Με κατάνυξη και πλήθος πιστών οι περιφορές των επιταφίων στην Λέσβο- Εντυπωσιακή η Περιφορά στη Προκυμαία Μυτιλήνης (pics, vids)

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκαν οι περιφορές των Επιταφίων σε όλη την Λέσβο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια ημέρα πένθους και κατάνυξης για τους απανταχού Χριστιανούς. Η κορύφωση του Θείου Δράματος με τον θάνατο του Θεανθρώπου γεμίζει τον κόσμο με λύπη. Οι πένθιμες καμπάνες ηχούν στις πόλεις και λαμβάνει χώρα η περιφορά των επιταφίων.

Στην Λέσβο η Μεγάλη Παρασκευή εορτάζεται με όλη την μεγαλοπρέπεια, την κατάνυξη και τον σεβασμό που αρμόζει στην ημέρα.Ο κόσμος κρατώντας αναμμένα κεριά στα χέρια προσευχόταν σιωπηλά, ενώ νεαρές αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες έραιναν τους Επιταφίους με αρώματα σε ανάμνηση των μύρων με τα οποία οι μυροφόρες άλειψαν τον Ιησού.

Στην Μυτιλήνη για ακόμα μια χρονιά οι επιτάφιοι των εκκλησιών του κέντρου της πόλης της, όπως κάθε χρόνο συναντήθηκαν στο χώρο μπροστά από την Πλατεία Σαπφούς, όπου όλοι οι πιστοί έψαλλαν τα Εγκώμια.

Είναι συνήθεια πολλών ετών, ο λαός της πόλης της Μυτιλήνης, να πηγαίνει στην ενορία του ή σε όποιον άλλο Ιερό Ναό επιθυμεί, να παρακολουθεί την Ακολουθία του Επιταφίου και στη συνέχεια να συρρέει στην Προκυμαία, για να παρακολουθήσει το έθιμο της συνάντησης των Επιτάφιων των 5 κεντρικών Εκκλησιών: Του Αγίου Αθανασίου (Μητροπολιτικός Ναός), του Αγίου Γεωργίου, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Συμεών και του Αγίου Θεράποντα.

Τα τελευταία χρόνια, οι ούτως ή άλλως κατανυκτικές Περιφορές με τις ψαλμωδίες των χορωδιών, τις δεήσεις του Μητροπολίτη Ιακώβου και τη μπάντα του Στρατού, έχουν εμπλουτιστεί με την πλεύση στον εσωτερικό λιμένα της πόλης πολλών πλεούμενων σκαφών (ιστιοπλοϊκών, φουσκωτών, αλιευτικών, διασωστικών, κ.α.), τα οποία μετά τα εγκώμια, απελευθέρωσαν εκατοντάδες φαναράκια αέρος, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στο πένθιμο περιβάλλον της Μεγάλης Παρασκευής.

Τέλος, προσφέρθηκε στους πιστούς, το “αντίδωρο του Επιταφίου” (η επονομαζόμενη “κρασοψυχιά”).

Το LesvosPost.com παραβρέθηκε στην Συκουντα Λέσβου και κατέγραψε live την περιφορά και τα εγκώμια. (Σε λίγο αναλυτικό ρεπορτάζ με Φώτο και βίντεο)
Δείτε πλάνα και φωτογραφίες από πολλές εκκλησιές της Λέσβου όπως τις καταγράφουμε συνεχώς στην επίσημη σελίδα μας στο facebook.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Άλλες εκκλησιές


ΑΝΤΙΣΣΑ