Τι εξήγγειλε ο Χαρίτσης για τη Λέσβο- 5εκ η χρηματοδότηση για το κολυμβητήριο- Χρηματοδότηση σημαντικών έργων

Η πρώτη θετική είδηση για τη Λέσβο βγήκε με την έναρξη ουσιαστικά του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες του στη Μυτιλήνη.

Από τη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση με θέμα «Αναπτυξιακή πολιτική, χρηματοδοτικά μέσα και δημόσια περιουσία», ο Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου στη Μυτιλήνη, σε μια απόφαση μάλιστα που θα αναρτηθεί σήμερα κιόλας στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Όπως τόνισε ο αναπλ. υπουργός  Ανάπτυξης, «η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας».

Ανακοινώνοντας μια αναπτυξιακή στρατηγική για μετά το μνημόνιο ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας τόνισε πως αυτή στηρίζεται σε τρεις άξονες:- Συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα και θωρακίζει την οικονομία.

- Αναπτυξιακή στρατηγική για την ώθηση της οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται και αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες του παρελθόντος. Είναι το παραγωγικό μοντέλο που χρεοκόπησε πρώτο.

- Επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα παρεμβαίνει δυναμικά στη συζήτηση στην ΕΕ για την Πολιτική Συνοχή μετά το 2020, «διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων», επισημαίνοντας ότι ένα από τα πρέπει να είναι η νησιωτικότητα.Δείτε στο βίντεο όλη την συνεδρία με θέμα την Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα & Δημόσια ΠεριουσίαΓια το Βόρειο Αιγαίο

Σχετικά με τα νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως την τελευταία τριετία χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ.
 
Με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούνται σημαντικά για την Περιφέρεια έργα, όπως ο Νέος Επιβατικός και Εμπορικός Λιμένας Σιγρίου Λέσβου που χρηματοδοτήθηκε το 2016 με 14 εκατ. ευρώ και δημοπρατήθηκε το 2017, με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικά το 2017, εγκρίθηκαν νέα έργα άνω των 33 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, έργα των 19 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, και έργα των 5 εκατ. ευρώ στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση του Πύργου Αμπελικού στη Λέσβο και η αναβάθμιση αθλητικών υποδομών δημοτικού σταδίου Σάμου.

Επίσης, χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ η αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 11ης και 13ης Ιανουαρίου στη Λέσβο.

Στον τομέα των μεταφορών, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή - Αναβάθμιση του Οδικού Άξονα Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου», με συνολικό προϋπολογισμό 61 εκατ. ευρώ.

Στον κρίσιμο για την ποιότητα ζωής τομέα του περιβάλλοντος χρηματοδοτούνται από το αρμόδιο τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έργα σε όλη την Περιφέρεια, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.Στον τομέα της διαχείρισης των λυμάτων, περίπου 12 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ολοκλήρωση έργων αποχέτευσης στην Αγιάσο και νέα έργα αποχέτευσης στους οικισμούς Πολιχνίτου, Βρίσας και Βατερών της Λέσβου.

Για έργα αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης, πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, και εντάχθηκαν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους Λέσβου και Σάμου.

Επιπλέον, χρηματοδοτείται το έργο εγκατάστασης αφαλάτωσης στους Φούρνους με προϋπολογισμό 700 χιλ. ευρώ.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπό αξιολόγηση βρίσκονται 5 προτάσεις για έργα διαχείρισης απορριμμάτων με συνολικό προτεινόμενο προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ. Σε αυτές, περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης αποβλήτων στη Χίο, τη Λέσβο και την Ικαρία.

Τέλος, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω, τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε μια νέα πρόσκληση για την ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Στο Βόρειο Αιγαίο περιλαμβάνει τους Δήμους Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Άλλα προγράμματα

Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, στην ανάδειξη της πλούσιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, «που μπορεί να στηρίξει σημαντικά την τοπική οικονομία για το Βόρειο Αιγαίο», ο κ. Χαρίτσης είπε πως «διατέθηκαν το 2017 πάνω από 12 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ για σημαντικά έργα, όπως την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του κτιρίου Ξενία στη Σάμο και την μετατροπή του σε κέντρο επιστήμης λόγου και τέχνης με 2 εκατ. ευρώ».

Επίσης ανακοινώθηκε πως: «είναι ανοιχτή η πρόσκληση ύψους 50 εκατ. ευρώ για Δήμους που αφορά την επανάχρηση δημοτικών κτιρίων που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη και επιχειρηματικών χρήσεων». 

«Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούνται κτίρια που μέχρι τώρα ήταν εγκαταλειμμένα με σκοπό να μετατραπούν σε εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και προσέθεσε: «Σύντομα επίσης θα δημοσιευθεί πρόσκληση των 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Με αυτό το πρόγραμμα, επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Επίσης, μέχρι τα μέσα Μαΐου πρόκειται να ανακοινωθεί πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων με στόχο να συνδεθεί λειτουργικά το υδάτινο στοιχείο με τον αστικό ιστό. Τέλος, ανοιχτή είναι η πρόσκληση προς τους Δήμους για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ».

Με τις παραπάνω προσκλήσεις, σύμφωνα με το κυβερνητικό στέλεχος  «θα διατεθούν συνολικά 127 εκατ. ευρώ σε Δήμους και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 
Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση και τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στους ασθενείς, εξοικονομώντας ενέργεια και μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους. ... Επιπλέον για τη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους δύο βασικούς τομείς της παραγωγής, τον αγροτοκτηνοτροφικό και την μεταποίηση, συστήσαμε το Φόρουμ Βιομηχανίας, Αγροδιατροφής και Τουρισμού, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Στο πλαίσιο των στοχευμένων παρεμβάσεων μας, με στόχο τη στήριξη των νησιών, όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, δημιουργηθήκαν τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νότιου Αιγαίου, με αρχικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.

