Χρονιά-ρεκόρ το 2018 για τον τουρισμό του Βορείου Αιγαίου-Συνεργασία Καλογήρου-Κουντουρά για την επόμενη μέρα

Χρονιά-ρεκόρ το 2018

Το 2017 απετέλεσε τελικά χρονιά ανάκαμψης για το σύνολο των προορισμών του Βόρειου Αιγαίου. Συνολικά το περασμένο έτος επισκέφθηκαν την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σχεδόν 365.000 ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν 3,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και δαπάνησαν (αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις) περισσότερα από 167 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% στις αφίξεις σε σχέση με το 2016, 30% στις διανυκτερεύσεις και 29% στις εισπράξεις αντίστοιχα. 

Όχι μόνο ήρθαν περισσότεροι ξένοι επισκέπτες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αλλά έμειναν εντυπωσιακά περισσότερο και δαπάνησαν αρκετά παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές (2014-2016), σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Έρευνας Συνόρων. 



Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί του Βορείου Αιγαίου (Σάμος, Λέσβος, Χίος και Λήμνος) κατέγραψαν ιστορικές επιδόσεις σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης οφείλεται πρωτίστως στην κατακόρυφη αύξηση τόσο Τούρκων επισκεπτών, όσο και των υπολοίπων διεθνών επισκεπτών κατά 35%, κυρίως Βρετανών και Γερμανών.

Ενώ, εντυπωσιακή είναι επανεμφάνιση Αμερικανών επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά από πολλά χρόνια και παρά την πτώση της κρουαζιέρας,όπου ήρθαν 45% περισσότεροι Αμερικανοί σε σχέση με το 2016.

Συνολικά το 2017 από τα 4 διεθνή αεροδρόμια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου και Λήμνου, διακινήθηκαν 170.000 ξένοι επιβάτες έναντι 142.000 το 2016, σημειώνοντας αύξηση της διεθνούς επιβατικής κίνησης κατά 18%. Ενώ, αντίστοιχα μεγάλη ήταν και η διακίνηση διεθνών ταξιδιωτών με τις πτήσεις εσωτερικού από Αθήνα (κυρίως Αμερικανοί).

Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη άνοδο της διεθνούς επιβατικής κίνησης ήταν το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου κατέγραψε αύξηση 37,5% σε σχέση το 2016, σηματοδοτώντας την πλήρη ανάκαμψη του προορισμού μετά την προσφυγική κρίση.
Ειδικότερα, η Μυτιλήνη και η Σάμος παρουσίασαν σημαντική αύξηση αφίξεων, εξαιτίας και των νέων απευθείας αεροπορικών συνδέσεων που δρομολογήθηκαν το 2017: 

Από Σάμο προς:

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) - CONDOR
ΒΙΕΝΝΗ (ΑΥΣΤΡΙΑ) - EUROWINGS
ΠΡΑΓΑ (ΤΣΕΧΙΑ) - SMART WINGS
ΛΑΡΝΑΚΑ (ΚΥΠΡΟΣ) - TUS AIRWAYS

Από Μυτιλήνη προς:

ΒΙΕΝΝΗ (ΑΥΣΤΡΙΑ) - EUROWINGS
ΠΡΑΓΑ (ΤΣΕΧΙΑ) - SMART WINGS
ΑΑΛΜΠΟΡΓΚ (ΔΑΝΙΑ) - JET TIME

Επιπρόσθετα, η παράταση ισχύος του καθεστώτος χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες από την Τουρκία, που χρησιμοποιούν την κρουαζιέρα και τα ημερόπλοια μεταξύ των τουρκικών λιμανιών και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, είναι καθοριστικής σημασίας αφού συμβάλλει στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας των νησιών.Το 2017 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ και στις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών σε Λέσβος, Χίο και Σάμο. Περίπου 185.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το περασμένο έτος από το σύνολο των 350.000 που επισκέφτηκαν συνολικά το Ανατολικό Αιγαίο. Με το 30% της επιβατικής κίνησης να προέρχεται από το λιμάνι του Τσεσμέ, γεγονός που έχει αναδείξει την Χίο στο Νο1 προορισμό των Τούρκων στο Αιγαίο με περισσότερους από 90.000 επισκέπτες.

Η εκ νέου παράταση ισχύος του καθεστώτος χορήγησης βίζας επισκεπτών εκτός Σέγκεν το 2018, αναμένεται να λειτουργήσει ενθαρρυντικά για αύξηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ των τουρκικών λιμανιών και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Επιπλέον, για πρώτη φορά κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Τουρισμού και με την υποστήριξη του αρμόδιου Υπουργείου των Εξωτερικών, από τον Απρίλιο 2018 λειτουργούν τρία νέα κέντρα υποδοχής αιτήσεων θεωρήσεων (Visa Application Centers) για λογαριασμό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας σε Τσεσμέ, Αϊβαλί και Κουσάντασι, προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι Τούρκοι επισκέπτες των Λέσβου, Σάμου, Χίου.

Τέλος, σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με το λιμάνι της Καβάλας, όπου μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης εξυπηρετείται μέσω του αεροδρομίου «Μεγ.Αλέξανδρος». Συνολικά το 2017 σχεδόν 60.000 επιβάτες διακινήθηκαν στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου σημειώνοντας σημαντική άνοδο της επιβατικής κίνησης λόγω τουρισμού κατά 13%.

Συνεργασία Καλογήρου-Κουντουρά για την επόμενη μέρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο κοινός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού και των 13 Περιφερειών της χώρας, όπου στο πλαίσιο της Εθνικής-Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής οικοδομείται το εξειδικευμένο πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Η ηγεσία του Υπουργείου τονίζει σε κάθε περίσταση την εξαιρετική της συνεργασία με την Περιφερειάρχη, κα Καλογήρου, αλλά και την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα τουρισμού, Αγγελική Σαραντινού, στην εφαρμογή της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής, που αποτελεί και τη βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, την περαιτέρω στήριξη των προορισμών του Βορείου Αιγαίου και την αξιοποίηση των ευκαιριών.

Ειδικά, για το Βόρειο Αιγαίο σημαντικές είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, όπου που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη στην προσέλκυση επισκεπτών και νέων επενδύσεων μέσα από την ανάδειξη των προορισμών, την προσέλκυση νέων αγορών, και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας.



Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, η σημαντική βιοποικιλότητα της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσών, οι υδροβιότοποι της Σάμου, οι περιοχές NATURA 2000, οι 12 αρχαιολογικοί χώροι, τα 20 και πλέον βυζαντινά μνημεία, οι 13 ιαματικοί πόροι, και βεβαίως η γαστρονομία, συνθέτουν σύμφωνα με τα στελέχη του Υπουργείου και της περιφέρειας ένα μοναδικό μωσαϊκό εμπειριών και υπηρεσιών για τον επισκέπτη, ικανό να αναπτύξει τον τουρισμό της περιοχής 365 ημέρες τον χρόνο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να γίνουν προορισμοί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου της Μυτιλήνης, Κουντουρά και Καλογήρου αναμένεται να ανακοινώσουν τον εκτενή σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή Πρακτορείο Tourism