Μεγάλες καταστροφές από την επιδρομή Ακριδων στο Σιγρι-Του χρόνου οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση

Μεγάλη η καταστροφή στις περιοχές που επλήγησαν, καθώς κατέφαγαν όλη την βλάστηση

Στην περιοχή του Σιγρίου, όπου παρατηρήθηκαν φέτος αυξημένοι πληθυσμοί ακρίδων, μετέβη ο γεωπόνος του Δήμου Λέσβου Αντ. Μακρέλλης, ο οποίος συναντήθηκε αρχικά με κτηνοτρόφους και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και εν συνεχεία, επισκέφθηκε τις εκτάσεις που επλήγησαν, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε και στα συμπεράσματα της επίσκεψης, ο πρόεδρος του χωριού Χρ. Λεοντής, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι είναι ήδη πολύ αργά για να γίνουν ψεκασμοί, αφού η διαδικασία που ακολουθείται είναι κάπως περίπλοκη και ότι το πιθανότερο είναι οι ψεκασμοί να γίνουν τη νέα χρονιά.



«Η γραφειοκρατική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι δαιδαλώδης, με αποτέλεσμα να ψεκάσουμε τον Αύγουστο. Ο κύκλος ζωής, όμως, των ακρίδων ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντα μήνα και δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε στη διαδικασία, τουλάχιστον για φέτος.

Οι ακρίδες γενικότερα, δεν είναι σημερινό φαινόμενο για το Σίγρι, εμφανίζονται κάθε χρόνο, όμως μέχρι πέρυσι οι πληθυσμοί δεν εγκυμονούσαν καμία ανησυχία. Φέτος, από το Φεβρουάριο που εμφανίστηκαν οι πρώτες αποικίες, συνειδητοποιήσαμε ότι η κατάσταση ήταν εμφανώς διαφοροποιημένη σε σχέση με πέρυσι. Κινητοποιηθήκαμε αργά, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η πρώτη αυτοψία έγινε μόλις σήμερα.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να οργανωθούμε καλύτερα, ώστε του χρόνου, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κ. Αδαμίδη, να πραγματοποιήσουμε εγκαίρως όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να μην έχουμε εξάπλωση του φαινομένου και σε άλλες περιοχές.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Οι κτηνοτρόφοι ξεκαθάρισαν ότι είναι κατά της διενέργειας ψεκασμών, στην παρούσα χρονική περίοδο. Όπως μας είπαν, αντιμετωπίζουν ήδη πολλά και σοβαρά προβλήματα στον κλάδο και ο εγκλεισμός των ζώων για μια εβδομάδα και η μη διάθεση του γάλακτος στην αγορά για αρκετές ημέρες, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερα την κακή οικονομική τους κατάσταση.



Παράλληλα, έγινε αναφορά στα αίτια της αύξησης του πληθυσμού των ακρίδων φέτος. Οι κτηνοτρόφοι και εγώ προσωπικά, που γνωρίζω καλά την περιοχή, θεωρούμε ότι ευθύνεται για την υφιστάμενη κατάσταση η απαγόρευση καύσης των αστιβιών (αγκαθωτοί θάμνοι). Στις αστιβιές, συνήθως εναποθέτουν τα αυγά τους οι ακρίδες, γεγονός που σημαίνει ότι αν δεν καούν, τα αυγά παραμένουν εκεί και εκκολάπτονται τον επόμενο χρόνο.

Μια ακόμη παράμετρος που εκτιμάται ότι επηρέασε σημαντικά στην επιδείνωση της κατάστασης, είναι και η αυξημένη υγρασία που επικράτησε φέτος το χειμώνα.      

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης