Δήμαρχος Λέσβου: «Κάποιες ΜΚΟ κάνουν παράνομους εράνους μέσω διαδικτύου και εκμεταλλεύονται την κατάσταση»

μιλώντας στον Realfm 97,8


Οι ροές έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου σημαντικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι μη διαχειρίσιμο, αλλά όμως έχουν αυξηθεί και είναι ένα μήνυμα που πρέπει να πάρουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να το καταστήσουμε διαχειρίσιμο" δήλωσε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.



"Οι ΜΚΟ υπάρχουν σε μικρότερο αριθμό από ότι παλαιότερα, όμως χθες είχαμε μια συνάντηση με το συντονιστικό όργανο στη Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, όπου ασχοληθήκαμε με το θέμα γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές οργανώσεις που βοηθάνε στη διαχείριση, αλλά υπάρχουν και άλλες που τις έχουν φτιάξει κάποιοι τυχάρπαστοι, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση. Προσπαθούν να λειτουργήσουν, λειτουργούν μάλλον, έξω από κανόνες, χωρίς να έχουν πάρει τις προβλεπόμενες άδειες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες αναστατώνουν την τοπική κοινωνία και φέρνουν έναν εκνευρισμό που δεν βοηθά σε τίποτα. Αυτές οι οργανώσεις θεωρώ κάνουν και παράνομους εράνους μέσω του διαδικτύου και εκμεταλλεύονται μια κατάσταση. Όσες και να είναι πρέπει να λειτουργούν κάτω από κανόνες. Τους έχουμε καταγγείλει και πήραμε αποφάσεις να όποια οργάνωση δεν έχει έγκριση πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Οι υπόλοιπες με έγκριση του υπουργείου που προβαίνουν σε ενέργειες εκτός των κανόνων, πρέπει και σε εκείνες να ανακαλούνται οι άδειες και να απομακρύνονται" τόνισε ο δήμαρχος.

"Στη Λέσβο ως νησί δεν έχω πρόβλημα, αλλά έχω στον χώρο που βρίσκεται το hot spot στη Μόρια, ο οποίος χώρος έχει υπερπληθυσμό τρεις φορές επάνω τουλάχιστον, από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και εύκολης διαχείρισης. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχής αναστάτωση, να δημιουργούνται κατά περιόδους κάποια επεισόδια, τα οποία φεύγουν ως εικόνες δυσφημιστικές για την περιοχή μου" ανέφερε.

"Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται γύρω στις 6.500 άνθρωποι, είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει 2500 μάξιμουμ και στερείται δικτύου αποχέτευσης που να μπορεί να καλύψει αυτές τις 2500, μπορεί να καλύψει τους 800 εξ αυτών. Άρα πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση και να μείνουν 2500, ενώ παράλληλα πρέπει να φτιαχτεί το δίκτυο αποχέτευσης για να αυξηθεί η δυναμικότητα του" τόνισε ο κ. Γαληνός.

"Τα προηγούμενα χρόνια ο τουρισμός στάθηκε στα πόδια του εξ αφορμής του Τούρκου τουρίστα. Κυριολεκτικά μας κράτησαν οι Τούρκοι τουρίστες, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο αριθμό, είχαν αυξήσει τις επισκέψεις τους και κάλυπταν πάνω από 50% των τουριστών που έρχονταν στο νησί. Φέτος, με την κατάσταση που επικρατεί θεωρώ ότι πιθανόν να έχουμε ένα πλήγμα από εκεί. Κάνουμε κάποιες κινήσεις, υπάρχει μια ανησυχία κυρίως από την πλευρά των Τούρκων δημάρχων και πολιτών, που δεν έχουν την ελευθερία και τη δυνατότητα τη δική μας".

Πηγή: enikos.gr