Με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο του ΦΣ Λέσβου για την Σωστή Χρήση των Αναπνευστικών Συσκευών από τον Ασθενή


την Κυριακή, 15 Απρίλιου
 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Κυριακή, 15 Απρίλιου  2018 στο Ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο, το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε  για τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, με τίτλο «Σωστή Χρήση Αναπνευστικών Συσκευών από τον Ασθενή – ο Ρόλος του Φαρμακοποιού».

 Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα παιδοπνευμονολογίας του ΑΠΘ & συντονιστή τον  κ. Τσανάκα Ν. Ιωάννη, Καθηγητή  Παιδιατρικής  Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Δ/ντης της  Γ´ΠΔ, καθώς & τους συνεργάτες του, κ. Κυρβασίλη Φ. και κ. Χατζιαγόρου Ε, επίκουρους Καθηγητές της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου, Απ. Βαλτάς τόνισε ‘την αναγκαιότητα εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού στην συμμόρφωση των ασθενών που χρήζουν ανάγκη χρήσης αναπνευστικής συσκευής’

Το σεμινάριο αποτελούνταν από δύο μέρη, θεωρία και πρακτική άσκηση στη σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών. Ο κάθε ομιλητής ανέπτυξε θεματικές ενότητες σύμφωνα με το αντικείμενο του.

Οι θεματικές που αναπτυχθήκαν ήταν: «Παθοφυσιολογία του αναπνευστικού» από τον κ. Τσανάκα Ν. Ιωάννη, «Κύριες παθολογικές καταστάσεις που χρειάζονται εισπνεόμενα» από την κ. Χατζιαγόρου Ελπίς και «Οι συσκευές εισπνοών και η σωστή χρήση τους» από τον κ. Κυρβασίλη Φώτιο.

Οι στόχοι του σεμιναρίου αυτού, ήταν η εκπαίδευση των φαρμακοποιών σχετικά με την παθοφυσιολογία του αναπνευστικού και των κυριότερων νόσων του, όπου είναι αναγκαία η χρήση  εισπνεόμενων  φαρμάκων, η πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών,  με τη μέθοδο  “put your hands on ”,  στη χρήση των συσκευών εισπνοών σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της συζήτησης για τη δημιουργία ερευνητικού πρωτοκόλλου που θα εκτιμά την ωφέλεια από την εκπαίδευση των «εκπαιδευτών φαρμακοποιών».

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες των 20 ατόμων, όπου πραγματοποιήθηκε η πρακτική εκπαίδευση σε 3 θεματικές ενότητες, Συσκευές ξηράς Σκόνης – Αεροθάλαμοι – Νεφελοποιητές  (rotation).

Τέλος πραγματοποιήθηκε συζήτηση με διάλογο των παριστάμενων για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, καθώς και η συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο αυτό αποτελεί το έναυσμα μιας συνεργασίας του ΦΣ Λεσβου και της ομάδας πνευμονολογίας του ΑΠΘ, με συντονιστή τον κ. Ι.Ν. Τσανάκα, από την οποία θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα δημοσιευθεί μελέτη που ως στόχο θα έχει το  “κατά πόσο συμβάλει ο φαρμακοποιός στην θετική εξέλιξη της αποτελεσματικότητας της θεραπείας του ασθενή που χρήζει την ανάγκη αναπνευστικής συσκευής , μέσω της επίδειξης και από το φαρμακοποιό της ορθής χρήσης της και την παρακολούθηση της συμμόρφωσής του ασθενούς στις οδηγίες αυτές”.
Την ημερίδα παρακολούθησαν συνολικά 60 άτομα, φαρμακοποιοί και υπάλληλοι φαρμακείων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ομάδα παιδοπνευμονολογίας του ΑΠΘ και τους ομιλητές που παραβρέθηκαν, κ .Ι.Ν. Τσανάκα, κ. Ε. Χατζηαγόρου & κ. Φ. Κυρβασίλη, για αυτή τη πολύ σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία που μας προσφέρανε.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου