Μια μόνο ναυτιλιακή για Χίο-Μυτιλήνη... εν έτη 2018 και ενόψει τουριστικής περιόδου

Γράφει για το LesvosPost ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης**

Τελικά έγινε κι' αυτό! Άλλος για Χίο τράβηξε, κι άλλος για Μυτιλήνη, με μια μόνο ναυτιλιακή εταιρεία εν έτη 2018 και ενόψει τουριστικής περιόδου.

Προχθές, το BLUE STAR 1 αποχαιρέτησε την αρχόντισσα του αρχιπελάγους και το λιμάνι της, με πιρουέτα συνοδευόμενη από τους ήχους της κόρνας.

Το τίμημα της αποχώρησης μεγάλο, διότι την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιά-Χίο-Μυτιλήνη, θα την εκτελούν μόνο καράβια της HELLENIC SEAWAY. Αυτά είναι <<γερασμένα>>, ηλικίας 30 ετών, ενώ αυτό της BLUE STAR 18 ετών. Επομένως, η ταχύτητα των καραβιών δεν είναι σε καμία περίπτωση η ίδια και η ταλαιπωρία των επιβατών μεγαλύτερη.

Με την ύπαρξη μιας μόνο εταιρείας, θα υπάρξει ακόμη μια εκμετάλλευση των νησιωτών. Αυτό θα συμβεί, επειδή η HELLENIC θα έχει το <<μονοπώλιο>> και μπορεί κάλλιστα να ανεβάσει τις τιμές των εισιτηρίων, να μην παρέχει τις ανέσεις που υποχρεούται στους ταξιδιώτες, και η συμπεριφορά του πληρώματος προς τους τελευταίους να μην είναι η αρμόζουσα.

  Οι νησιώτες δέχονται ακόμη ένα πλήγμα, μετά και την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Πλέον, τους βάζουν εμπόδια στην μεταφορά τους προς την υπόλοιπη χώρα, και δυσκολεύουν την προσέλκυση των τουριστών. Αναφερόμαστε σε ένα τεράστιο πλήγμα, αν αναλογιστεί κανείς τι έχουν τραβήξει με το προσφυγικό-μεταναστευτικό και πως οι άνθρωποι αυτοί ζουν κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης, τοπικοί άρχοντες, αρμόδιες αρχές και σύλλογοι των επαγγελματικών επιμελητηρίων, καλείστε να πάρετε θέση. Όχι, στην εφαρμογή του σχεδίου που θα φέρει τον αφανισμό των νησιών μας! Ναι, στην αναβάθμιση και τη σωστή διαχείριση του πολύπαθου τόπου μας!

Υ.Γ. Κανονικά θα έπρεπε, να πληθαίνουν οι εταιρείες τόσο ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά, παρέχοντας το δικαίωμα της επιλογής στον επιβάτη. Ένα δικαίωμα που είναι αναφαίρετο. Αντί αυτού, οι επιλογές περιορίζονταιδραματικά και συμβιβάζεται με τις υπάρχουσες παροχές.

**Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης
Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας

& Υπότροφος Φοιτητής της NEW MEDIA STUDIES BY STAMATIS MALELIS