Συνολικά υποβλήθηκαν 194 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των αξιόλογων προτάσεων, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός στα 102 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον έργα των 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου.

Πρόκειται για έργα σε όλους τους τομείς -από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Σε κάθε νησί υλοποιείται τουλάχιστον ένα έργο, και όλα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων οι οποίες επιλέχθηκαν με βάση τον βαθμό ωριμότητας και τη χρησιμότητά τους για τις τοπικές κοινωνίες. Για πρώτη φορά ακριτικά και μικρά νησιά όπως ο Άη Στράτης και οι Οινούσες, δέχονται χρηματοδότηση τέτοιου ύψους, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στο Ειδικό Αναπτυξιακό Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδοτούνται:

- έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων όπως η βελτίωση των λιμενικών υποδομών Λιμένα Αγίου Κηρύκου Ικαρίας,

- έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου όπως η βελτίωση της επαρχιακής οδού Πέτρας – Μήθυμνας,

- έργα πολιτιστικού χαρακτήρα όπως ο εκσυγχρονισμός του αρχαιολογικού μουσείου Λήμνου & η ανάδειξη Νότιας Πτέρυγας στη Νέα Μονή Χίου Κελιών

- έργα υποδομών εκπαίδευσης όπως η αποκατάσταση κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Ταμπάκικα Σάμου,

- έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως η κατασκευή υδραγωγείου στις Οινούσες,

- έργα στον τομέα της υγείας, όπως η ανακαίνιση κοιτώνων προσωπικού Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σάμου,

- δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας όπως η δημιουργία δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας από το Επιμελητήριο Λέσβου.

Επιπλέον, προτεινόμενα έργα στο πλαίσιο των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από άλλα προγράμματα, όπως το «Φιλόδημος» (π.χ. η αντιπλημμυρική προστασία Ολύμπων στη Χίο), τα ΠΕΠ και το Εθνικό ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας (π.χ. η προμήθεια αξονικού Τομογράφου στην Ικαρία).

Από αυτά, στο Βόρειο Αιγαίο εντάσσονται 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε σε δράσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα οδικής ασφάλειας,

Συζήτηση στην Ευρώπη

Κλείνοντας, ο κ. Χαρίτσης κατέληξε αναφερόμενος στη νησιωτικότητα που «δεν είναι ένα θέμα που εξαντλείται στην Ελλάδα. Αφορά όλη την Ευρώπη, όπως υπενθύμισαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές των τελευταίων ετών».

«Αυτή την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγεται μία πολύ κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020. Των κονδυλίων δηλαδή που αφιερώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση της σύγκλισης μεταξύ των κρατών- μελών, την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας» σημείωσε ο ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης και επισήμανε:

«Σε αυτή τη συζήτηση παρεμβαίνουμε δυναμικά διεκδικώντας, πέρα από την αύξηση του προϋπολογισμού της Πολιτικής Συνοχής, και τη διεύρυνση των κριτηρίων στην κατανομή των πόρων.

Ένα από αυτά τα κριτήρια πρέπει να είναι η νησιωτικότητα. Πιέζουμε ώστε περισσότεροι ευρωπαϊκοί πόροι να κατευθυνθούν στα νησιά και να εκπονηθούν στοχευμένες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυσή τους».

Στο μεταξύ, ένα νέο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που ταυτόχρονα θα βοηθήσει και τις δομές οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους νησιώτες, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ο αρμόδιος υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και με χρηματοδότηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να έχουμε μεγαλύτερη και πιο ισχυρή υγειονομική παρουσία στους χώρους προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα -στην ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά».

Όπως τόνισε ο ίδιος «έχουμε τώρα περίπου 200 υγειονομικούς που υπηρετούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στους χώρους φιλοξενίας στα ΚΥΤ και στα ΠΡΟΚΕΚΑΤ. Θα προσπαθήσουμε να τους αυξήσουμε περισσότερο και βεβαίως αυτό που χρειάζεται είναι και μια συστηματική ενίσχυση των όμορων δημόσιων δομών δηλαδή του νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Το οποίο αναμφίβολα υποδέχεται ένα μεγάλο όγκο περιστατικών από τους καταυλισμούς και για την ενίσχυση του οποίου έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, τόσο σχετικά με τη στελέχωσή του όσο και με τη χρηματοδότησή του και τη λειτουργικότητά του».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη μορφή του νέου προγράμματος, το κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι αυτό θα συνδυάζει την αυτοδύναμη παροχή υπηρεσιών υγείας και την ενδυνάμωση του νοσοκομείου.
 
Όπως είπε «θέλουμε να ενισχύσουμε τους υγειονομικούς πυρήνες πρωτοβάθμιας κυρίως φροντίδας στους χώρους ανοιχτής φιλοξενίας, να μπορούν να αντιμετωπίζονται με επάρκεια οι πιο επείγουσες ανάγκες των πληθυσμών που διαβιούν εδώ. Και στη συνέχεια -αυτό βεβαίως μας ενδιαφέρει πολύ- είναι να ενισχύσουμε παράλληλα και τις γειτονικές δομές δηλαδή και το νοσοκομείο Μυτιλήνης, και το πρώην ΠΕΔΥ της πόλης και όλες τις άλλες δημόσιες δομές του νησιού».

«Νομίζω», συνέχισε ο ίδιος, «ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Μυτιλήνης το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν βάσεις αναβάθμισης και των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού και κυρίως της στελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα».


Δείτε στο βίντεο όλη την συνεδρία με θέμα την Αναπτυξιακή Πολιτική, Χρηματοδοτικά Μέσα & Δημόσια Περιουσία