Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης | «Έργα Ειρήνης και Πολέμου στη Λέσβο»

στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων


H Eφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει ως θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις-Νέο κοινό», αλλά και της πολιτιστικής δράσης υπό τον γενικό τίτλο «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης», την οποία εγκαινίασε στις 20 Μαρτίου 2016, θα παρουσιάσει την Παρασκευή, 18 Μαίου 2018 και ώρα 20.00, στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων για το έτος 2018, με τίτλο «Χάλκινα Μυκηναϊκά Όπλα από τη Θερμή ν. Λέσβου».

«Έργα Ειρήνης και Πολέμου στη Λέσβο» είναι η θεματική ενότητα για το έτος 2018 για να ταξιδέψουμε στον χρόνο και την ιστορία, μαθαίνοντας πτυχές της δραστηριότητας των Λεσβίων για τις ημέρες ευημερίας και ακμής μέσα από ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τις δύστοκες ημέρες του πολέμου, των εχθροπραξιών και του αθέμιτου ανταγωνισμού ως αποτέλεσμα των άλλοτε επεκτατικών βλέψεων ή της αμυντικής θωράκισης και προάσπισης της ελευθερίας των πολισμάτων και επικρατειών των πόλεων-κρατών.

Τα χάλκινα μυκηναϊκά όπλα από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής ν. Λέσβου που χρονολογούνται στον 14ο και 13ο αι. π. Χ., αποτελούν δείγματα της ανεπτυγμένης μυκηναϊκής μεταλλοτεχνίας και οπλοποιίας που έφτασε στο απώγειό της κατά τον 13ο και 12ο αι. π. Χ., με την κατασκευή των πιο περίτεχνων όπλων για τις τάξεις των ευγενών και αρχόντων, αλλά και των ηρώων και πολεμιστών.

Στην εκδήλωση θα προλογίσει ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης με θέμα «Μυκηναίων όπλα» και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η εισήγηση της αρχαιολόγου ΕΦΑ Λέσβου, κας Γεωργίας Δεληγιώργη «Χάλκινα Μυκηναϊκά όπλα από τη Θερμή ν. Λέσβου».

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία Animato, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κου Αντώνη Βερβέρη.

Το νέο έκθεμα θα φιλοξενείται στη βιτρίνα του ισογείου του Νέου Κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και θα συνοδεύεται από σχετική βιντεοπροβολή, ενώ στους επισκέπτες θα διανέμεται ειδικό φυλλάδιο για το έκθεμα στα ελληνικά και αγγλικά.


Για την παρουσίαση του ευρήματος και της εκδήλωσης η είσοδος για το κοινό την Παρασκευή, 18 Μαίου 2018 και ώρα 20.00 θα είναι ελεύθερη.