«Έργα έχω έργα κάνω...ο αόματος...»- | Διαβάστε τις σημερινές μπανάνες στην Μαϊμού του αθλητισμού της Λέσβου

Κάθε Τρίτη η Μαϊμού που αγαπήσατε, η Μαϊμού που αποκαλύπτει πολλά… θα εμφανίζεται στην οθόνη σας…… Μια αποκλειστική συνεργασία του LesvosPost…

Καλώς τα παιδιά της Πλατείας. Πως πήγαν τα συλλαλητήρια και οι διαμαρτυρίες. Ξεδώσαμε έτσι?

Μην αγχώνεστε πάντως καλοκαιράκι έρχεται, μουντιάλ έχουμε, θα το περάσουμε και αυτό και από Σεπτέμβρη βλέπουμε. Εκλογές έρχονται παρεμπιπτόντως… Για να πάμε και στα δικά μας γιατί σας έλειψα ελέω Πρωτομαγιάς και μου παραπονιέστε.

+ Θα ξεκινήσω με Αιολικό όχι τίποτα άλλο αλλά για να εκφράσω μια απορία. Τι γίνεται θα μας πει κανείς? Ο Γρυπιώτης έχει πάρει σβάρνα τα συνέδρια, πήγε στο Δικαστικό, πήγε προχθές στου ΣΥΡΙΖΑ, είδε Υπουργούς, Υφυπουργούς, κανονίζει να πάρει μετακινήσεις λόγω νησιωτικότητας, συναντήθηκε με τον δικό μας τον Αλεξίου για τα γήπεδα, (ήταν άλλοι δυο στο τραπέζι αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα Άλλη… φορά τώρα δεν έχει Παρά…) και δείχνει να τρέχει για την επόμενη χρονιά, πιο κεφάτος και ορεξάτος από ποτέ. Από την άλλη η άλλη κίνηση (με τον υποψήφιο ντε)που είχε ξεκινήσει με συναντήσεις μεταξύ τυριού και…κρασιού, δεν φαίνεται να προχωρά ή έχει παγώσει για να το πω καλύτερα.  Πάντως θα έχει ενδιαφέρον η Γενική Συνέλευση της ομάδας για να μας φύγουν και οι απορίες.




+ Πάμε στα τοπικά μας τώρα. 

Θα το πάρει το πρωτάθλημα ο Μπότης αλλά με το μαρτύριο της σταγόνας… Στην Λήμνο θα παίξει το πρώτο παιχνίδι πάντως και στην Μύρινα και μάλλον δεν θα χει πρόβλημα με τους Λημνιούς όπως φαίνεται. 

+Μην γίνει καμιά στραβή βέβαια αύριο και πάει το πρωτάθλημα να παιχτεί στην Αγιάσο. Εκεί να δεις ο Παπαλόπουλος πως περιμένει. Και δεν είναι μόνο η «προσωπική» κόντρα που έχει με τον Μπότη από παλιά. Είναι και τα όσα γίναν στο μεταξύ τους παιχνίδι στην Θερμή. Εκεί που μπούκαραν τρείς παίκτες της Αγιάσου στα αποδυτήρια να πλακώσουν τον Τριλιανό που τους έβριζε και τους έκανε χειρονομίες μετά το ματς. Και έχουν κληθεί και σε απολογία από την ΕΠΣΛ και οι τρεις. 

+ Την έπεσαν στον Παντελαίων έμαθα οι άνθρωποι της Ανεμότιας προχθές στο πάρκινγκ του γηπέδου της Αγιάσου. Και όπως μου είπαν γιατί μπροστά δεν ήμουν, τα μπινελίκια που έφαγε ο διαιτητής ήταν πολλά. Και έκανε και συμπληρωματική από ότι ξέρω. Πάντως εκεί στην Ανεμότια έχουν καταντήσει Βασιλάκης Καίλας. Σε κάθε ματς διαμαρτύρονται για την διαιτησία. Σε κάθε ματς. Ο Παπαδόπουλος ωρύεται, ο Βρατσάνος σφάζει με το γάντι τους παλιούς του συναδέλφους, ε χαλαρώστε λίγο δεν μπορεί να φταίει για όλα ο διαιτητής και σε κάθε παιχνίδι. Κάτι δεν κάνετε και εσείς καλά, γιατί αυτοκριτική μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει. Σας αγαπώ αλλά… 

