Τέλος εποχής- Γκρεμίστηκαν τα παραδοσιακά καφενεία στον Πλάτανο της Βρισας Λέσβου (pics)
Το Σάββατο κατεδαφίστηκαν τα καφενεία στον πλάτανο
1. Οι τιτλοι ιδιοκτησίας που καθορίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου.
Επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός κατεδάφισης των κόκκινων κτιρίων στη Βρίσα.
Από τα 255 κτίρια έχουν εκδοθεί 70 εντολές πληρωμών 1ης δόσης για την κατεδάφιση κτιρίων και έχουν γκρεμιστεί περί τα 40.
Το Σάββατο κατεδαφίστηκαν τα καφενεία στον πλάτανο, στο κεντρικότερο σημείο του χωριού. Εκεί όπου ήταν το σημείο συνάντησης των Βρισαγωτών. Ανάμεικτα τα συναισθήματα των λιγοστών κατοίκων που παρακολουθούσαν το γκρέμισμα, από τη μία τα μάτια βούρκωναν για την ιστορία που χάνεται μέσα στα χαλάσματα και από την άλλη η ευχή όλων να ξαναχτιστεί γρήγορα το χωριό.
Επιπλέον ο σύλλογος σεισμοπαθών Βρίσας καλεί το δήμο Λέσβου να επιταχύνει τις διαδικασίες για να δωθούν στους 130 δικαιούχους τα χρήματα για την οικοσκευή. Όπως είπε στο σταθμό μας ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Γκουγκούλιος «τα χρήματα 430.000 ευρώ, εκταμιεύθηκαν στο «παρακαταθηκών και δανείων» και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για να φτάσουν στα χέρια των σεισμόπληκτων. Ο δήμος έχει στα χέρια του τις ονομαστικές καταστάσεις με τα ποσά που αναλογούν στον κάθε έναν, δε πρέπει να καθυστερεί κι άλλο αυτή η διαδικασία».
Μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έφτασαν στο δήμο τα χρήματα αυτά και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα γίνει αποδοχή του ποσού αυτού ωστόσο «από το νόμο υπάρχει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι να φτάσουν στα χέρια των δικαιούχων τα χρήματα αυτά» είπε στο σταθμό μας η αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας Αναστασία Αντωνέλλη.
Εν τω μεταξύ συστάσεις για την σωστή σύνταξη φακέλων «κίτρινων κτιρίων» δίδονται από τον συντονιστή για θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα προκειμένου να μην υπάρχουν περεταίρω καθυστερήσεις στην έκδοση άδειας επισκευής.
Σύμφωνα με τον κύριο Τεντόμα ¨ Όλοι οι μηχανικοί γνωρίζουν (ή θα πρέπει να γνωρίζουν) ότι κάθε φάκελος για έκδοση άδειας επισκευής «κίτρινων» κτιρίων , βασέι του οποίου γίνεται και ο καθορισμός της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής, συνοδεύεται από μια σειρά δικαιολογητικά, σχέδια και μελέτες.
Η ΔΑΕΦΚ, δείχνοντας κατανόηση, δέχεται αυτούς τους φακέλους, έστω και αν δεν είναι πλήρεις, με την προϋπόθεση όμως να υπάρχουν τουλάχιστον όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία βάσει των οποίων ο μηχανικός της Υπηρεσίας, που θα χρεωθεί τον σχετικό φάκελο,να μπορεί να κάνει την αυτοψία και τον σχετικό έλεγχο.
Δηλαδή μέσα από τον φάκελο που κατατίθεται δεν μπορεί να λείπουν:
1. Οι τιτλοι ιδιοκτησίας που καθορίζουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου.
2. Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών.
4. Δήλωση ιδιοκήτη για ανάθεση μελέτης και μηχανικού για ανάληψη μελέτης.
5. Φωτογραφική αποτύπωση του κτιρίου και των βλαβών.
6. Τοπογραφικό ακινήτου και αρχιτεκτονικά σχέδια αποτύπωσης βλαβών.
7. Τεχνική περιγραφή και δήλωση μηχανικού για τη φύση των βλαβών.
Αν δεν υπάρχουν όλα αυτά, ακόμη και να τα δεχτεί η ΔΑΕΦΚ, το αποτέλεσμα θα είναι μόνο η καθυστέρηση και της υπόθεσης και του ελεγκτή μηχανικού, που θα πρέπει να ζητήσει εγγράφως να αποσταλούν στην Αθήνα τα δικαιολογητικά που λέπουν για να συμπληρωθεί ο φάκελος και να καθοριστεί η ημερομηνία αυτοψίας επί τόπου του έργου.
Αν υπάρχει η λογική μηχανικού ή ιδιοκτήτη ότι «κατάθεσα τον φάκελο, να και α αριθμός πρωτοκόλλου, αλλά η ΔΑΕΦΚ τα καθυστερεί», εκτός του ότι θέτει θέμα δεοντολογίας και ειλικρινών σχέσεων πολίτη-ΔΑΕΦΚ,, απλά δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους σεισμοπαθείς».
Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ
Φωτο; Kostas Kostakis.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