140 χρόνια «ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»- Πλούσιες εκδηλώσεις


Με συναυλία των γνωστών καλλιτεχνών Δημήτρη Ζερβουδάκη και Μελίνας Κανά, που θα δοθεί την Λαμπροτετάρτη το βράδυ στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου αρχίζουν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των 140 χρόνων από την ίδρυση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.


Κατά την εναρκτήρια τελετή και πριν από τη συναυλία, μετά τους χαιρετισμούς των αρχών, σε  σύντομη ομιλία του προέδρου του δ.σ. Ξενοφώντα Μαυραγάνη θα γίνει αναφορά στους ιδρυτές του σωματείου, που το 1878, εν μέση τουρκοκρατία είχαν το θάρρος και το  κουράγιο να δημιουργήσουν έναν μορφωτικό οργανισμό.

Στις εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, επιδιώχθηκε να περάσει ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ διαχρονικά, μέσα από την ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, είναι το ακόλουθο:

Λαμπροτετάρτη 11 Απριλίου 2018. Ιστορικό ίδρυσης Αναγνωστηρίου, με βάση τα πρακτικά της εποχής, την ομιλία του Αριστείδη Πάππη το 1879 και την ομιλία του Μιλτιάδη Καλδή, προέδρου της ΛΕΣΧΗΣ στη δεκαετία του 1920.  Συναυλία  Μελίνας Κανά- Δημήτρη Ζερβουδάκη.

15 Κυριακή. Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου  από την Ένωση  θεατρικών σωματείων   Λέσβου  ΘΕΣΙΣ στο Πολύκεντρο, με θέμα «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΦΑΣΙΣΜΟΥ» και αποσπάσματα παραστάσεων  από γνωστά θεατρικά έργα.

21 Απριλίου Σάββατο. Ομιλία σχετική με την  51η επέτειο της κήρυξης της δικτατορίας, βασισμένη στο βιβλίο ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΟΥ Ξενοφώντα Μαυραγάνη.

22 Κυριακή. Ομιλία σχετική με τα πνευματικά ιδρύματα (ίδρυση σχολείων, Γυμνασίου) με αναφορά στους σπουδαίους δασκάλους διαχρονικά. Ομιλήτρια Γεωργία Φράγκου φιλόλογος, μέλος του δ.σ. της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ

29   Απριλίου Κυριακή Εγκαίνια έκθεσης έργων Θεοφίλου, σε αντίγραφα, σε συνεργασία με την ΣΤΕΓΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ και σχετική ομιλία. Διάρκεια έκθεσης 15 ημέρες.

12  Μαϊου Σάββατο. Μουσική εκδήλωση της ομάδας «ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ»

26  Μαϊου Σάββατο. Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας , παλιού Πλωμαρίου  Διάρκεια 10 ημέρες.

9 Ιουνίου Σάββατο. Παρουσίαση εργασίας μαθητών γυμνασίου Πλωμαρίου σε σχέση με την ιστορία της πόλης. Διοργάνωση Γυμνάσιο Πλωμαρίου.

10 Ιουνίου Κυριακή. Ενημερωτική ομιλία εκπροσώπου των εθελοντικών οργανώσεων Λέσβου, με παράλληλη έκθεση φωτογραφιών από τις δράσεις της. Συντονιστής Δημήτρης Βελούτσος

23 Ιουνίου Σάββατο: Έκθεση περιοδικών  που άφησαν εποχή, όπως ΜΑΣΚΑ,ΑΓΟΡΙ, ΜΑΝΙΝΑ,ΡΟΝΤΕΟ, ΜΠΟΥΚΕΤΟ, ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙ και συνολικά 70 τίτλων, με επιμέλεια της συλλέκτριας  Ευαγγελίας Τζαφέρη. Διάρκεια έκθεσης 10 μέρες με ομιλητή τον Παναγιώτη Σκορδά, διευθυντή του 6ου γυμνασίου Μυτιλήνης.

24 Ιουνίου Κυριακή. Παρουσίαση συμμετοχής του πολιτιστικού συλλόγου Επάνω Σκάλας. Συντονιστής Μάκης Βενέτας.

7 Ιουλίου Σάββατο. Παρουσίαση ταχυδρομικών φακέλων που στάλθηκαν από κατοίκους της Λέσβου, με τουρκικά γραμματόσημα επισημασμένα με την σφραγίδα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. Συντονιστής ο συλλέκτης Μιχάλης Τσιπίδης

14 Ιουλίου Σάββατο. Εγκαίνια έκθεσης έργων μουσείου Τεριάντ, με σχετική ομιλία. Διάρκεια 10 ημέρες

21  Ιουλίου Σάββατο.Παρουσίαση συμμετοχής Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοτόπου

30 Ιουλίου Κυριακή. Παρουσίαση των δύο πρώτων τόμων της μελέτης του ποιητή, δοκιμιογράφου Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι,  «Όταν το ρήμα γίνεται ουσιαστικό» και τοπ «Αίμα της αγάπης» εκδόσεις ΑΓΡΑ . με εισηγητή τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη και
του έργου  του  Γιάννη Παπακώστα «Πού μας πάει αυτό το αίμα; Αναπαραστάσεις αυτοδικίας και βίας στην ελληνική λογοτεχνία» εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, με εισηγητή τον Παναγιώτη Σκορδά. Στην εκδήλωση μετέχουν οι συγγραφείς και ακολουθεί συναυλία με τα ΣΑΝΤΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ.