+ Πάντως γενικά υπάρχει γκρίνια τα τελευταία χρόνια. Πολύ γκρίνια από τις ομάδες και τους παράγοντες. Βέβαια εγώ την δικαιολογώ. Το τοπικό μας και δη η Α Κατηγορία, έχει γίνει πλέον επαγγελματική. Οι περισσότερες ομάδες πληρώνουν, προπονητές, γενικούς αρχηγούς, φροντιστές, παίκτες, προπονητές τερματοφυλάκων και πάει λέγοντας. Ε και αυτοί όλοι πρέπει να διαμαρτυρηθούν για να μην χάσουν το ψωμί τους. Πάνε οι εποχές που δεν μας ένοιαζε και αν χάναμε ή μας ένοιαζε μόνο η καζούρα στον καφενέ. Τώρα επηρεάζεται η τσέπη μας και για αυτό πρέπει να φωνάξουμε για να την υπερασπιστούμε. Έτσι είναι μάγκες να τα λέμε και αυτά. Αφού σκέφτομαι να γίνω και εγώ παράγοντας. Όποιος θέλει δέχομαι προτάσεις.. 

+ Είχε δεν είχε την έριξε την ομάδα ο Χασαπάκης. Δεν φταίει κανείς πρόεδρε, ο Κεραυνός έπεσε γιατί έγιναν πολλά λάθη και μαζεμένα και το ξέρεις. Όταν μαζεύτηκε στα τελευταία τρία παιχνίδια και πήγε να σώσει την παρτίδα ήταν αργά. Αν έπαιζες έτσι σε άλλα 4-5 ματς δεν θα είχες πέσει. Τώρα κάτσε στο Μετρόπολις και κάνε θεωρίες γιατί έπεσες. Και μην τα βάζεις με την ΕΠΣΛ. Εκτός του οτί είναι «κολλητοί» σου, δεν φταίνε αυτοί. Εντάξει ο Οδυσσέας Ελύτης έπαιξε ρόλο, δεν λέω, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο με τις αλλαγούλες του, αλλά και εγώ να ήμουν το ίδιο θα κανα. Άμα δεν έχεις χέρια να ξυστείς… Δεν σε βλέπω να συνεχίζεις πάντως του χρόνου…

 Επειδή πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για τα αθλητικά έργα που ανακοινώνονται και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, ας δούμε τι ισχύει σε κάθε περίπτωση για να μην θεωρούν κάποιοι ότι ο σανός ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. 

+ Καταρχήν η έλευση Βασιλειάδη και Συναδινού στο νησί, στα πλαίσια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μας βρήκε απροετοίμαστους και εντελώς ανέτοιμους. Καμία προεργασία δεν είχε γίνει, καμία συνάντηση των τοπικών αθλητικών φορέων δεν είχε προηγηθεί ενώ εντελώς απόντες ήταν οι «δικοί» μας από την συζήτηση για τα αθλητικά έργα. Το γιατί το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Εγώ πάντως που με ενδιαφέρει να γίνουν αθλητικά έργα στο νησί πήγα… Έτσι βρήκε ευκαιρία ο Αρμενάκας και καλά έκανε και πήγε να πάρει την υπόσχεση για Κλειστό στο Πλωμάρι. Μπράβο του και μαγκιά του. 

Πάμε τώρα παρακάτω… 

+ Τα χουμε πει να μην τα ξανά λέμε. Το γήπεδο Άντισσας γίνεται στην θέση του γηπέδου της Μήθυμνας γιατί οι Αντισσαίοι είχαν όχι μπάρμπα στην κορώνη αλλά άνθρωπο δικό τους σε θέση κλειδί στην ΓΓΑ. Και καλά έκαναν και αυτοί γιατί ενώ θα έπρεπε ο Δήμος να τους δίνει λεφτά από τα ανταποδοτικά λόγω των ανεμογεννητριών στην περιοχή και να τους κάνει έργα, αντίθετα δεν τους δίνει τίποτα. Αλλά επειδή είναι πιο έξυπνοι από αυτούς που μας διοικούν, το πήραν με το έτσι θέλω. Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά αυτά που έχουμε μπροστά μας.




