Έτοιμο… αλλά χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης πόρων… το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στη Λέσβο (pics,vid)

Έτοιμο αλλά χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης πόρων είναι το σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στη Μυτιλήνη.

«Το σπίτι της θείας Νέλλυς» όπως είναι ο τίτλος του σύμφωνα με την επιθυμία της αρχόντισσας Νέλλυς Μπίνου που το δώρισε στην οργάνωση του Χαμόγελου όπως και το σπίτι της στο Κολωνάκι στην Αθήνα. Επιθυμία της ήταν η δωρεά αυτή, να υπηρετήσει τους σκοπούς του Χαμόγελου του παιδιού προσφέροντας βοήθεια στο παιδί που κινδυνεύει. Πριν τρία χρόνια ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος, είχε επισκεφθεί το νησί και ξεκίνησε την δύσκολη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την επισκευή του. Ανταποκρινόμενος ο πρέσβης του Καναδά στη χώρα μας Ρόμπερτ Ουίλιαμ Πεκ , ενεργοποίησε τους ομογενείς του Καναδά οι οποίοι σε λίγες εβδομάδες συγκέντρωσαν 200.000 δολάρια. «Ήταν η πρώτη φορά που οι ομογενείς του Καναδά ανταποκρίθηκαν τόσο πολύ σε τόσο σύντομο διάστημα» είπε ο εκπρόσωπος της ομογένειας Τζον Γεωργούδης, που βρέθηκε και εκείνος σήμερα στο νησί για τον αγιασμό του σπιτιού του Χαμόγελου του Παιδιού στο αρχοντικό στο Καγιάνι.Το σπίτι αποπερατώθηκε με χρήματα του Διεθνούς οργανισμού Μετανάστευσης. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 25 παιδιά αλλά λόγω έλλειψης πόρων είναι αμφίβολο πότε θα επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. «Είναι δύσκολα αλλά σύντομα θα τα καταφέρουμε , όπως πάντα τα καταφέρνουμε» είπε με βεβαιότητα ο πρόεδρος του χαμόγελου Κώστας Γιαννόπουλος .
Και πάλι η ομογένεια στον Καναδά θα συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και όπως είπε ο κύριος Γεωργούδης ήδη έχουν εξασφαλιστεί χίλια ευρώ το μήνα με δυνατότητα να αυξηθούν ως μια συνδρομή στα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού. Όμως για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σπίτι με το προσωπικό που χρειάζεται κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο , βοηθητικό προσωπικό και λειτουργικά έξοδα , απαιτούνται 600-700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

Νωρίτερα σε εκδήλωση στο επιμελητήριο Λέσβου το χαμόγελο του παιδιού ευχαρίστησε και τίμησε με αναμνηστική πλακέτα όσους βοηθούν με διάφορους τρόπους τις δράσεις της οργάνωσης στο νησί.


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε το «Σπίτι της θείας Νέλλυς» και τις δράσεις του για κάθε παιδί στη Λέσβο

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιεί από το 2016, με φυσική παρουσία, στο νησί της Λέσβου καθώς και τις νέες δομές που τίθενται στην υπηρεσία των παιδιών και των οικογενειών τους στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου το παρόν έδωσαν η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Βορείου Αιγαίου, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, εκπρόσωποι του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, η Διοικήτρια του Βοστάνειου Νοσοκομείου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, ο εκπρόσωπος της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο» κος Γεωργούδης καθώς και πλήθος συλλόγων, επιχειρήσεων, ιδιωτών, υποστηρικτών κι εθελοντών του οργανισμού.


Ο πρόεδρος κος Κώστας Γιαννόπουλος καλωσόρισε τους υποστηρικτές και φίλους του οργανισμού ενώ τους ευχαρίστησε για τη θερμή αγκαλιά που έλαβε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Λέσβο. Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Εδώ και χρόνια είχα γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους στη Λέσβο, τόσο μέσα στις κρατικές υπηρεσίες όσο κι εκτός, ανθρώπους που έκαναν τη διαφορά και ξεχώρισαν για την ευαισθησία τους και την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στο έργο μας. Από το 2016 που αποκτήσαμε και φυσική παρουσία στο νησί, λειτουργώντας την Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών ενταγμένη στο ΕΚΑΒ, μαζί με όλους εσάς αναδείξαμε το καλό που υπάρχει στην κοινωνία μας με κοινό σκοπό το Χαμόγελο κάθε παιδιού. Συμπληρώνουμε το έργο των υπηρεσιών, ενώνουμε τις υγιείς δυνάμεις, στηρίζουμε τους θεσμούς, δουλεύουμε σκληρά δίνοντας ένα φιλί ζωής στα παιδιά που μας έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, υπηκοότητα ή θρήσκευμα».

