Λήξη της καραντίνας ζωντανών αιγοπροβάτων στην Λέσβο στις 29 Ιούλιου

από τις 29 Ιούλιου «εάν δεν παρατηρηθούν άλλα κρούσματα μέχρι τότε»

Τη λήξη της καραντίνας ζωντανών αιγοπροβάτων από τη Λέσβο, από τις 29 Ιούλιου «εάν δεν παρατηρηθούν άλλα κρούσματα μέχρι τότε» ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου αναφερόμενος ειδικά στην κτηνοτροφία της Λέσβου, μιλώντας στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου.

«Να τοποθετηθώ σε ένα θέμα που μας τυραννά από τον Δεκέμβριο του 2016 και είναι η ευλογιά. Συνολικά, έχουν θανατωθεί στο νησί της Λέσβου, 6.771 πρόβατα και αίγες. Τελευταίες θανατώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 29 Ιανουαρίου 2018, σε δύο εκτροφές. Έχει απαγορευτεί από 7 Σεπτεμβρίου και εξακολουθεί να ισχύει, η έξοδος από το νησί μικρών μηρυκαστικών προς την υπόλοιπη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και για άμεση σφαγή» είπε ο κ. Αποστόλου και συνέχισε λέγοντας ότι επιτρέπονται οι αγοραπωλησίες των αιγοπροβάτων στον νομό Λέσβου 105 ημέρες μετά την τελευταία θανάτωση σε μολυσμένη εκτροφή, οι μετακινήσεις και οι αγοραπωλησίες των αιγοπροβάτων στο υπόλοιπο νησί της Λέσβου και η ανασύσταση εκτροφών μετά την τελευταία θανάτωση σε μολυσμένη εκτροφή.



«Πέραν της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δώσαμε σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους του Βορείου Αιγαίου εφαρμόσαμε ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο και ένα πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων. Οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν υποχρεωτικά κατά το 2017 έχουν πληρωθεί, στο πλαίσιο της σχετικής ΚΥΑ 2017».

Αναφερόμενος στον καταρροϊκό πυρετό, ο υπουργός τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα που χρονίζει στο νησί λόγω μη σωστής εφαρμογής των μέτρων του σχεδίου καταπολέμησης του νοσήματος. Δεν είναι η ώρα για απονομή ευθυνών.

«Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει να τρέχει πλέον σωστά και θα πρέπει να τρέξει σωστά μέχρι και το τέλος του 2018. Οι υπηρεσίες ήδη επεξεργάζονται τα πρώτα στοιχεία που έχουν σταλεί από την Περιφέρεια. Αν δεν υπάρξουν θετικά στο νόσημα ζώα μέχρι το τέλος του προγράμματος, τότε θα υποβληθεί από αρχές του 2019 σχετικό αίτημα άρσης των περιοριστικών μέτρων προς την DIGI SANTE (Ε.Ε.)» εξήγησε και συνέχισε: «Η θετική έκβαση του ΣΤΕ υπέρ του θεσμού του κτηνιάτρου εκτροφής μας επιτρέπει πλέον να τον χρησιμοποιήσουμε στην υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων αντιμετώπισης νοσημάτων που χρονίζουν».

«Κάθε κτηνίατρος εκτροφής σχεδιάζουμε να είναι υπεύθυνος σε τοπικό επίπεδο για κάθε νόσημα και την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων εκρίζωσης ανά τοπική περιοχή (π.χ. δημοτική ενότητα, διαμέρισμα κλπ.) και οι οποίοι θα συνεργάζονται, ελέγχονται και θα εποπτεύονται από τους κτηνιάτρους του δημοσίου» κατέληξε ο κ. Αποστόλου.