Καθυστερεί η ειδική visa για επισκέπτες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά

Οι visa διευκολύνουν τα ταξίδια σε δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Κως, η Ρόδος, η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος.

Έντονο προβληματισμό στους επαγγελματίες των νησιών του Αιγαίου προκαλεί η καθυστέρηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το «πράσινο φως», για άλλη μια χρονιά, στην απλοποιημένη διαδικασία έκδοσης visa για τους επιβάτες κρουαζιέρας που αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σεζόν. 



Χωρίς τις κρουαζιέρες αυτές, τα νησιά χάνουν σημαντικές εισπράξεις.

Από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο, πλοία από τη γειτονική Τουρκία επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά μεταφέροντας τουρίστες από το Μαρμάρι και την Αλικαρνασσό. Πρόκειται για Τούρκους, Ρώσους, Ιρανούς και Άραβες.

Η Ελλάδα ζητεί, κάθε χρόνο από το 2012, από τις Βρυξέλλες, την ανανέωση της πολιτικής απλοποιημένης έκδοσης visa, περιορισμένης διάρκειας με κόστος 35 ευρώ, για τους επισκέπτες αυτούς.

Πέρυσι, οι Ρώσοι τουρίστες μπορούσαν να περνούν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας υπό 2 όρους: την επίδειξη εισιτηρίων θαλάσσιων μεταφορών και την κράτηση σε ξενοδοχείο σε ελληνικό νησί. Με την άφιξή τους χορηγούνταν η ειδική visa. Το εν λόγω καθεστώς θεωρήσεων ωστόσο δεν καλύπτει τα ταξίδια στην ελληνική ενδοχώρα και σε άλλες χώρες Σένγκεν.

Πέρυσι, είχαν γίνει συζητήσεις για τον τερματισμό των διαδικασιών αυτών κυρίως λόγω του μεταναστευτικού, κάτι που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τους Έλληνες και Τούρκους επαγγελματίες.

Οι visa διευκολύνουν τα ταξίδια σε δημοφιλή ελληνικά νησιά όπως η Κως, η Ρόδος, η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος.

Πηγή tornosnews.gr