5  Αυγούστου  Κυριακή. Συναυλία έργων εκκλησιαστικής μουσικής. Επιμέλεια Γιώργου Μιχαλέλλη.

10 και 11 Αυγούστου Παρασκευή και Σάββατο. Διημερίδα με γενικό τίτλο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ  και ειδικό θέμα  «Διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου»

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018  (10:00 – 14:00)

10: 00 -10: 30. Χαιρετισμοί
10:30 -11:15 «Βιολογικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει το DNA μας από αλλοιώσεις που οδηγούν σε καρκίνο;» Πηνελόπη Μαυραγάνη-Τσιπίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
11:15-12:00 «Το ελαιόλαδο ως πηγή για την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων» Αλέξης Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
12:00-12:30 Διάλειμμα, καφές,
12:30 -14:00 Συζήτηση, Ερωτήσεις από το κοινό

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018  (10:00 – 14:00)

10: 00 -10: 30. Χαιρετισμοί
10:30 -11:15 «Αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων» Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
11:15-12:00 «Διατροφική αξία του ελαιόλαδου»
Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος , Chef
12:30 -14:00 Συζήτηση, Ερωτήσεις από το κοινό.

12  Αυγούστου Κυριακή: Μουσικά τεκμήρια του Πλωμαρίου. Το αρχείο    του παλαιού μουσικού Παναγιώτη  Παντελέλλη,  από το Παλαιοχώρι και συναυλία  βασισμένη στο αρχειακό υλικό. Επιμέλεια Παναγιώτης  Πούλος, επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ.

18  Αυγούστου Σάββατο Έκθεση έργων μαθητών ζωγραφικής της Ειρήνης ΜΙχαλέλλη. Διάρκεια μία εβδομάδα.

25  Αυγούστου Ρεσιτάλ–συμβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ μουσικής Μολύβου.

8 Σεπτεμβρίου Σάββατο. Έκθεση έργων αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης, με σχετική ομιλία.

15 Σεπτεμβρίου Σάββατο. Ημερίδα «Το επιστημονικό και φιλοσοφικό έργο του Βενιαμίν και η διαχρονική του αξία» Ομιλητές Ευθύμιος ΝικολαΪδης, διευθυντής ερευνών Ε.Ι.Ε. «ΟΙ επιστήμες κατά την περίοδο του νεοελληνικού διαφωτισμού», Γεώργιος Βλαχάκης, επίκουρος καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ο Βενιαμίν Λέσβιος ως δάσκαλος φυσικής και μαθηματικών», Κων. Πέτσιος καθηγητής πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Νεωτερικές γνωσιοθεωρητικές αντιλήψεις του Βενιαμίν Λεσβίου στα Στοιχεία Μεταφυσική», Ευστρατία Αμπατζή δρ. φιλοσοφίας «Πανταχηκίνητον: Η ενοποιός αρχή της μεταφυσικής και της γνωσιολογίας του Βενιαμίν Λεσβίου», Βασίλης Παππάς διευθυντής 1ου γυμνασίου Καλαμπάκας  «Βενιαμίν Λέσβιος. Αναφορές πειραμάτων στο έργο του», Αθανάσιος Καλαμάτας, διευθυντής πειραματικού λυκείου Μυτιλήνης «Διεπιστημονική και διαθεματική προσέγγιση του συγγραφικού έργου του Βενιαμίν Λεσβίου. Προτάσεις ένταξής του στα προγράμματα σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»  Αντώνης Ανδριώτης, ομότιμος διευθυντής ερευνών Ιδρύματος Τεχνιλογίας και έρευνας «Πανταχηκίνητον: Μια πρώιμη ταυτοποίηση της ενέργειας και των ιδιοτήτων της».

16 Σεπτεμβρίου Κυριακή. «Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου. Προστασία και ανάδειξη». Διοργάνωση  το Πολιτιστικό Σωματείο του Πλωμαρίου ΠΟΛΙΟΝ. Συντονίστρια Μυρσίνη Βαρτή- Ματαράγκα, πρόεδρος του σωματείου.

1-6 Οκτωβρίου προβολές ταινιών του  Aegeandoc , ανάλογα με το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί από τον Οργανισμό.

7 Οκτωβρίου Κυριακή. Έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε συνδυασμό με ομιλία του διευθυντή του καθηγητή Νίκου Ζούρου. Διάρκεια έκθεσης 10 ημέρες.

Σχεδιάζεται έκθεση λεσβιακού βιβλίου, που εξαρτάται από την διάθεση των συγγραφέων να στείλουν αντίτυπα των βιβλίων τους.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8 το βράδυ, εκτός από εκείνες που έχουν ειδικό πρόγραμμα.
Η εναρκτήρια εκδήλωση της 11ης Απριλίου αρχίζει στις 8.30  και επακολουθεί η συναυλία Κανά-Ζερβουδάκη,

Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν, οι  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Λέσβου, Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Ποτοποιία Βαρβαγιάννη, ΕΙΡΗΝΗ τυποποιημένα ελαιόλαδα, OYZO VILLAS πολυτελείς διακοπές,  πολυτελείς εξοχικές κατοικίες , A-Luxury Villas, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ,εκδόσεις ΜΥΘΟΣ.