Οι πασχαλινές-θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Μυτιλήνη από την Μ. Παρασκευή έως την Κυριακή του Πάσχα- Τα παραδοσιακά έθιμα της Λέσβου…..


Οι εκδηλώσεις στην Λέσβο…


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Εκκλησίες πόλης & χωριών, όλο το πρωινό: Σύμφωνα με την παράδοση,  οι πιστοί “γυρίζουν” από εκκλησιά σε εκκλησιά της πόλης και των γύρω χωριών, προσκυνούν τους Επιτάφιους και “αποφαίνονται” για τον καλύτερα στολισμένο

Προαύλιοι χώροι Νοσοκομείου και Γηροκομείου Μυτιλήνης, ώρα 2 μ.μ.: Παρακολούθηση της παραδοσιακής περιφοράς των Επιταφίων των δύο ιδρυμάτων, με τη συνοδεία της μπάντας του Στρατού.      

Προκυμαία Μυτιλήνης, ώρα 9 μ.μ.: Παρακολούθηση της Ακολουθίας του Επιταφίου, σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών. Στη συνέχεια, συγκέντρωση των πιστών στην Πλατεία Σαπφούς (Προκυμαία), όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των κεντρικών εκκλησιών της πόλης, σε μια επιβλητική τελετή των “Εγκωμίων του Κυρίου”. Οι ψαλμωδίες, οι δεήσεις, η μπάντα του Στρατού και … το “εσωτερικό λιμάνι” της πόλης με τα πλεούμενα σκάφη και τα φαναράκια αέρος, θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, που αρμόζει στη Μεγάλη Παρασκευή. Θα προσφερθεί το “αντίδωρο του Επιταφίου” (ή “κρασοψυχιά”).   

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Εκκλησίες πόλης & χωριών, ώρα 8:30 π.μ.: Θεία λειτουργία στη Μητρόπολη της Μυτιλήνης ή σε έναν από τους ιερούς ναούς της πόλης και των γύρω χωριών. Κυριαρχεί το παραδοσιακό έθιμο της κρούσης των στασιδιών και της ρίψης βαγιόφυλων και λεμονόφυλων.

Ναυμαχίας Έλλης, Επάνω Σκάλα (Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου), ώρα 11 μ.μ.: Το “Χριστός Ανέστη” για 3η συνεχόμενη χρονιά, θα ψαλθεί πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης. Η Ανάσταση του Κυρίου, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό, την ψαλτική χορωδία, τον αρχαίο λιμενοβραχίονα, τη Μικρασιάτισα Μάνα, το βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου, τα συντριβάνια φωτός, τους  αναμμένους πυρσούς & τα πυροτεχνήματα, τα διάφορα πλεούμενα σκάφη και πολλά άλλα !!! Θα ακολουθήσει προσφορά στους πιστούς της αναστάσιμης κουλούρας και το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών.

Εκκλησίες πόλης & χωριών, ώρα 11 μ.μ.: Εναλλακτικά, αναστάσιμη ακολουθία, σε έναν από τους Ιερούς Ναούς της πόλης ή των γύρω χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (Ταξιάρχες, Αγία Μαρίνα, Πληγώνι, Λουτρά, Σκάλα Λουτρών, Αλυφαντά, Πυργί, Παναγιούδα, Πάμφιλα, Αφάλωνας, Μόρια), με τα εντυπωσιακά και ξεχωριστά παραδοσιακά έθιμα. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Μητροπολιτικός Ναός Μυτιλήνης, ώρα 11 π.μ.: Εσπερινός της Αγάπης (Δευτερανάσταση), με την ανάγνωση σε πολλές ξένες γλώσσες του Ευαγγελίου. Η “ρίψη του Χρυσού Ποτηριού της Ανάστασης” που ακολουθεί στον αύλειο χώρο του Ναού, από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιάκωβο, είναι ένα πατρογονικό έθιμο που κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και αναβιώνει κάθε χρόνο τη μέρα αυτή.