Στα «άδυτα» της Αεροπόρου Γιανναρελλη- Αποκαλυπτικό βίντεο μέσα από τον υφιστάμενο αγωγό ομβρίων (VID, PICS)


Στα «άδυτα» της Αεροπόρου Γιανναρελλη

Το έργο της Λαγκάδας που βάσει σχεδιασμού αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, εξακολουθεί να προκαλεί «εντάσεις» τόσο στη δημοτική αρχή που αποσκοπεί να δώσει οριστική λύση σε ένα ζήτημα δεκαετιών, όσο όμως και στους καταστηματάρχες επί της οδού Αεροπόρου Γιανναρέλλη που εκφράζουν εύλογα ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στις επιχειρήσεις τους, το διάστημα εκτέλεσης των εργασιών. 

Το έργο, ανεξάρτητα από το πώς θα βρεθεί η ιδανική «φόρμουλα» για να προστατευτούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ΤΕΕ πρέπει να γίνει… άμεσα για λόγους ασφαλείας

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιτροπή των καταστηματαρχών, έχει προβεί και σε εξώδικο κατά του εργολάβου «της Λαγκάδας» και εμφανίζεται αποφασισμένη να διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή λύση, προκειμένου να επηρεαστούν οι επιχειρήσεις τους ει δυνατόν λιγότερο από την εκτέλεση των εργασιών. Και όπως φαίνεται το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι την προγραμματισμένη εκκίνηση των εργασιών τον Απρίλη, είναι πολύ κρίσιμο από κάθε άποψη.



Σύμφωνα με την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα  μήνα και παραδόθηκε στο δήμο  «η κατάσταση του αγωγού της Λαγκάδας κρίνετε επικίνδυνη αφού ο παλαιός αγωγός έχει  σπάσει και καταρρεύσει σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα του για τον διερχόμενο κεντρικό δρόμο στην περιοχή της Λαγκάδας, αλλά και για τα γειτονικά κτίρια». Η έκθεση παρουσιάστηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο όπου το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει τη μελέτη για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από τις επόμενες ημέρες όταν θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο αντικατάστασης του αγωγού όμβριων . Η μελέτη πέρασε κατα πλειοψηφία, με λευκό να ψηφίζουν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ , ο Ηλίας Κουνιαρέλλης και ο Βαγγέλης Παυλής της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών , εν μέσω διαμαρτυριών από δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής που βρέθηκαν στη συνεδρίαση συμφωνώντας για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου όμως εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Αντώνη Γιαννάκη, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, θα εργάζονται σε δύο βάρδιες από Μάρτη μέχρι Νοέμβριο, θα υπάρχει συνεχόμενη ελεγχόμενη ροή από τις υπόλοιπες οδούς όπου δε θα υπάρχει σκάμμα , ενώ πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να εξετασθούν οι δυνατότητες διεκδίκησης αντισταθμιστικών για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες έχουν καταθέσει εξώδικο στο δήμο ζητώντας να αναθεωρηθεί η μελέτη και να μην ξεκινήσει τώρα το έργο και δηλώνουν ότι θα καταθέσουν ασφαλιστικά  μέτρα αν τους αγνοήσουν.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η αυτοψία των μηχανικών του ΤΕΕ: «Σε αρκετά σημεία του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων, στο τμήμα της Αεροπόρου Γιανναρέλη έχουν δημιουργηθεί “κουφώματα” στα πλαϊνά τοιχώματα του λιθόκτιστου θολωτού αγωγού, ενώ ο πυθμένας του έχει ξεκολλήσει, δυσχεραίνοντας την ομαλή απορροή των ομβρίων, αλλά και καθιστώντας επικίνδυνη την διέλευση των οχημάτων στο υπερκείμενο δρόμο. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε αυτοψία στην Αεροπόρου Γιαναρέλλη και στο ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Αιβαλιώτη. Παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις στην παρειά του θόλου σε συμμετρικές θέσεις κάτι που προϊδεάζει ότι πρόκειται για ένα ελάττωμα της γεωμετρίας του θόλου. Από τις δύο συμμετρικές ρηγματώσεις του θόλου η κατάντη του δρόμου (δεξία) είναι πιο έντονη καθώς έχει οδηγήσει σε μικρή ολίσθηση δύο θολιτών του θόλου προς τα κάτω. Παρότι η λάξευση των θολιτών είναι ιδιαίτερα επιμελημένη, δεν έχει γίνει μέριμνα να «πλεχθούν» μεταξύ τους κατά το χτίσιμο με αποτέλεσμα το άνοιγμα κάποιων κάθετων (εγκάρσιων) αρμών.»

