Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Δευτερανάσταση στην Αγιάσο με το πολύ παλιό έθιμο του ξύλινου "ποτηριού" (PICS)

Η ρίψη του «ξύλινου Κυπέλλου» στην Παναγία της Αγιάσου την Κυριακή του Πάσχα

Tηn Κυριακή του Πασχα τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης», όπου σε πολλές γλώσσες διαβάζεται το Ιερό Ευαγγέλιο και διατρανώνεται παγκοσμίως η εποχή της Αναστάσιμης ελπίδας.

Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.

Στην Παναγια της Αγιασου, τελέστηκε και φετος ο Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου.



Η “ρίψη του «Κυπελλου» της Ανάστασης” που ακολουθεί στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, είναι ένα πατρογονικό έθιμο που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μετά το τέλος της λειτουργίας της δευτεραναστασης στην Παναγία της Αγιάσου ο Μητροπολίτης με τους ιερείς και τους ψάλτες βγαίνουν από την εκκλησία και κατευθύνονται προς το Συνοδικό.

Εκεί ο Μητροπολίτης απευθύνει λίγα λόγια στο εκκλησίασμα, πίνει λίγο κρασί και μετα πεταει το ποτήρι στο εκκλησίασμα (στην πράξη δεν πεταει το ίδιο ποτήρι από το οποίο ήπιε το κρασί, αλλά ένα άλλο ξύλινο ποτήρι).

Όποιος πιάσει το ποτήρι είναι ο τυχερός της χρονιάς.

Του δίνουν συμβολικά μια εικόνα της Παναγίας.

Εφέτος ο τυχερός ήταν ένα νέο παιδί.

Το όνομα αυτού Μιχαήλ Ξαφέλλης.