Παλεύουν με τα λύματα των μεταναστών | Βούρκος το ΚΥΤ της Μοριας- Καλύτερη η κατάσταση στο ΠΙΚΠΑ στην Νεάπολη

Βελτιώθηκε αισθητά η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων στον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Νεάπολης


Βελτιώθηκε αισθητά η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων στον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου της Νεάπολης, τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Δημ. Αλεξίου, ο οποίος όπως δηλώνει, παρακολουθεί το πρόβλημα και την εξέλιξή του, πολύ στενά τις τελευταίες εβδομάδες.



Το Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, που είναι ένας χώρος που φιλοξενεί σχεδόν καθημερινά αθλητικές δραστηριότητες, γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια «φιλοξενούνται» αυθαίρετα, ευάλωτες ομάδες αλλοδαπών, υπό την προστασία Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού στο χώρο, παρατηρήθηκε διαρροή λυμάτων, που έφταναν μέχρι τον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου, ακόμη και μπροστά στην είσοδό του, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και γενικότερα δυσάρεστη εικόνα.

«Έπειτα από αρκετές προσπάθειες, επαφές και συζητήσεις με τη Διοίκηση του «Θεομήτωρ», στο οποίο ανήκει ο χώρος των πρώην κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ, από τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρει ο Δ. Αλεξίου, σήμερα ενημερώθηκα ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Μάλιστα, στην περιοχή, το πρωί μετέβη η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας, στην οποία είχαμε απευθυνθεί προ ημερών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, με ενημέρωσε ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη και ότι σήμερα δεν τρέχουν λύματα. Μάλιστα, σε συζήτηση με τους υπεύθυνους λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας των μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ, ανέφεραν στην προϊσταμένη ότι γίνεται διαρκώς εκκένωση των βόθρων και μεταφορά των λυμάτων, ενώ δεσμεύτηκαν ότι σύντομα θα επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα, αν και δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε με τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Θα παρακολουθούμε διαρκώς το θέμα. Με έγγραφό μου ενημέρωσα και τον Εισαγγελέα για την υφιστάμενη κατάσταση».

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα των λυμάτων στο Κέντρο Φιλοξενίας αλλοδαπών της Μόριας, όχι μόνο δεν επιλύεται, αντίθετα επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση έχει γίνει κάτι παραπάνω από αφόρητη, αφού λόγω των αργιών του Πάσχα, δεν λειτούργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την μεταφορά των επιπλέον λυμάτων. Έτσι, οι μέχρι πρότινος μικροί χείμαρροι λυμάτων, μετατρέπονται σε ποτάμια που τρέχουν ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση και εικόνα. Η παρουσία των λυμάτων είναι πλέον έντονη σε όλο το χώρο φιλοξενίας, όπως και η δυσοσμία.



Από χθες αναμένετο να επανέλθουν οι κανονικοί ρυθμοί της μεταφοράς των λυμάτων. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί, ότι ο ανώτερος αριθμός βυτίων που μεταφέρει λύματα καθημερινά, είναι τρία οχήματατις πρωινές κυρίως ώρες και όχι τις απογευματινές.  

Στο εσωτερικό του Κέντρου Διαμονής, όπου έχει δημιουργηθεί το λεγόμενο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών), η κατάσταση δεν είναι απλά δύσκολη, αλλά επικίνδυνη, όπως την χαρακτηρίζουν εργαζόμενοι στο χώρο.

Σε ορισμένα σημεία του Κέντρου, υπάρχουν μονίμως στάσιμα λύματα, τα οποία δεν φεύγουν ποτέ και παραμένουν εκεί, εδώ και πολλούς μήνες. Έχει δημιουργηθεί βάλτος, στον οποίο έχουν φυτρώσει κάποια περίεργα είδη φυτών, που ευδοκιμούν σε τέτοιου είδους τοποθεσίες, ενώ μέσα στο βούρκο, το προηγούμενο διάστημα γέννησαν τα αυγά τους εκατοντάδες βατράχια. Τα αυγά των βατράχων πλέον έχουν εκκολαφθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρά αμφίβια να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε όλο το χώρο.

Πλέον οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται καθημερινά εκεί, εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ενόψει καλοκαιριού, για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών, αν δεν ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πηγή Εφημερίδα Δημοκράτης