Στο σημείο επαφής της νότιας τοιχοποιίας με την επιφάνεια του θόλου είναι ορατή μια μικρή απόσχιση και υποχώρηση της πρώτης σειράς των θολιτών από τον υπόλοιπο θόλο.

Η εσωτερική παρειά στον πόδα του θόλου είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη στο πέρασμα του χρόνου, με μια μεγάλη κόγχη, που επηρεάζουν την στατικότητα, λόγω των πολυάριθμων κενών που προήλθαν από την τριβή με τα φερτά υλικά.  Παρατηρήθηκε μία απόξεση του πέτρινου τοίχου βάθους 
15 εκ.
, παρουσιάζοντας ασυνέχεια με την υπόλοιπη κατασκευή.

Απορρέει λοιπόν το συμπέρασμα, ότι    είναι επικίνδυνη διότι ο αγωγός του ρέματος της Λαγκάδας στο μεν κατάντη τμήμα και σε μήκος περί τα 500m έχει πρακτικά εκφυλιστεί, αφού ο παλαιός αγωγός από λιθόδεμα έχει υποσκαφτεί, σπάσει και καταρρεύσει σε ορισμένα σημεία, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα του για τον διερχόμενο κεντρικό δρόμο στην περιοχή της Λαγκάδας, αλλά και για τα γειτονικά κτίρια, στο δε ανάντη έχει εν γένει ανεπαρκή διατομή, αφού σύμφωνα με την μελέτη Μαχαίρα απαιτείται ορθογωνική διατομή 4,00χ2,00μ. Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται να αντικατασταθεί ο αγωγός του ρέματος με την χάραξη να ταυτίζεται με τον υφιστάμενο αγωγό κατά το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ σε παράλληλη χάραξη εκατέρωθεν του αγωγού και στο ίδιο όρυγμα, θα τοποθετηθούν οι βασικοί χωριστικοί αγωγοί του δικτύου ακαθάρτων της πέριξ περιοχής. Βάσει των παραπάνω, το εν λόγω όρυγμα, θα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλ. 7,00μ πλάτος, [συμπεριλαμβάνεται η καθαρή διατομή 4,00μ, τοιχεία αριστερά και δεξιά 0,40μχ2, αγωγοί ακαθάρτων Φ200 χ 2, και εναπομειναν χώρος για καλούπωμα 0,70μ εκατέρωθεν έως τα μεταλλικά πετάσματα αντιστήριξης (krings) .

Επομένως ένας παράλληλος δρόμος κατά μήκος και πάνω από τον αγωγό καθίσταται δύσκολος, αφενός, λόγω του χώρου, και αφετέρου για λόγους ασφαλείας. Τέλος, εν έτη 2018, ο αγωγός είναι παντορροϊκός δεχόμενος όμβρια, αλλά και τα λύματα της περιοχής τα οποία καταλήγουν στο λιμάνι της πόλης, με τα γνωστά αποτελέσματα της μόλυνσης της θάλασσας.

Δείτε στο βίντεο που κατέγραψε ο Γιώργος Παπαδόπουλος πως είναι κάτω από την οδό Αεροπόρου Γιανναρελλη



Με πληροφορίες ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