Οι τρεις επείγουσες λύσεις για το προσφυγικό στη Λέσβο που προτείνει ο Στ. Θεοδωράκης

ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει τρεις άμεσες ενέργειες

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Λέσβο και στους καταυλισμούς των προσφύγων ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει τρεις άμεσες ενέργειες για να επιλυθούν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας τους καθώς οι ροές είναι αυξημένες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρει συγκεκριμένα σε ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα του στο facebook:



«8.640 μετανάστες και πρόσφυγες είχε σήμερα το πρωί η Λέσβος. Ανάμεσά τους παιδιά, έγκυες γυναίκες, κακοποιημένοι άνθρωποι. Δεν θα σας πω για τα προβλήματα που γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα στη Μόρια - κανάλια από όλο τον κόσμο συνωστίζονται ξανά στο νησί και πρέπει όλοι να είμαστε μετρημένοι για να μην δυσφημίζεται ο τόπο μας. Θα επισημάνω μόνο ΤΡΕΙΣ επείγουσες λύσεις που θα βοηθούσαν και αυτούς που καταφεύγουν στη χώρα μας και τους πολίτες της Λέσβου.

Να εκταμιευθούν ΤΩΡΑ τα ευρωπαϊκά χρήματα που έχουν εγκριθεί από τον Σεπτέμβριο για το αποχετευτικό της Μόριας. Η υπάρχουσα υποδομή είναι για 800 άτομα και τώρα μένουν εκεί 6.499! Κάθε μήνα δίνουμε 30.000 ευρώ στα βυτιοφόρα αλλά τα λύματα κυλούν πια σε όλους τους κοντινούς δρόμους.

Να συνδεθεί ΤΩΡΑ το Καρά Τεπέ -ο πρότυπος καταυλισμός του Δήμου- στο δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ και να πάψουμε να σπαταλάμε κάθε μήνα για πετρέλαιο 110.000 ευρώ για μια 8ωρη λειτουργία των γεννητριών. Για τη ρύπανση που προκαλεί η καύση τόσου πετρελαίου, ας μην το συζητήσουμε...

Ενίσχυση ΤΩΡΑ της υπηρεσίας ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό -και εδώ τα λεφτά τα δίνει η ΕΕ- για επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου), ώστε οι μετανάστες είτε να φεύγουν για τα ηπειρωτικά - αποσυμφορίζοντας τα νησιά -είτε να ακολουθείται η διαδικασία επανεισδοχής τους στην Τουρκία όπως ορίζει η συμφωνία ΕΕ-- Τουρκίας.

Μπορεί ο κ.Τσίπρας να δώσει εντολή για άμεση υλοποίηση των τριών αυτών μέτρων ή οι υπουργοί του -αγκαλιά με την γραφειοκρατία- θα συνεχίσουν το μπλα μπλα των υποσχέσεων που έχει φτάσει στα όριά τους τούς νησιώτες μας;»