Χαιρετισμοί Δήμαρχου Λέσβου και Περιφερειάρχη Βορείου στην έναρξη του 14ου Συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη

Στην έναρξη του 14ου Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη εκφώνησαν ομιλία ο Δήμαρχος Λέσβου και Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.


Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Γαληνός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα νησιά του Αιγαίου έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες σε αντίθεση με την ηπειρωτική χώρα. Από νησί σε νησί η αναπτυξιακή προσέγγιση έχει κάποιες σταθερές αρχές, όμως ο τρόπος υλοποίησης και οι προτεραιότητες διαφέρουν. Ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου γνωρίζω πολύ καλά τις προκλήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συνάδελφοι των υπόλοιπων νησιών ανεξαρτήτως μεγέθους και γεωγραφίας. Η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας που αναγκάζουν τους νέους να εγκαταλείψουν τα νησιά, οι περιορισμένοι πόροι που μετά βίας επαρκούν για τις βασικές λειτουργίες των Δήμων, η έλλειψη υποδομών και η ενεργειακή επάρκεια, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά. Όμως, θεωρώ ότι τα νησιά μας είναι πηγές μοναδικών ευκαιριών, που έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας παραγωγής, τεχνολογική καινοτομία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μερικοί μόνο από τους τομείς, που προσφέρονται για επενδύσεις κρατικές και ιδιωτικές. Η νησιωτικότητα είναι μια πρόκληση αλλά είναι παράλληλα και μια ευκαιρία. Αυτές τις ευκαιρίες ευελπιστούμε ότι θα αναδείξει το Αναπτυξιακό Συνέδριο μέσα από ανοιχτό διάλογο με μόνο κριτήριο την πρόοδο και την ανάπτυξη. Ως πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ως βασικότερος φορέας ανάπτυξης, συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε προσπάθεια με στόχο την ευημερία του τόπου και συμπολιτών μας. Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, διότι θα είμαστε παρόν σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου καταθέτοντας προτάσεις, εκφράζοντας τις αγωνίες και τις όποιες αντιρρήσεις μας και συμμετέχοντας ενεργά σε ένα παραγωγικό και δημοκρατικό διάλογο από τον οποίο θέλουμε να βγουν κερδισμένα τα νησιά μας.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολες και έχουν έκτακτο χαρακτήρα. Ζούμε καθημερινά με τα αρνητικά αποτελέσματα μιας χρόνιας οικονομικής ύφεσης, με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε οριακό σημείο στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Προαπαιτούμενο για κάθε συζήτηση αλλά και αναπτυξιακή δράση είναι να περάσουμε από τις έκτακτες συνθήκες σε συνθήκες ασφάλειας και κανονικότητας. Γι’ αυτό, θέλω να επαναλάβω το πάγιο αίτημα της αποσυμφόρησης όλων των νησιών, που σηκώνουν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού μεταναστευτικού. Μόνο σε συνθήκες εμπεδωμένης ασφάλειας και κανονικότητας μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη. Ανάπτυξη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μέτρα υπέρ των τοπικών νησιωτικών οικονομιών, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Μέτρα τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά είναι απαραίτητο να επεκταθούν.

Θέλω να σας καλωσορίσω στη Λέσβο και να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους συμμετέχοντες του συνεδρίου. Η παρουσία μελών του Υπουργικού συμβουλίου αλλά και του Πρωθυπουργού, αύριο ,αυξάνει τις προσδοκίες μας για άμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, διότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Ελπίζουμε να μη διαψευσθούμε».

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου στην έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη είπε τα έξης:

«Σας καλωσορίζω και εγώ κυρίες και κύριοι στο Βόρειο Αιγαίο. Μια συζήτηση για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση εμπεριέχει μια υπόσχεση και μια ελπίδα ότι μπορούν τα πράγματα να κινηθούν ταχύτερα και καλύτερα.

Ως Περιφέρεια, με πλήρη επίγνωση και πλήρη συνείδηση των συνθηκών της εποχής, είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις. Σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποσπάσει από αυτό. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Και δεν μπορεί κανείς να τα αγνοεί, ούτε φυσικά να τα προσπερνάει όταν χαράσσει πολιτική και όταν λαμβάνει αποφάσεις.

Η οικονομία των νησιών μας είναι σε πιο δύσκολη θέση από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Είμαστε σε γεωγραφική θέση που δέχεται το κύριο κύμα των προθέσεων της γείτονος χώρας, το κύριο βάρος της γειτονικής συμπεριφοράς που διαμορφώνει το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας των νησιωτών, οι οποίοι και ασφαλώς έχουν υψηλό το φρόνημα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουν και ειδική υποστήριξη.

Οι μεθόριες περιοχές, αλλά ειδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι οι πιο κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. Επιβάλλεται να ασκηθεί μία εθνική μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία δεν θα ενισχύσει μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσει και κυρίαρχη εθνική ενέργεια.

Οι αλλεπάλληλες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών μας, από φαινόμενα και γεγονότα που δημιουργούν έκτακτες ανάγκες και πλήττουν σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της, όπως πλημμύρες, σεισμός, ακρίδες, ζωονόσοι, πυρκαγιές.

Τα σημειώνω αυτά γιατί καμιά φορά αυτό που για μια τοπική κοινωνία, που μάλιστα τελεί σε συνθήκες ιδιαίτερων δυσκολιών, είναι κρίσιμο και καθοριστικό, για άλλους ακούγεται σαν περαστικό στιγμιότυπο στα δελτία ειδήσεων. Δεν είναι η στιγμή εδώ στην έναρξη αυτής της συνάντησης να αναφερθώ σε προβλήματα, αιτήματα και ανάγκες, όπως τα κορυφαία για εμάς:

Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, ως αναγκαία και ανυπέρβλητη  προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας. Πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στα νησιά μας όταν καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;

Το θέμα του ύψους των αντικειμενικών αξιών.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ως ζήτημα μεγάλης και ακραίας συνθετότητας.


Αύριο το απόγευμα ολοκληρωμένα επί όλων αυτών θα εκφράσω τις θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εύχομαι οι εργασίες αυτού του Συνεδρίου να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα έχουν χρησιμότητα και αξία διάρκειας».