Τουρκία - ΕΕ: Στον "αέρα" η συμφωνία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με το Der Spiegel, έξι κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό.

Το γερμανικό Der Spiegel υπενθυμίζει ότι το 2016, όταν και κορυφώθηκε η κρίση με το προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία προχώρησαν σε μία συμφωνία προκειμένου να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι μετανάστες εντοπίζονται σε ελληνικά νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο και με τη σειρά της η Ε.Ε θα δεχόταν, σε εθελοντική βάση, πρόσφυγες από καταυλισμούς της Τουρκίας. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Ε.Ε εμφανίζεται απρόθυμη να δώσει περισσότερα χρήματα στην Τουρκία. 



Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», έξι κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία αρνούνται να δώσουν περισσότερα χρήματα από τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Πρόταση την οποία απορρίπτει ο Πρόεδρος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά τη διάρκεια μυστικών συνόδων της ΕΕ πολλά άλλα κράτη – μέλη αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν περισσότερα κονδύλια για την Τουρκία , ενώ η Γερμανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεπτομερή ανάλυση αναφορικά με την χρήση των κονδυλίων από την Τουρκία. 

Πηγή pagenews.gr