Τι ανακοίνωσε λοιπόν ο Βαλσαμίδης από πλευράς αθλητικών έργων στο νησί? Παραθέτω αναλυτικά τα όσα είπε: «Προκειμένου ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών, σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφέρειας έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει αθλητικά έργα, ενδεικτικά να αναφέρω για το νησί της Λέσβου την αναβάθμιση των υποδομών στο Στάδιο Πολιχνίτου Π/Υ 1 εκ. ευρώ και την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Καλλονή Π/Υ 2 εκ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της κεντρικής και βόρειας Λέσβου. Την προσπάθεια αυτή συνεχίζουμε και την φετινή χρονιά χρηματοδοτώντας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου νέα έργα όπως για παράδειγμα στη Λέσβο η αντικατάσταση των ταρτάν του στίβου στα Στάδια Καλλονής & Μυτιλήνης Π/Υ 700.000 €, στην αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου στη Νεάπολη Π/Υ 350.000 €, στην τοποθέτηση χλοοτάπητα στα γήπεδα της Σκάλας Καλλονής και της Ανεμώτιας Π/Υ 700.000 €, καθώς και στην κατασκευή γηπέδου στην Άγρα Π/Υ 700.000 €». Πως έχει η όλη ιστορία.

Ο Δήμος προτείνει με βάση τις ανάγκες που εκείνος θεωρεί πως υπάρχουν και η Περιφέρεια χρηματοδοτεί έχοντας για κάθε τι που προτείνει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στην συνέχεια εφόσον εγκριθούν τα έργα από το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι δυο φορείς υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ τους, η περιφέρεια δίνει τα χρήματα και ο Δήμος κάνει το έργο. Ωραία μέχρι εδώ. Πάμε να δούμε που βρίσκεται το κάθε έργο. Το Στάδιο Πολιχνίτου ενώ έχει περάσει η προγραμματική σύμβαση από το δημοτικό συμβούλιο δεν προχωρά γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει μελέτη. Ξέχασα να σας πω πως αν δεν υπάρχει μελέτη για κάθε έργο δεν γίνεται να γίνει καμία προγραμματική σύμβαση, γιατί πολύ απλά σε αυτή θα πρέπει να αναγράφεται μέχρι ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου. Ο Δήμος την πέρασε χωρίς να ξέρει τον ακριβή προϋπολογισμό του έργου αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

Η Περιφέρεια που λειτουργεί πιο σοβαρά φυσικά δεν την περνάει και δεν θα την περάσει αν δεν έχει μέχρι ευρώ τον προϋπολογισμό και εξασφαλισμένα τα χρήματα. Το Στάδιο έχει πρόβλημα στατικότητας στις κερκίδες (δεν θα έπρεπε καν να φιλοξενούν κόσμο), εκεί η μελέτη ετοιμάζεται και όταν γίνει και ολοκληρωθεί το συζητάμε να προχωρήσει το έργο. Τώρα γιατί πέρασε η προγραμματική από το δημοτικό συμβούλιο? Ε πρέπει να δείξουμε ότι κινείται το έργο ασχέτως αν δεν κινείται… 

+ Το Κλειστό της Καλλονής έχει μελέτη, αλλά έχει σταλεί προς επικαιροποίηση.
Ωστόσο εδώ υπάρχει άλλο θέμα. Η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει 2 εκατομμύρια ευρώ για το έργο το οποίο κοστίζει όμως γύρω στα 3.5 εκατ. Το ενάμιση έχει δεσμευτεί ο Δήμος ότι θα το δώσει, αλλά δεν το έχει εγγράψει τον προϋπολογισμό του. Είναι δέσμευση προφορική. Για να προχωρήσει όμως η διαδικασία, δεν μπορεί να γίνει στα λόγια. Οπότε στο περίμενε είμαστε και εδώ με αμφίβολη την συνέχεια χρονικά. Άκη ακούς? Για την αντικατάσταση ταρτάν σε Στάδιο Μυτιλήνης και Καλλονής δεν χρειάζονται μελέτες αλλά είναι συγκεκριμένες προδιαγραφές που δίνει ο ΣΕΓΑΣ οπότε εδώ λογικά μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία. Καλά να προχωρήσει είναι μια κουβέντα, αλλά τουλάχιστον μπορεί να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα.

