Ολα τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα του αρνιού- Εντυπωσιάστε τους φίλους σας!

Μετά από μία εβδομάδα νηστείας, οι κρεατοφάγοι περιμένουν πως και πως την Κυριακή του Πάσχα για να... πέσουν με τα μούτρα στο σουβλιστό αρνάκι.

"Στείλτε μας βίντεο και φωτογραφίες από το Πασχαλινό τραπέζι σας απο όλη την Λέσβο στο lesvospost@gmail.com"

Ωστόσο έχει μεγάλη σημασία να έχει γίνει σωστό ψήσιμο, ώστε το πασχαλιάτικο γεύμα να είναι «λουκούμι» και να αξίζει την υπομονή της νηστείας. Γι αυτό προσοχή! Πρέπει να επιλέξετε έναν καλό ψήστη.

Αν όμως δεν προσφέρεται κάποιος να κάνει τον ψήστη και θέλετε εσείς να εντυπωσιάσετε τους φίλους θα πρέπει να γίνεται ο άρχοντας της σούβλας.

Βήμα βήμα το σούβλισμα του οβελία

Επιλέγουμε ένα ντόπιο αρνί ή κατσίκι βάρους 11-12 κιλά. Χρειαζόμαστε σούβλα, ψησταριά, κάρβουνα, σύρμα και μια πένσα.

Βήμα 1ο

Περνάμε το αμνοερίφιο στη σούβλα ξεκινώντας από την πίσω πλευρά, μέχρι να βγει από το στόμα. Σταθεροποιούμε το πίσω μέρος με μία διχάλα στο ψαχνό που έχουν τα καπούλια του ζώου. Προσοχή στο πάνω μέρος δεν τρυπάμε το κεφαλάκι γιατί θα χάσουμε τον καλύτερο μεζέ!

Βήμα 2ο

Σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας θα χρειαστούμε το σύρμα και την πένσα. Περνάμε ένα κομμάτι σύρμα σε δύο σημεία στη ραχοκοκαλιά του και ένα ακόμα στο λαιμό του στα οποίο θα πρέπει να τοποθετήσουμε εξωτερικά ένα ξυλαράκι όχι μεγαλύτερο από 10 εκατοστά ώστε να το δέσουμε. Στη συνέχεια βάζουμε χιαστί τα πίσω πόδια πάνω από την σούβλα και δένουμε στη σούβλα με σύρμα.

Βήμα 3ο

Aλατοπιπερώνουμε το αρνί εσωτερικά και στον λαιμό του, προαιρετικά βάζουμε και λίγο λεμόνι και στη συνέχεια το ράβουμε με μία βελόνα σακοράφα και χοντρή κλωστή βαμβακερή.

Βήμα 4ο

Τοποθετούμε τη μπόλια στην πλάτη του αρνιού -τη στερεώνουμε με σύρμα ή οδοντογλυφίδα -.

Το αρνί είναι έτοιμο να ψηθεί!

Σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία, αλλά και στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η φωτιά. Αρχικά πρέπει να φτιάξουμε μια θράκα και να τοποθετήσουμε το αρνί ψηλά. Ο αυτόματος μηχανισμός θα πρέπει να είναι στο γρήγορο για να μην αρπάψει το αρνί. Στη συνέχεια ακολουθούμε τους ρυθμούς της φωτιάς. Όσο η φωτιά πέφτει θα πρέπει να γίνεται πιο αργό το γύρισμα, αλλά και να κατεβάσουμε το ύφος της σούβλας.
Σε περίπου τέσσερις ώρες το αρνάκι είναι έτοιμο.

Καλή διασκέδαση και καλή όρεξη!

Στείλτε μας βίντεο και φωτογραφίες από το Πασχαλινό τραπέζι σας απο όλη την Λέσβο στο lesvospost@gmail.com