Ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση στο Πολίχνιτο με θέμα τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου


Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στις 11.00 π.μ


Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας στο πλαίσιο της ενημέρωση των ατόμων με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως αναφέρονται συχνά η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, των μελών της οικογένειάς τους και του ευρύτερου κοινού διοργανώνει ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση στο Πολίχνιτο Λέσβου.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, στις 11.00 π.μ. (ώρα προσέλευσης 10.30 π.μ.) στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου με θέμα "Η συνεργασία γαστρεντερολόγου, ψυχολόγου και διατροφολόγου στην αντιμετώπιση της νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας".

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο γαστρεντερολόγος κ. Ιωάννης Κατσαβέλλης, η ψυχολόγος κ. Ιωάννα Γρηγοράκη και η κλινική διαιτολόγος κ. Μαρία Μαντζώρη.

Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους ομιλητές, όπου το κοινό θα μπορεί να ζητήσει διευκρινίσεις ή να θέσει ερωτήματα σχετικά με το θέμα της εκδήλωσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφοριες στην εκπρόσωπο Λέσβου και μέλος του ΔΣ
Τσακιρίδου Νατάσα τηλ:6975514887

Λίγα λόγια για τα ΙΦΝΕ

Τα ΙΦΝΕ είναι χρόνιες παθήσεις που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή (βλάβες, εξοίδηση και αιμορραγία) του πεπτικού συστήματος. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου (κόλον και ορθό) και η νόσος του Crohn είναι δυνατό να προσβάλλει οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό.

Τα ΙΦΝΕ προσβάλλουν διαφορετικά άτομα κάθε ηλικίας και των δύο φύλων και με διαφορετικό τρόπο καθώς ακόμη και ανάμεσα σε δύο άτομα με την ίδια νόσο παρατηρούνται διαφορές. Η αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή. Οι έρευνες ωστόσο έχουν δείξει ότι τα νοσήματα αυτά σχετίζονται με διαταραχές του αυτοάνοσου συστήματος που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, ιούς ή μικρόβια. Δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, όμως υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή τους.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το κοιλιακό άλγος, ο σπασμός του εντέρου, η καταβολή (κόπωση), οι αιματηρές διάρροιες, η απώλεια βάρους, ο χαμηλός πυρετός, η αναιμία, η εξάντληση και στα παιδιά η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και στην έλευση της εφηβείας. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χρόνια.

Τόσο η νόσος του Crohn όσο και η ελκώδης κολίτιδα έχουν περιόδους επιδείνωσης των συμπτωμάτων (εξάρσεις ή κρίσεις) και περιόδους υποχώρησης αυτών (ύφεση).

Τα ΙΦΝΕ συχνά εμφανίζουν επιπλοκές. Στη νόσο του Crohn για παράδειγμα, η δημιουργία ουλών και πάχυνσης του εντερικού τοιχώματος είναι δυνατό να προκαλέσουν σμίκρυνση αυτού, γνωστή ως στένωση, η οποία οδηγεί σε δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό και πόνο. Ο εντερικός σωλήνας είναι δυνατόν να αποφραχθεί πλήρως (απόφραξη), κατάσταση που είναι εξαιρετικά επώδυνη και συνοδεύεται από εμέτους, ενώ απαιτεί νοσοκομειακή αντιμετώπιση. Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι η δημιουργία συριγγίου (οδός επικοινωνίας) που είναι αποτέλεσμα της παρουσίας φλεγμονής ανάμεσα σε δύο τμήματα του εντέρου ή στο έντερο με το δέρμα. Επίσης, εμφανίζονται διατροφικά προβλήματα αν δεν είναι δυνατή η απορρόφηση πρωτεϊνών, βιταμινών και αλάτων. Η νόσος του Crohn μπορεί ακόμη να παρεμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου και της βιταμίνης D με αποτέλεσμα την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία λόγω έντονης αιμορραγίας. