Πάνω από την Λέσβο η τελευταία πτήση του μοιραίου Mirage 2000 – 5-Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (pic,vid)

Ήρωας και «φρουρός του Αιγαίου».

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος «έφυγε» την ώρα του καθήκοντος, όταν το Mirage 2000 – 5 το οποίο πιλοτάριζε, έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, 12.04.2018, βορειοανατολικά της Σκύρου

Ο θάνατός του συγκλόνισε την χώρα. Ένας νέος άνθρωπος, μόλις 34 ετών και πατέρας δύο μικρών παιδιών έχασε την ζωή του ηρωικά. 

Κάνοντας αυτό που έκανε πάντα με αυταπάρνηση, αυτό που ήξερε καλύτερα να κάνει. Αυτό που -για όσους τον γνώριζαν- έκανε καλύτερα από κάθε άλλον…

Η είδηση του τραγικού θανάτου, την οποία επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, φέρνει στην επιφάνεια νέες πληροφορίες. 



Οι τελευταίες πληροφορίες για την τραγωδία

Την Μεγάλη Τετάρτη, ο σχηματισμός των δύο Mirage 2000 – 5 θα μεταστάθμευε στην 135 Σμηναρχία Μάχης, στην Σκύρο. Από εκεί, θα επιχειρούσε για όλες τις αποστολές αναχαίτισης που θα δίνονταν από την μονάδα επιφυλακής.

Εκείνη την ημέρα, ο Γιώργος Μπαλταδώρος έφυγε μετά από συναγερμό άμεσης απογείωσης για αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών. Με σκραμπλ αναχώρησε και σήμερα για να κάνει -όπως αποδείχθηκε- την τελευταία του πτήση…

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ένας πιλότος εμπειρότατος. Πετούσε ένα καινούριο αεροσκάφος, αφού το συγκεκριμένο Mirage 2000 – 5 παρελήφθη τον Ιούνιο του 2007. Είχε «γράψει» περίπου 800 ώρες πτήσης.

Αυτή είναι η πορεία του μοιραίου Mirage 2000 – 5

Στο Live News αποκαλύφθηκε επίσης βήμα – βήμα το χρονικό της τραγωδίας. Στις 11.15 το πρωί της Πέμπτης, 12.04.2018, οι πιλότοι των δύο ελληνικών Mirage 2000 – 5 παίρνουν εντολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών

Τα οποία είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο κοντά στην Μυτιλήνη.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν πριν προφτάσουν να φτάσουν οι Έλληνες πιλότοι. Δεν υπήρξε δηλαδή εμπλοκή. Διαπιστώνοντας ότι οι Τούρκοι έχουν υποχωρήσει, οι Έλληνες χειριστές ξεκινούν για την επιστροφή τους στην Σκύρο. 

Στις 12.15, το νούμερο 2 του ελληνικού σχηματισμού αναφέρει πως έχει χάσει το νούμερο 1… 

Δείτε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο


Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχτηκε με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τον χαμό του Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου. Ήδη μάλιστα οι σημαίες στο Στρατόπεδο "Παπάγου" κυματίζουν μεσίστιες.

Ο ήρωας της Πολεμικής μας Αεροπορίας ήταν από τους εμπειρότερους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών Mirage, έχοντας "γράψει" περισσότερες από 950 ώρες πτήσης στον συγκεκριμένο τύπο.

Το Μirage 2000-5 που πετούσε ήταν ένα από τα τελευταία που είχε παραλάβει τον Ιούνιο του 2007 η Πολεμική μας Αεροπορία. Στο "κοντέρ" του μοιραίου μαχητικού είχε κάτι παραπάνω από 800 ώρες πτήσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ήρωας σμηναγός κατά την επιστροφή του στην 135 Σμηναρχία Μάχης πετούσε χαμηλά κάτω και από τα 6000 πόδια, λόγω της υψηλής σε πυκνότητα εργασίας που επικρατούσε στην περιοχή και περιόρισε σημαντικά την ορατότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης δεν ανέφερε την εκδήλωση κάποιας βλάβης ούτε και πρόλαβε να ενεργοποιήσει το σύστημα εκτίναξης. Κατά τις ίδιες πηγές τα πρώτα μακάβρια ευρήματα στα 9 ναυτικά μίλια βορειανατολικά της Σκύρου φέρεται να εντόπισε ένα από τα αλιευτικά που έπλεαν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ήρωα Σμηναγό (Ι) Γεώργιο Μπαλταδώρο που έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Πηγη www.newsit.gr