Μπάχαλο με την Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση - Αποκάλυψη Πατούλη

Μπάχαλο με την Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση

Κάνοντας λόγο για προκληθείσα έκπληξη και απώλεια ψυχραιμίας εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης - αφού πρώτα αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας για την ορθή εκπαίδευση των παιδιών της ευαίσθητης ηλικίας των 4 ετών - προχωρά σε μια σημαντική αποκάλυψη - καταγγελία.

Ότι, παρότι Δήμοι έχουν εξαιρεθεί στην πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου, Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν με δημόσιες ανακοινώσεις τους να εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία τα νήπια ηλικίας 4 ετών!

Ολόκληρη η δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε:  Όταν σε μια χώρα το Υπουργείο Παιδείας "τιμωρεί" την αριστεία, περιμένουμε να σεβαστούν τα 4χρονα;

Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας κ . Γαβρόγλου και οι επιθετικές αναφορές του στα μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μου προξένησαν έκπληξη. Αυτός που χάνει την ψυχραιμία του δεν είναι το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., αλλά ο κ. Υπουργός. Ο οποίος προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, παραπληροφορεί την κοινή γνώμη σχετικά με τη στάση που έχουν κρατήσει οι Δήμαρχοι της χώρας, όσον αφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης στα παιδιά ηλικίας 4 ετών.

 Η πρόθεση των Δημάρχων να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο νόμο που εισηγήθηκε  ο κ. Υπουργός και ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά και αποδοχή του. Είναι άλλο πράγμα συναινώ και αξιολογώ θετικά ένα νομοθέτημα. Κι άλλο πράγμα το εφαρμόζω υποχρεωτικά αν και διαφωνώ,  γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική νομιμότητα.

Στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. υπήρξαν επώνυμες καταγγελίες Δημάρχων από όλη τη χώρα, ότι περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και εμφανίζονται να έχουν τοποθετηθεί θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στους 184 Δήμους της χώρας, που θα εφαρμοστεί άμεσα η  2χρονη προσχολική εκπαίδευση. Κάτι που δεν ισχύει.

Είναι δικαίωμα της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο.

Αλλά δεν έχει δικαίωμα να εμφανίζει τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις της, ιδιαίτερα όταν αυτές υπηρετούν προφανή συντεχνιακά και μικροπολιτικά συμφέροντα, στην πλάτη χιλιάδων εργαζόμενων οικογενειών και τετράχρονων παιδιών.
Είναι δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να απαιτεί από την Κυβέρνηση

να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν σε κάθε Δήμο οι κατάλληλες εκπαιδευτικές δομές και υποδομές, για να υποδεχθούν με επάρκεια τα χιλιάδες 4χρονα παιδιά, που θα ενταχθούν στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Γιατί στην πλειοψηφία των 325 Δήμων της χώρας δεν επαρκούν οι σημερινές εκπαιδευτικές δομές της δημόσιας εκπαίδευσης, όχι μόνον για τα 4χρονα νήπια, αλλά και για τις υπόλοιπες ηλικίες.

να εγγυηθεί ότι τα 4χρονα νήπια θα απολαμβάνουν στη δημόσια προσχολική εκπαίδευση το ίδιο τουλάχιστον υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που απολάμβαναν και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπως η δωρεάν σίτιση, η ιατρική φροντίδα, κλπ.

να εξασφαλίσει ότι δεν θα διαταραχθεί η καθημερινότητα και ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζόμενων γονέων, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται τα παιδιά τους σε δημοτικές δομές που λειτουργούσαν 11, και όχι 9 μήνες το χρόνο και με διευρυμένο ωράριο.

να εγγυηθεί ότι από την απόφαση αυτή δεν θα υποχρεωθούν οι Δήμοι να βάλουν λουκέτο στις πιο πετυχημένες ίσως δημοτικές κοινωνικές δομές, όπως είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Αλλά και δεν θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού μας.

Δεν είναι προτεραιότητά μας η αντιπαράθεση με το Υπουργείο, αλλά να επικρατήσει επιτέλους και στην Ελλάδα η απλή λογική.



Η αγωνία μας αφορά τα παιδιά μας, τις εργαζόμενες οικογένειες μας, τη διατήρηση των δημοτικών μας δομών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων μας. Αυτές τις προτεραιότητες θα αναδείξουμε στην επικείμενη συνάντηση μας με τον Υπουργό Παιδείας.
Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ένα ακόμη στοιχείο.

Oι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καλούν με δημόσιες ανακοινώσεις τους να εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία τα νήπια ηλικίας 4 ετών, ακόμη και στους Δήμους που δεν έχουν ενταχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου. Αυτό είναι λάθος και θα δημιουργήσει σύγχυση στις οικογένειες.

Στους Δήμους αυτούς, που εξαιρούνται ακόμη της εφαρμογής του Νόμου, είναι επιβεβλημένη η εγγραφή των νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Πηγή epoli.gr