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2016 λειτουργεί, με έδρα τη Μυτιλήνη, Ιατρική Κινητή Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα, ενταγμένη στο ΕΚΑΒ και στελεχωμένη με πιστοποιημένους διασώστες εργαζόμενους στον οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και τον Δεκέμβριο του 2017, πραγματοποίησε 667 διακομιδές νεογνών και παιδιών καθώς και 322 διακομιδές ενηλίκων, διανύοντας περισσότερα από 32.000 χιλιόμετρα στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κος Κώστας Γιαννόπουλος, μίλησε για έναν ξεχωριστό και ευαίσθητο άνθρωπο που είχε την τύχη να γνωρίσει πριν πολλά χρόνια, την αείμνηστη Κορνηλία Μπίνου. Χάρη στη δωρεά της, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απέκτησε ένα υπέροχο οίκημα στην περιοχή Ακρωτήρι Ταξιάρχες Λέσβου.Το οίκημα ανακαινίστηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “Multi-sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece” του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO). Πολύτιμη και η συμβολή της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο» (The Canadian Initiative for Lesvos-CIL). Κατόπιν επιθυμίας της αείμνηστης Κορνηλίας Μπίνου το σπίτι ονομάστηκε «Το Σπίτι της θείας Νέλλυς» και θα λειτουργήσει στο πρότυπο των υπόλοιπων Σπιτιών του οργανισμού ανά την Ελλάδα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι.


Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του εκπροσώπου της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο» (The Canadian Initiative for Lesvos-CIL) κου Γιάννη Γεωργούδη, ο οποίος ταξίδεψε από το Μόντρεαλ του Καναδά για να παρευρεθεί στην εκδήλωση. Ο κος Γεωργούδης, ιδιαίτερα συγκινημένος, μετέφερε τις ευχές του πρώην πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα κου Robert Peck, επίτιμο μέλους της «Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο», και δήλωσε: «Είναι τιμή μου να βρίσκομαι κι εγώ στον υπέροχο κόσμο του Χαμόγελου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομογένειας του Καναδά, συγκεντρώθηκε πολύ γρήγορα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, ενεργοποιώντας επιχειρήσεις και ιδιώτες, με στόχο να βοηθήσουμε το έργο του οργανισμού. Για όλους εμάς που ζούμε μακριά από την πατρίδα μας το να είσαι Έλληνας είναι τρόπος ζωής κι όχι θέμα υπηκοότητας. Η ένδειξη του πολιτισμού είναι το πώς φροντίζει τα παιδιά του, για αυτό και όλοι εμείς εμπιστευόμενοι το τεράστιο έργο του οργανισμού, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τις δράσεις του Χαμόγελου στη Λέσβο». Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απέκτησε κι ένα όχημα Άμεσης Επέμβασης εξοπλισμένο με φάρους, σειρήνες και ασύρματο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες των παιδιών στη Λέσβο και αποτελεί μέρος της χρηματοδότησης από την «Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο» (The Canadian Initiative for Lesvos-CIL).

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», χάρη στη δωρεά ιδιώτη, διαθέτει ένα οίκημα στο κέντρο της Μυτιλήνης, το οποίο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως, χάρη στην ευγενική χορηγία των τοπικών επιχειρήσεων και ιδιωτών της Λέσβου. Ο νέος χώρος θα λειτουργήσει ως Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, στο πρότυπο των υπολοίπων ΚΑΚΕ που λειτουργεί ο οργανισμός ανά την Ελλάδα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι. Θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του οργανισμού θα παρέχει υπηρεσίες σε κάθε παιδί θύμα Βίας, σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης, σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας και σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα Φτώχειας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τίμησε με ειδικές πλακέτες όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που έχουν συνεισφέρει με τις υπηρεσίες και τα είδη τους στο έργο του οργανισμού.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε αγιασμός στο «Σπίτι της θείας Νέλλυς» όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το σπίτι και να ενημερωθούν για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν, με σκληρή δουλειά, αγάπη και μεράκι.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά:

• Τον Σύλλογο Καταστημάτων εστίασης & ψυχαγωγίας Δημοτικής Eνότητας Μυτιλήνης για το catering
• Τον κον Κώστα Βουγιούκα για την οπτικοακουστική κάλυψη
• Το Copy Corner για τις εκτυπώσεις
• Το ξενοδοχείο Θεόφιλος για τη φιλοξενία
• Το ξενοδοχείο Blue Sea για τη φιλοξενία