Έρχεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων επιχειρούν να βάλουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίων.

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων το 2019, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα είναι υποχρεωτικό για όλους. Για τον σκοπό αυτό, θα συσταθεί ομάδα εργασίας, με συμμετοχή και εκπροσώπων των οικονομικών και κλαδικών φορέων, η οποία θα προσδιορίσει τις απαιτούμενες δράσεις και ενέργειες και τις αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή των ανωτέρω σε ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων από 01/01/2019.



Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η έκδοση κανονιστικών αποφάσεων τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. Οπως σημειώνει το ίδιο στέλεχος, πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων αλλά και θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με την εξοικονόμηση πόρων, την αυτοματοποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους.

Το θέμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη στις 23 Απριλίου 2018, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Πέτρος Τριάρχης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, καθώς και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες διευθύνσεων της ΑΑΔΕ και άλλων εμπλεκόμενων υπουργείων. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του εκσυγχρονισμού της ηλεκτρονικής τιμολόγησης σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων, ενώ οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους και συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της υλοποίησης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων και στοιχείων.

Σε διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα προχωρήσει μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολή των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Φέτος για πρώτη φορά στο έντυπο Ε3, στους κωδικούς 040 και 041, στους υποπίνακες «Ενεργοί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης» και «Ενεργά Τερματικά POS», προσυμπληρώνονται οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί και όλα τα τερματικά POS και ePOS, για τα οποία έχουν συναφθεί συμβάσεις με παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ημεδαπής, επιτρέποντας έτσι αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις.