Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Λέσβο η άσκηση «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2018» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας


Πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια άσκηση «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2018» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων.


Στο Νησί της Λέσβου το σενάριο της άσκησης βασίστηκε σε έναρξη συμβάντος δασικής πυρκαγιάς, περί ώρα 09:30 π.μ., που θα πλήξει την περιοχή «Αγ. Χαράλαμπος- Ταύρος» Τ.Κ. Κώμης και Νέων Κυδωνιών. Η πυρκαγιά σε δασική πευκόφυτη περιοχή, προκάλεσε ξεχωριστής φύσης έκτακτα επεισόδια, τραυματισμένα άτομα από την πυρκαγιά κ.α.

Το παράρτημα Λέσβου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κλήθηκε από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υπό τις οδηγίες αυτής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης να αντιμετώπισει τις ανωτέρω καταστάσεις, σύμφωνα με την αποστολή και τις αρμοδιότητές της και βάσει το ισχύον συνταχθέν «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών έτους 2016» σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεση.
Το παράρτημα συμμετείχε συνολικά με 8 μέλη και ένα όχημα το οποίο έφερε πλήρη εξοπλισμό πυρόσβεσης, καθώς και πλήρη διασωστικό εξοπλισμό Α΄ βοηθειών και ορειβατικό.

Ομάδα 4 ατόμων με πλήρη διασωστικό εξοπλισμό Α΄ Βοηθειών κλήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα της Π.Υ. να απεγκλωβίσει τον τραυματισμένο πυροσβέστη και να τον μεταφέρει εκτός του χώρου πυρκαγιάς όπου και τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ τα άλλα 4 άτομα παρέμειναν στην περιοχή για να βοηθήσουν επικουρικά σε θέματα πυρόσβεσης.

Κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην άσκηση η 98 ΑΔΤΕ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, (Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου), η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας οχημάτων, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, η Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου με δασοφύλακες και δασολόγους, ο Δήμος Λέσβου (με τις όμορες Δημοτικές ενότητες και τις ομάδες πυρασφαλείας και υδροφόρα οχήματα που διαθέτουν), το Ε.Κ.Α.Β. για παροχή πρώτων βοηθειών και μεταφορά τραυματιών στο Νοσοκομείο, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για διακοπή της ηλεκτροδότησης όπου κι αν κριθεί αναγκαίο καθώς επίσης Εθελοντικές ομάδες και Σωματεία, τα οποία δραστηριοποιούνται στο νησί της Λέσβου.