Χτίζοντας την τουριστική εικόνα της Λέσβου | Η περίπτωση του μουσείου Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης


Μπορεί η ανάδειξη του πολιτισμού ενός τόπου να χτίσει την εικόνα του τουριστικού προορισμού που λέγεται Λέσβος;


Το πολιτιστικό εκτόπισμα του νησιού καθορίζει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των ανθρώπων ενώ η κουλτούρα  προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις  στους σύγχρονους κυνηγούς των αυθεντικών τουριστικών εμπειριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, χαρακτηριστική είναι η συμβολή του μουσείου Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, μίας 100% ελληνικής οικογενειακής αποσταγματοποιίας, όπου με παράδοση περισσότερο από 120 ετών ταξιδεύει το κοινό του  από το παρελθόν στο παρόν, μέσα από μια ανεπανάληπτη εμπειρία ξενάγησης για όλες τις αισθήσεις.

Το μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης καλεί τους επισκέπτες να μυηθούν στα μυστικά της απόσταξης και να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις στο αποστακτήριο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης.  Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την ιεροτελεστία της παραδοσιακής παραγωγικής διαδικασίας ενός ούζου από 100% διπλή απόσταξη,  να μυηθούν στα μυστικά της απόσταξης που γίνεται στους 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες και να θαυμάσουν μια αξιόλογη συλλογή μουσειακών αντικειμένων η οποία έρχεται να συμπληρώσει μια ένα αξέχαστο ταξίδι στο χρόνο. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απόσταξης και της εμφιάλωσης όπως παλαιούς άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά πωμάτων αλλά και μηχανήματα επικόλλησης ετικετών, τις λεγόμενες ετικετέζες.

Τα μουσεία, χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, λειτουργούν ως θέλγητρο που συγκεντρώνει  το μεγάλο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό διαδραματίζοντας  καθοριστικό ρόλο στον πολιτιστικό τουρισμό. Έτσι,  με όραμα την ανάδειξη του πολιτισμού και της ταυτότητας του νησιού  το μουσείο ούζου, ‘Ο Κόσμος του Ούζου’, της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, υποδέχεται τους επισκέπτες του στο αποστακτήριο της ποτοποιίας στο Πλωμάρι σε έναν χώρο που συνδυάζει την παράδοση με τη νέα δυναμική της σύγχρονης  ματιάς ενός διαδραστικού πολιτιστικού χώρου. Δίνοντας  έμφαση στην παραγωγή και την ιστορία του ούζου, ξεναγεί τους επισκέπτες του στους παραγωγικούς χώρους της απόσταξης και της εμφιάλωσης αλλά και στην πλούσια συλλογή μουσειακών αντικειμένων. Το μουσείο Ούζου προβάλλοντας το πνευματικό απόθεμα και την ιστορία του τόπου φιλοδοξεί να συμβάλλει στην διάσωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με έντονη την τάση εξωστρέφειας μέσω της ανάγκης  διαμοιρασμού της γνώσης, της κουλτούρας της τέχνης της απόσταξης. Στο μουσείο ούζου ο επισκέπτης μυείται στην τέχνη της απόσταξης περιηγούμενος στους παραγωγικούς χώρους, γνωρίζει την ιστορία και την ιδιαίτερη φιλοσοφία που συνοδεύει την ουζοποσία, έρχεται σε επαφή με ιστορικά αντικείμενα και εκθέματα ενώ γεύεται το παραδοσιακό απόσταγμα μέσα από τη  διαδικασία της γευσιγνωσίας που οξύνει την αντιληπτικότητα των αισθήσεων και βάζει τον επισκέπτη στη  διαδικασία να αντιμετωπίσει το ούζο με ώριμη ματιά.

Σε συμφωνία με την επιδίωξη για τη διατήρηση της πολιτιστικής και  περιβαλλοντικής κληρονομιάς το αποστακτήριο και το μουσείο της ποτοποιίας δεσπόζει στη μέση ενός ελαιώνα στο Πλωμάρι και καλεί τους επισκέπτες σε μια διαδραστική εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε και από το Trip Advisor,  που βράβευσε την  Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, με Πιστοποιητικό Διάκρισης για το 2017 για τις σταθερά εξαιρετικές κριτικές που λαμβάνει από τους επισκέπτες στον συγκεκριμένο ιστότοτοπο.

Μουσείο Ούζου: « Ο Κόσμος του Ούζου»

Ώρες Λειτουργίας:
Μάιος - Οκτώβριος : Τρίτη - Σάββατο 10:00-15:00.
Νοέμβριος - Απρίλιος : Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-15:00.
Ξεναγήσεις για άνω των 20 ατόμων κατόπιν συνεννόησης.
Είσοδος: 2 € (Δωρεάν είσοδος σε όσους εισέρχονται με πρόσκληση και σε νέους κάτω των 18 ετών και φοιτητές.)
Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Κάμπος Πλαγιάς, Πλωμάρι, Λέσβος.
Τηλ: +30 2252031450, Email: grammateia@ouzoplomari.grwww.theworldofouzo.gr