για να χαρακτηρίσουν πρόσωπα, θεσμούς ή καταστάσεις που μπορεί να μην έχουν καμιά σχέση με την αρχική έννοια του όρου. Έτσι προσδιορίζεται -λανθασμένα- ως «φασισμός» γενικά κάθε άδικη, αντιδημοκρατική και βίαιη πράξη, ιδεολογία, συναίσθημα, συνήθεια στο χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικογένειας, και των σχέσεων. Η υπερβολική χρήση αυτού του δεύτερου ορισμού έχει εν μέρει υποκαταστήσει τον αρχικό ορισμό (ότι φασισμός είναι μόνο η ονομασία του κινήματος του Μουσολίνι).



Τι είναι ακροδεξιός;

Στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, με τον όρο Ακροδεξιά καλείται ένα σύνολο πολιτικών οι οποίες είναι συντηρητικές ολοκληρωτικές και εθνικιστικές. Πολλάκις, ο όρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ιδεολογίες όπως ο Εθνικοσοσιαλισμός κι ο Φασισμός. Είναι άμεσα συσχετιζόμενος με τον ρατσισμό, αφού ισχυρίζεται ότι η κοινωνική ιεραρχία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικές διαφορές μεταξύ των εθνικοτήτων του πλανήτη, οι οποίες αναδεικνύουν ορισμένες ως ανώτερες των υπολοίπων.

Ακροδεξιός είναι αυτός που έχει μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία στο χώρο της δεξιάς.

Στην ουσία είναι αυτός που έχει πολύ συντηρητικές απόψεις, δηλαδή ακραίες δεξιές αντιλήψεις.

Κατά μία έννοια με τον όρο ακροδεξιός εννοούμε αυτόν που έχουν ακραίες φιλελεύθερες και νεοφιλελεύθερες θέσεις και ιδέες.

Γενικά είναι ένας όρος με αρνητική σημασία, καθώς έτσι χαρακτηρίζονται και όσοι ασπάζονται τον ναζισμό, τον εθνικοσοσιαλισμό ή την φασιστική ιδεολογία.

Ουσιαστικά είναι αυτός που εκφράζει συντηρητικές, ολοκληρωτικές και εθνικιστικές πολιτικές.