1462 μετανάστες έφτασαν αυτόν το μήνα στην Λέσβο- 278 μόνο χθες- Προβληματισμός στο υπουργείο για την αύξηση των ροών


Στους 2.349 αυξήθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τη 1η Απριλίου, μετά τη χθεσινή άφιξη 278 ατόμων στη Λέσβο.

Μόνο στη Λέσβο, από την αρχή του μήνα πέρασαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1.462 αλλοδαποί – αριθμός που αυξάνει σχεδόν σε 7.000 τον αριθμό των όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας και συνολικά σε 9.062 τον αριθμό των εγκλωβισμένων στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Τον σοκαριστικό ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι προσφυγικές ροές ξανάστην Ελλάδα, περιέγραψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, εισάγοντας το νομοσχέδιο για εναρμόνιση παροχής ασύλου με τις διατάξεις της ΕΕ. Ο υπουργός προανήγγειλε πρόγραμμα για εποχιακή απασχόλησης 15.000 προσφύγων-μεταναστών σε αγροτικές εργασίες.Όπως είπε ο υπουργός ενδεικτικά, χθες μπήκαν στην Ελλάδα 340 πρόσφυγες και μετανάστες μόνο από τον Έβρο και άλλοι 206 από την Μυτιλήνη. "Έχουμε αυξητική τάση στα νησιά, ο αριθμός των προσφυγικών ροών αυξάνεται πάλι στο 200 περίπου την ημέρα, αλλά δεν με τρομάζει γιατί ξέρουμε τι να κάνουμε" σημείωσε ο κ. Βίτσας. "Είναι όμως τεράστια η αύξηση εισόδου από τον Έβρο. Εκεί γίνεται η πρώτη καταγραφή , παίρνουν το αίτημα ασύλου και μετακινούνται στην ενδοχώρα στα Κέντρα Φιλοξενίας".

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου χίλια άτομα τα οποία δεν περιμένουν στο φυλάκιο –"εκεί είναι περίπου 300", είπε- αλλά στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν.

Ενώ τα Κέντρα Φιλοξενίας "γεμίζουν γρήγορα", όπως είπε προσπαθώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο τρίμηνο του 2018 μπήκαν από Έβρο 2.700 αιτούντες άσυλο. Ενώ από 54 είσοδοι την ημέρα το 2017, το πρώτο δίμηνο του 2018 μπήκαν 62-66 την ημέρα, αυτό "αυξήθηκε μετά την Βάρνα σε 126 την ημέρα και αυξάνεται στο 200.

Πηγαίνουμε πλέον σε αυξητική τάση" είπε και ζήτησε ομόθυμη διάθεση από τα κόμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο κ. Βίτσας ζήτησε επίσης να υπάρξει καταδίκη των κομμάτων για τα πρόσφατα επεισόδια κατά προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο.