Δεκάδες πρόστιμα και παραβάσεις μετά από καταγγελίες σε επιχειρήσεις στην Πέτρα και στον Μολυβο

Μεγάλη αναστάτωση την Τετάρτη στην Πέτρα και τη Μήθυμνα

Μεγάλη αναστάτωση την Τετάρτη στην Πέτρα και τη Μήθυμνα, καθώς μετά από καταγγελία, οι αστυνομικές αρχές της περιοχής προχώρησαν σε ελέγχους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος των δύο χωριών, βεβαιώνοντας δεκάδες πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν στην κατάληψη δημοσίου χώρου, χωρίς σχετικά δικαιολογητικά και άδειες.

Το γεγονός προβλημάτισε τους επαγγελματίες των κατεξοχήν τουριστικών αυτών περιοχών, οι οποίοι εκτός των όλων προβλημάτων, καλούνται να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα.Συγκεκριμένα στην Πέτρα, οι αστυνομικοί ήλεγξαν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στις οδούς Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο δρόμο δηλαδή που οδηγεί από την Πλατεία της Πέτρας στην Εκκλησία και τα καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Ερμού, στον παράλληλο με την παραλία της Πέτρας δρόμο, όπου υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Πέτρας Α. Κελαηδίτης, σύμφωνα με το νέο νόμο, οι καταστηματάρχες προκειμένου να μισθώσουν κάποια τετραγωνικά από το δήμο, θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις και το σχετικό τοπογραφικό.

«Η Τοπική Κοινότητα Πέτρας με απόφασή της, προχώρησε εγκαίρως στην πεζοδρόμηση των δύο συγκεκριμένων δρόμων και ενημέρωσε από τον Οκτώβριο τους καταστηματάρχες για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, ώστε να μισθώσουν τον απαραίτητο χώρο μπροστά από τα καταστήματά τους. Προφανώς, λόγω φόρτου εργασίας, αλλά και των γνωστών οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, δεν έγιναν τα τοπογραφικά διαγράμματα, αν και έχουν κατατεθεί οι σχετικές αιτήσεις στην αρμόδια υπηρεσία. Μετά το περιστατικό της Τετάρτης, μιλήσαμε τόσο με τον αντιδήμαρχο Τ. Βέρρο, όσο και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ν. Καρασάββα, ώστε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν σύντομα και να μην υπάρξει συνέχεια. Ήδη οι καταστηματάρχες απευθύνθηκαν από κοινού σε τοπογράφο και σύντομα θα καταθέσουν και τα τοπογραφικά διαγράμματα που απαιτούνται».

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Η περίπτωση της Μήθυμνας είναι αρκετά πιο πολύπλοκη και διαφορετική, από την αντίστοιχη της Πέτρας. Συγκεκριμένα, ενώ στην Πέτρα υπάρχει απόφαση πεζοδρόμησης από την Κοινότητα, για τη Μήθυμνα ανάλογη απόφαση δεν υπάρχει, λόγω αρνητικής γνωμάτευσης της αστυνομίας.

Σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει στην κεντρική οδική αρτηρία της Μήθυμνας, που οδηγεί στο λιμάνι. Εκεί δραστηριοποιούνται κυρίως καταστήματα τουριστικών ειδών, υπάρχουν, όμως και ορισμένα εστιατόρια και μπαρ που βγάζουν τραπεζοκαθίσματα στο απέναντι πεζοδρόμιο από την επιχείρησή τους.

«Δυστυχώς, επισημαίνει ο πρόεδρος του χωριού Θ. Ανδριώτης, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι κεντρικός και παρόλο που μετά τις 8 απαγορεύεται η είσοδος στο χωριό με αυτοκίνητα, εντούτοις όσοι βρίσκονται ήδη εντός του οικισμού, μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά. Η αστυνομία έχει γνωματεύσει αρνητικά, για τη μετατροπή του συγκεκριμένου δρόμου σε πεζόδρομο κι έτσι η κοινότητα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Η όλη φασαρία και η ενόχληση εκτιμώ ότι έχει δημιουργηθεί από 4-5 καταστήματα που βρίσκονται σε αυτή την ευθεία και βγάζουν τραπεζοκαθίσματα στο απέναντι πεζοδρόμιο. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ανοχή, λόγω του ότι είμαστε τουριστική περιοχή και οι άνθρωποι περιμένουν να δουλέψουν για ένα τρίμηνο. Οι καταστηματάρχες όλο αυτό το διάστημα πληρώνουν κανονικά, για την κατάληψη του χώρου που καταλαμβάνουν. Επικοινωνήσαμε άμεσα με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τον Τ. Βέρρο και το Ν. Καρασάββα, συζητήσαμε το θέμα και ζητήσαμε να επισκεφτεί την προσεχή Τετάρτη το χωριό ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, καθώς και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας. Θα τους δείξουμε το δρόμο και την περιοχή γενικότερα και θα τους εξηγήσουμε ποια ακριβώς είναι η κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και για την αδειοδότηση των καταστημάτων, αλλά και για τη μείωση ή διαγραφή των προστίμων που καλούνται να πληρώσουν.

Ως τοπική κοινότητα, αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ζητάμε κατανόηση και σεβασμό από τους καταστηματάρχες. Δηλαδή, αν η άδεια ενός καταστήματος γράφει την ανάπτυξη 5 τραπεζοκαθισμάτων, να τηρούν τη δέσμευση και να μην υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε αυτόν το δρόμο, αντίστοιχες δυσλειτουργίες υπάρχουν και στο λιμάνι και στην αγορά του χωριού και γενικότερα σε όλο το Μόλυβο. Ο καθένας το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία. Καλό θα ήταν, όμως, να υπάρχει σχετική ελαστικότητα, αφού είμαστε στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και όλα τα καταστήματα θέλουν να δουλέψουν». 

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης