ΣΟΚ: 17χρονος πήδηξε από το 2ο όροφο οικίας στην Μυτιλήνη- Αποδέχτηκε την πρόκληση αυτοκτονίας του παιχνιδιού «Mπλε φάλαινα»;

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του αποστολέα των μηνυμάτων στον ανήλικο


Ένα 17χρονο αγόρι από την Μυτιλήνη φαίνεται πως έγινε αποδέκτης της πρόκλησης αυτοκτονίας που μαστίζει το διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα.

Οι παρανοϊκές δοκιμασίες που καταλήγουν στην αυτοκτονία του παίκτη με την επωνυμία " Μπλε Φάλαινα", έχουν οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 300 νέους σε όλο τον κόσμο.



Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και όσα επιβεβαιώνει ΕΛ.ΑΣ. 17χρονος από την Μυτιλήνη τα ξημερώματα της Δευτέρας πήδηξε από τον δεύτερο όροφο του σπιτιού του

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε σε κατάγματα στο πόδι του ενώ οι κακώσεις στο κεφάλι κρίθηκαν ως μη σημαντικές. Αργά το μεσημέρι οι γιατροί δήλωναν αισιόδοξοι, αφού η κατάσταση του είχε σταθεροποιηθεί και ο τραυματίας επικοινωνούσε κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο φορητός υπολογιστής του νεαρού παραδόθηκε στην Αστυνομία και στάλθηκε σε ειδικά εργαστήρια της Αστυνομίας προκειμένου να ελεγχθούν οι διαδικτυακές επικοινωνίες του νεαρού πριν την πτώση του.

Ο 17χρονος δεν αντιμετώπιζε κανένα ψυχολογικό πρόβλημα και όλοι μιλούν για ένα εξαίρετο και ήσυχο παιδί από πολύ καλή οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες τις αστυνομίας πάντως δείχνουν να κατευθύνονται προς το διαδικτυακό παιχνίδι 'Μπλε Φάλαινα'. Μάλιστα, όπως ανέφεραν πηγές της ΕΛΑΣ στην περίπτωση του 17χρονου δείχνει να επικράτησε μεθοδολογία που ακολουθείται ακριβώς στο συγκεκριμένο παιχνίδι αυτοκτονίας.

Στις έρευνες λαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.



Η δοκιμασία της αυτοκτονίας

"Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμη;". Αν σταματήσεις, δέχεσαι απειλές ότι θα σε σκοτώσουν. Αυτοί είναι οι κανόνες του αρρωστημένου παιχνιδιού που ξεκίνησε από το ρωσικό μέσω δικτύωσης, VK.com.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» (που πιθανώς να μην είναι μόνο ένα άτομο) και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις».

Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.

Αν σταματήσει να παίζει ή αποτύχει σε μια δοκιμασία, ο «διαχειριστής» (σ.σ.: ο οποίος γνωρίζει τα προσωπικά στοιχεία του παίκτη) απειλεί τον παίκτη ότι θα τον κυνηγήσουν και θα τον «τιμωρήσουν».

Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, το προφίλ των παιδιών που είναι επιρρεπή στη δοκιμασία είναι άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, πιθανή κατάθλιψη και δυσκολία να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Θύματα bullying είναι επίσης ευάλωτα στο "παιχνίδι".

Ο Philipp Budeikin, ο άνδρας πίσω από το διαδικτυακό παιχνίδι αυτοκτονίας, βρίσκεται ήδη στις φυλακές της Ρωσίας, κατηγορούμενος για την υποκίνηση τουλάχιστον16 αυτοκτονιών κοριτσιών στη χώρα του και οργάνωσης οκτώ συνολικά διαδικτυακών ομάδων που προτρέπουν σε δεκάδες άλλες αυτοκτονίες.