Προς αποκατάσταση το Αιολικό Πάρκο της Μυτιλήνης στην περιοχή Άγιος Γεώργιος-Κουτσουμπάρα?

Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν συνολικά 18 έργα ΑΠΕ, η λειτουργία των οποίων θα αυξήσει κατά 90 MW την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Έως τα τέλη Απριλίου αναμένεται να υπογράψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τη σύμβαση για τη σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τη θυγατρική της, NBG Malta.

Το ομολογιακό δάνειο θα αποτελέσει τη δεύτερη πηγή χρηματοδότησης, μετά το δάνειο των 85 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η θυγατρική της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον περασμένο Δεκέμβριο, για το project αποκατάστασης ή κατασκευής 18 αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.



Το συγκεκριμένο έργο αφορά επενδύσεις σε μικρά αιολικά πάρκα σε περιοχές όπως τα νησιά Κεφαλονιά, Χίος, Λέσβος, Κρήτη, Μύκονος, Σάμος, Εύβοια, Λήμνος, Κάρπαθος, Ικαρία, Τήνος και Ψαρά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καρδίτσα.

Περιλαμβάνει την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές.

Επιπλέον θα στηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή του Δ.Σ. της, η ΔΕΗ ενέκρινε την εισήγηση της θυγατρικής της για τη σύναψη του ομολογιακού δανείου, το οποίο θα διαιρείται σε 17.500.000, κατ’ ανώτατο όριο, έγχαρτες ανώνυμες ομολογίες στον κομιστή, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστης.

Τυπικά η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επερχόμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κάτι που κατ’ ουσία δεν σημαίνει παρά την υπερψήφιση της πρότασης από το στέλεχος της μητρικής εταιρείας που εξουσιοδότησε γι’ αυτό τον σκοπό το Δ.Σ.

Προσθήκη 90 MW στο δυναμικό των ΑΠΕ



Με την ολοκλήρωσή του project, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της θυγατρικής της ΔΕΗ, τα περισσότερα αιολικά πάρκα καθώς και ένα από τα μικρά υδροηλεκτρικά θα έχουν τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Έτσι, για 10 από τα αιολικά πάρκα, έχουν ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχοι για την προμήθεια των ανεμογεννητριών, καθώς και για τα έργα πολιτικού μηχανικού που αφορούν στην εγκατάσταση και τη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να ηλεκτρισθούν στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Στην περίπτωση των υπόλοιπων τεσσάρων πάρκων, η εταιρεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών περί το τέλος Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Λούρο, το οποίο εκτιμάται πως θα ξεκινήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον Απρίλιο του 2019.

Έως το φετινό Ιούνιο αναμένεται να γίνουν επίσης οι προκηρύξεις για την αναβάθμιση της παλιάς υδροηλεκτρικής μονάδας στο Βέρμιο, αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων υδροηλεκτρικών στο Σμόκοβο και στο Μακροχώρι.

Το Αιολικό Πάρκο της Μυτιλήνης

Ήταν το 1994 όταν δημιουργήθηκε το αιολικό πάρκο του πρώην Δήμου Μυτιλήνης, με την τοποθέτηση δύο βελγικών ανεμογεννητριών τύπου Weatmaster, ισχύος 300 KW η καθεμία.

Οι δύο πρώτες αυτές ανεμογεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία το 1996, με πρωτοβουλία της Αμιγούς Αιολικής Εταιρείας του πρώην Δήμου Μυτιλήνης. Το 1996 ξεκίνησε η εγκατάσταση και μιας τρίτης ανεμογεννήτριας, τύπου Micon, που με ισχύ 225 KW τέθηκε σε λειτουργία το 1998, όντας υπερσύγχρονη. Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια τοποθετήθηκε με επιχορήγηση ύψους 180 εκατ. δραχμών από ευρωπαϊκό πρόγραμμα και άλλων 40 εκατ. δραχμών που έδωσε το Υπουργείο Αιγαίου, ενώ οι δύο πρώτες ανεμογεννήτριες κόστισαν η κάθε μία 300 εκατ. δραχμές.

Η λειτουργία των τριών ανεμογεννητριών απέφερε στον τότε Δήμο Μυτιλήνης έσοδα ύψους 160 με 180 χιλ. ευρώ ετησίως, ωστόσο οι ίδιες εγκαταλείφθηκαν από τις τότε δημοτικές αρχές, με τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα που προορίζονταν για τη συντήρησή τους, να βρίσκονται στα ράφια αποθηκών.

Οι ανεμογεννήτριες λειτούργησαν κανονικά μέχρι και το 2006, ενώ από έλλειψη συντήρησης και επιμέλειας σε μια περίοδο ισχυρών ανέμων που ξεπέρασαν τα 10 Μποφώρ, δε λειτούργησε το σύστημα πέδησης της μίας από τις πρώτες που είχαν τοποθετηθεί ώστε να σταματήσει από μόνη της, κι έτσι δούλεψε «αχαλίνωτα», με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά από την υψηλή θερμοκρασία που ανέπτυξε λόγω της γρήγορης κίνησης, να σπάσει στη μέση ο πυλώνας των 4,5 μέτρων που τη στήριζε και να πέσει. Η δεύτερη από τις αρχικές ανεμογεννήτριες σώθηκε χάρη στο ότι έσπασε το ένα της φτερό κι έτσι δεν ανέπτυξε τόσο μεγάλη ταχύτητα.

Με πληροφορίες www.worldenergynews.gr