Στην Μυτιλήνη από την Μορια με πορεία μετανάστες και πρόσφυγες- Η δημόσια προσευχή των μεταναστών στην Πλατεία Σαπφούς (Vids, pics)

Στην πλατεία Σαπφούς όπου και παραμένουν έως αυτήν την ώρα, κατέληξε διαδήλωση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών.

Στην πλατεία Σαπφούς όπου και παραμένουν, κατέληξε διαδήλωση περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες και παιδιά από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που ξεκίνησε περί τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 17/04 από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Τους διαδηλωτές έβγαλε στο δρόμο φήμη που διακινήθηκε, όπως οι ίδιοι δήλωναν, από μεταφραστές που εργάζονται στο Κέντρο και σύμφωνα με την οποία πέθανε 40χρονος Αφγανός που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο εξαιτίας της ελλιπούς φροντίδας υγείας που είχε στον καταυλισμό.
Αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η άμεση εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει καθώς και η άμεση καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους στον καταυλισμό.

Προς το παρόν οι διαδηλωτές παραμένουν στην πλατεία Σαπφούς.

Πάντως σχετικά με τη φήμη περί θανάτου του 40χρονου Σύριου πρόσφυγα έγινε γνωστό ότι αυτός συνεχίζει να νοσηλεύεται με σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Μάλιστα από πηγές του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, δηλώθηκε ότι ο 40χρονος έφθασε με τη σύζυγο του η οποία επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και το ανήλικο παιδί τους, πριν 20 μέρες στη Λέσβο και από τις πρώτες κιόλας μέρες διαπιστώθηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Ας σημειωθεί τέλος ότι η κατάσταση στον καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας παραμένει δύσκολη αφού έχει ξεπεράσει τις 6.500 ο αριθμός των όσων διαμένουν μόνο σε αυτόν. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ζουν σήμερα στο νησί αγγίζει τις 9.000.

Επίσης την Τρίτη 17/04 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς πραγματοποιήθηκε και η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 35 πρόσφυγες που συνελήφθηκαν για τα επεισόδια τον Ιούλιο στο κάμπ της Μόριας και οι συλλογικότητες υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις έγιναν με γνώμονα το χρώμα του δέρματος και όχι τα στοιχεία που τους εμπλέκουν στα συγκεκριμένα επεισόδια. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης ακολουθησε πορεία στην αγορά; της Ερμού Μυτιλήνης.Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο οι μετανάστες και πρόσφυγες έκαναν δημόσια προσευχή στην πλατεία Σαπφούς με το «allahu akbar» να ακούγεται καθαρά… Στο βίντεο δείτε και μέρος της πορείας των μεταναστών στην Επάνω Σκάλα και εξω από την Γ.Γ.Α.Ν.Π όπου και πάλι στο στόμα τους ακούγεται η φράση «allahu akbar»

Με πληροφορίες Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