Τα ιδιαίτερα μετάλλια του 5ου Molyvos Urban MTB- Συνάντηση των "τριών διαστάσεων" της Λέσβου

Στα μετάλλια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, το δημιουργικό παρελθόν συναντά το ελπιδοφόρο μέλλον


Το 5ο Molyvos Urban MTB θα είναι η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση του Φορέα Τουρισμού Μολύβου στην οποία θα απονεμηθούν τα νέα ειδικά μετάλλια, που καθιερώνονται από φέτος!

Τα νέα αυτά μετάλλια, είναι κάτι παραπάνω από ένα βραβείο, που θα απονεμηθεί στους νικητές. Πρόκειται για μία συνάντηση των "τριών διαστάσεων" της Λέσβου: του φυσικού της πλούτου που ξεκινά 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, της αρχιτεκτονικής οργάνωσης των πόλεων της πριν από 3.5 χιλιάδες χρόνια και του πολιτισμού της, όπως αυτός αποτυπώθηκε από τους Σαπφώ, Αλκαίο, Τέρπανδρο, Αρίωνα, Πιττακό κ.α. και ξεκίνησε από το νησί το ταξίδι του στην ανθρωπότητα τον 7ο πΧ αιώνα. Είναι μια συνάντηση, του δημιουργικού παρελθόντος με το ελπιδοφόρο μέλλον!

Στο μετάλλιο του 5ου Molyvos Urban MTB, απεικονίζεται ένας ποδηλάτης, πάνω σε ένα λιθόστρωτο με φόντο το Βυζαντινό Κάστρο του Μολύβου, ενώ στην πίσω πλευρά των αναμνηστικών είναι σκαλισμένο ένα από τα πολλά αποφθέγματα του Πιττακού του Μυτιληναίου, ενός από τους επτά μεγάλους σοφούς της Αρχαιότητας: “θεράπευε εμπειρίαν” δηλαδή να “αναζητάς την εμπειρία”. Ο μόνος δρόμος της γνώσης του εαυτού μας και του κόσμου είναι οι εμπειρίες μας, όπως και το Molyvos Urban MTB που θα ζήσουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στον Μόλυβο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μετάλλια είναι χειροποίητα σε τρεις εκδόσεις (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) και το σχέδιο και το απόφθεγμα είναι σφυρηλατημένα στο χέρι από τον καλλιτέχνη αργυροχρυσοχοΐας, Θεόφιλο Μαντζώρο.


Ο Θεόφιλος Μαντζώρος

Ο Θεόφιλος Μαντζώρος γεννήθηκε στην κεντρική Αφρική το 1968. Οι εφηβικές του ανησυχίες και τα πρώτα του φτερουγίσματα στον κόσμο της τέχνης, τον οδήγησαν στη σχολή Καλών Τεχνών, η τυχαία συνάντησή του με την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας στην κρατική σχολή της Αθήνας, τον κέρδισε ολοκληρωτικά και τον κράτησε για πάντα κοντά της.

Συνεχίζοντας τις σπουδές του το 2008, αποκτά πιστοποίηση γεμολόγου σε διαμάντια και σε έγχρωμες πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες. Εμπνευσμένος από τη παράδοση και την ιστορία του τόπου καταγωγής των γονιών του, τη Λέσβο δημιουργεί πρωτότυπα και αυθεντικά κομμάτια υψηλής ποιότητας και τεχνικής αρτιότητας που αποπνέουν γνησιότητα, το παρελθόν και το σήμερα της αιολικής γης, των λιόδεντρων, του ανέμου, της θαλασσινής αύρας
.

Εκτός από την παρακολούθηση ιστορίας Αρχαϊκών κοσμημάτων και αντικειμένων έχει παρουσιάσει μέρος της δουλειάς του σε ομαδικές εκθέσεις κοσμημάτων το 1999 στη Νέα Υόρκη με τίτλο ”metropolis” διακρινόμενος για το πρωτοποριακό τους design καθώς και σε γκαλερί της Ρώμης εντυπωσιάζοντας τους φιλοτέχνους και αποσπώντας ευνοϊκότατα σχόλια και κριτικές. Επιπλέον, το 2001 παραδίδει φάκελο συνεργασίας στην εταιρεία Εύσημον για κοσμήματα της Ολυμπιάδας του 2004, το ίδιο διάστημα δημιουργεί μια συλλογή σε μινιμαλιστικές φόρμες σε ασήμι με σμάλτο.

Συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν μέσα από τις δημιουργίες του.

Δηλώνει επίσης:

Ως δημιουργός αφουγκράζομαι το σήμερα λίγο πριν γίνει πραγματικότητα. Λίγο πριν η στιγμή, μάς δείξει κάτι καινούργιο.  Εμπιστεύομαι αυτό που μου λέει η καρδιά μου. Προσπαθώ να ενώσω κομμάτια από ένα μωσαϊκό που πολλές φορές με εκπλήσσει με το αποτέλεσμα της δύναμης που έχει το τελικό σχέδιο. Αισθάνομαι ότι ζω μόνο για αυτό. Ότι η ανάσα μου, είναι η δημιουργία. Βλέπω τον κόσμο βαθύτερα, χωρίς να κοιτάω μόνο με τα μάτια μου, αλλά… με τα μάτια της ψυχής μου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη https://www.myth.gr/el/


Περισσότερο φωτογραφικό υλικό: http://www.molyvosmtb.com/2018/05/28/metallia/