+ Για το Κλειστό της Νεάπολης το λίφτινγκ αφορά την στεγανοποίηση της στέγης για να μην μπάζει νερά τον χειμώνα, αντικατάσταση φωτισμού, αλλαγή κουφωμάτων και παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο. Και εδώ θέλει μελέτες και εδώ θέλει μια διαδικασία, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, τα 350 χιλιάδες τα θεωρώ πολλά και υπερβολικά για μια τέτοια εγκατάσταση. Πολλά… πώς να το πω. Για τα γήπεδα Σκάλας Καλλονής και Ανεμότιας επίσης χρειάζονται μελέτες, (νομίζω της Ανεμότιας υπάρχει αλλά επειδή θα γίνει και φωτισμός εκεί θέλει επιπρόσθετη) ενώ το γήπεδο Άγρας θα γίνει από την αρχή και με χλοοτάπητα, που σημαίνει πως θέλει και εδώ μελέτη κτλ. Υπάρχει επίσης και το γήπεδο 5χ5 στην Χρυσομαλλούσα, με 50 χιλιάδες ευρώ που είναι πολύ απλό να γίνει αφού αφορά μόνο αντικατάσταση χλοοτάπητα. Η ένταξη των έργων αυτών, η έγκριση τους δηλαδή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, θα γίνει μέσα στον Ιούνιο και από κει και πέρα είναι στο χέρι των ανθρώπων εδώ να προχωρήσουν. 

+ Με τους ρυθμούς που δουλεύει ο Δήμος, με τις ελλείψεις που έχουν τα περισσότερα έργα και με την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σε τέτοιους είδους ζητήματα διαχρονικά, μην περιμένετε μέσα στα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθεί κάτι από τα παραπάνω, με μια μικρή εξαίρεση για το γήπεδο της Χρυσομαλλούσας που είναι ένα μικρό έργο . Μακάρι να διαψευστώ αλλά η εμπειρία μου δεν με αφήνει να είμαι αισιόδοξος. Ίσως μάλιστα κάποια από τα παραπάνω να μην ξεκινήσουν καν. Τι θέλω να πω με τα παραπάνω. Είναι εύκολο να βγαίνουμε και να ανακοινώνουμε έργα, αθλητικά γήπεδα κτλ αλλά θα πρέπει πρώτα από όλα να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Θα πρέπει να είμαστε ακριβείς, συγκεκριμένοι και να αναφέρουμε την πραγματικότητα χωρίς να προσπαθούμε πρόσκαιρα να αποκομίσουμε συγχαρητήρια και μπράβο. Και δεν αναφέρομαι στην περιφέρεια για να μην παρεξηγηθώ.


+ Όχι τίποτα άλλο για να μην περνάνε και οι κάτοικοι των χωριών από τα γήπεδα τους κάθε μέρα και περιμένουν να τα δουν πράσινα, ή ανακαινισμένα. Πάντως επιμένω πως το πρόβλημα μας δεν είναι οι διαδικασίες, αλλά οι άνθρωποι που τις κινούν και το κάτα πόσο ενδιαφέρονται. Δυστυχώς εδώ οι δικοί μας «αθλητικοί» ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους. Θα πω και ονομαστικά μην ανησυχείτε, όρεξη να χετε…

+ Για να είμαι και δίκαιος βέβαια, θα πω πως έστω και έτσι κάτι φαίνεται να προχωρά μετά από χρόνια σε θέματα αθλητικών έργων. Μπορεί να είμαστε πίσω και να θέλουμε δουλειά αλλά καλό είναι να γίνονται πράγματα έστω και αν δεν γίνονται ιεραρχημένα και με γοργούς ρυθμούς. Για το κολυμβητήριο θα τα πούμε την άλλη εβδομάδα. Αναλυτικά και με στοιχεία και τεκμηριωμένα πάντα επιχειρήματα. 

Πέρασε η ώρα, είπαμε πολλά, να με συμπαθάτε αλλά δεν μπορώ να μην τα λέω βρε παλικάρια, είμαι σε ηλικία που δεν μπορώ να σκάσω πια. Τα λέμε την άλλη εβδομάδα…

Κάθε Τρίτη η Μαϊμού που αγαπήσατε, η Μαϊμού που αποκαλύπτει πολλά… θα εμφανίζεται στην οθόνη σας…… Μια αποκλειστική συνεργασία του LesvosPost…

Για όσους θέλετε να μας στείλετε τις «μπανάνες» σας, τα παράπονα σας και τις ενστάσεις σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο tsitos76@yahoo.gr.