Γιάνης Βαρουφάκης από την Μυτιλήνη: «Όχι στην Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά- Η Λέσβος είναι στο επίκεντρο δύο μεγάλων κρίσεων» (vid, pic)

Από τη Λέσβο ξεκίνησε χθες η πανελλαδική εξόρμηση του Γιάνη Βαρουφάκη και του MέΡΑ25


Από τη Λέσβο ξεκίνησε χθες η πανελλαδική εξόρμηση του Γιάνη Βαρουφάκη και του MέΡΑ25 (Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής)  καθώς όπως τόνισε  σε συνέντευξή του «είναι ένα νησί που έχει σηκώσει ένα απίστευτο βάρος τόσο λόγο της οικονομικής κρίσης όσο και λόγο της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Ευρώπης απέναντι στον εαυτό της, με ένα τρόπο με τον οποίο έχει ουσιαστικά απεμπολήσει την ανθρωπιά και ενώ θα μπορούσε να αποδείξει ότι η Ευρώπη είναι το λίκνο του πολιτισμού με την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες και με τις απελάσεις αλλά και με την σκανδαλώδη συμφωνία που  έχει υπογράψει με τον Ερντογάν, έχει αποδείξει ότι είναι μια απολίτιστη ήπειρος.  



Η Λέσβος είναι στο επίκεντρο δύο μεγάλων κρίσεων της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης και της ηθικής κρίσης σ’ ότι αφορά το προσφυγικό. Βρισκόμαστε εδώ κοντά στους ανθρώπους που προσέφεραν πολλά στους πρόσφυγες και έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς».

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας ότι: «Κάθε φορά που ένα ασταθές κατεστημένο στην Τουρκία προσπαθεί να σταθεροποιηθεί το κάνει μέσα από ένα ορυμαγδό επιθετικότητας απέναντι στους γείτονας. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι να θυμόμαστε ότι η ένταση δεν ξεκίνησε χθες και ότι η λύση θα έρθει μέσα από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Εμείς οι δημοκράτες της Ελλάδας θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους μας δημοκράτες της Τουρκίας ώστε να ανατραπεί αυτή η επιθετικότητα του τουρκικού κατεστημένου, η οποία έχει ως θύματα της τους δημοκράτες Τούρκους πολίτες.»


Για την οικονομική κατάσταση στην γειτονική χώρα και την πτώση της τουρκικής λίρας, Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι: «Η Τουρκία έχει ένα πολύ μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Θα έπρεπε να έχει πέσει εδώ και πολύ καιρό η τουρκική λίρα. Υπήρξε πολύ μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην Τουρκία τα οποία ήταν κερδοσκοπικά, η οποία τώρα έχει σταματήσει και το αποτέλεσμα ήταν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας.  Η τουρκική οικονομία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες αλλά το πρόβλημα της είναι πολιτικό.  Υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, ένα καθεστώτος Ερντογάν, το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί την εξουσία, έχει διεφθάρη και αυτό το είναι το βασικό πρόβλημα.»

Σ΄ ότι αφορά στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε: «Ενώ σε άλλα νησιά της Ευρώπης υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς ΦΠΑ το παράλογο είναι ότι εδώ καταργείται. Το 2015 αντιμετωπίσαμε μια Τρόϊκα η οποία δεν ήθελε να διαπραγματευτεί. Είχα εξηγήσει στον Σόϊμπλε τις μεγάλες ιδιαιτερότητες των νησιών και για πιο λόγο θα έπρεπε να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Τότε το μόνο που ενδιέφερε την Τρόϊκα  ήταν να συντρίψει οποιαδήποτε αντίρρηση της έφερνε η Ελληνική κυβέρνηση, ήθελαν ν’ αποδείξουν σε όλους ότι όποιος τα βάζει με το Βερολίνο, την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, συντρίβεται. Όταν το καλοκαίρι του 2015 ο Πρωθυπουργός συνθηκολόγησε για όλα αυτό ήταν αποτέλεσμα μια συνθηκολόγησης που δεν έπρεπε να κάνουμε».

ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με φορείς και συλλογικότητες στη Μυτιλήνη και σήμερα βρίσκεται στην Καλλονή με στόχο την δημιουργία τοπικών ομάδων ανυπακοής, και ταυτόχρονα την κατάρτιση ψηφοδελτίων του ΜέΡΑ 25 μέσω της διαδικασίας της «αλυσιδωτής οργάνωσης».

Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