Κίνημα Αλλαγής: «Φιέστα Τσιπρα σε κλοιό ΜΑΤ στην Μυτιλήνη» | Σ. Θεοδωράκης: «Ο Τσίπρας να περάσει και έξω από το κόκκινο χαλί»


Ανακοινώσεις από το Κίνημα Αλλαγής και τον Σ. Θεοδωράκη για την σημερινή ομιλία Τσιπρα στην Μυτιλήνη.   


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 

Είναι πρόκληση να διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λέσβο. Σε ένα νησί που σηκώνει μεγάλο βάρος και ταυτόχρονα πληρώνει την ανικανότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Ο κ.Τσίπρας επιστράτευσε  17 διμοιρίες των ΜΑΤ και μια στρατιά αστυνομικών για να φτιάξουν γύρω του κλοιό ασφαλείας  στη διάρκεια της επίσκεψης. Μπορεί να κρατήσουν μακριά του τους αγανακτισμένους κατοίκους, να κρύψουν για λίγο τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κρατησης, όλοι ξέρουν όμως ότι μετά τις φιέστες  τα προβλήματα θα είναι εκεί. Ο κ Τσιπρας όφειλε να έχει ζητήσει και εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ για τα νησιά μας και τους νησιώτες που δοκιμάζονται όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές με παρεμβάσεις μας.

Δεν το έπραξε και πληρώνει τα επίχειρα της πολιτικής του. Πρώτα από όλους όμως την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο κ.Τσίπρας να περάσει και έξω από το κόκκινο χαλί

Τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση των νησιών επανέλαβε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αlpha9.89, στον Δήμο Βερύκιο και τον Σπύρο Λάμπρου.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λέσβο για το αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιείται στο νησί, «θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να περάσει έξω από το κόκκινο χαλί, να δει έξω από τις φιέστες και να αντικρίσει τα πραγματικά προβλήματα». Αν και, όπως συμπλήρωσε «δε νομίζω ότι είναι εύκολο με τόσο αστυνομικό κλοιό γύρω του». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι τα σημαντικά προβλήματα του νησιού έχουν να κάνουν με την ανικανότητα της κυβέρνησης και τη γραφειοκρατία του κράτους, καθώς η Ε.Ε. έχει δώσει χρήματα από τον Σεπτέμβριο για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, αλλά ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί. Και αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν εκταμιεύονται; Γραφειοκρατία από τον Σεπτέμβριο; Υπάρχει ένα διοικητικό σύστημα, κομματικό, που εναλλάσσεται ανάλογα με τις κυβερνήσεις, το οποίο φρενάρει τα λογικά πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν στη χώρα» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε μάλιστα πως «πρέπει να επιστρέψουμε στα σημαντικά της ατζέντας. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής» τόνισε. «Αν το πολιτικό σύστημα δεν είναι έτοιμο για μεγάλες αλλαγές, μεγάλες μεταρρυθμίσεις, θα ζούμε τα προβλήματα των προηγουμενων χρόνων ξανά και ξανά. Και η κυβερνητική αλλαγή πρέπει να μπει στο πλαίσιο αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης και συμπλήρωσε «Επιμένω: κάποια προβλήματα πρέπει να αλλάξουν σήμερα και να μην περιμένουμε τις εκλογές, καθώς από μόνες τους δεν αλλάζουν το πρόβλημα της χώρας». Και έκανε ευθεία αναφορά στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να αλλάξει ο νόμος περι ευθύνης υπουργών αν και «η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να το αλλάξουμε μετά τις εκλογές».

Μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε επιβάλλεται να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστούν παθογένειες, όπως η υπερφορολόγηση και το άδικο φορολογικό σύστημα, η απουσία δικαιοσύνης, το κομματικό κράτος και η γραφειοκρατία. Όπως είπε «δεν θα έρθουν μικρές και μεγάλες δουλειές όταν οι πολίτες νιώθουν ότι υπάρχει ένα άδικο φορολογικό σύστημα, όταν νιώθουν ότι υπάρχει μία γραφειοκρατία, όταν νοιώθουν ότι υπάρχει απουσία δικαιοσύνης».

Και επεσήμανε πως ο κόσμος υποφέρει από τους φόρους αυτή την στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι του πληρώνουν το 70% του εισοδήματος τους στο κράτος σε εισφορές και σε φόρους, κάτι που είναι εντελώς αντιπαραγωγικό και δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Σε ότι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τον Αύγουστο, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας πιστοληπτικής γραμμής αμύνης, ώστε, όπως τόνισε, «να ξέρουν οι αγορές και οι δανειστές ότι μπορεί η χώρα να βρει και από αλλού λεφτά. Αλλιώς θα υπάρχει μια άγρια συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως, δεν το θεωρεί «τελειωμένο» και επανέλαβε τη σημασία συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες μας καθώς «αν κλείσουμε εμείς τις πόρτες στα Σκόπια σήμερα, θα γίνουν προτεκτοράτο των Τούρκων».

Ακούστε εδώ τη ραδιοφωνική συνέντευξη
Διαβάστε εδώ τα σημαντικότερα tweets της συνέντευξης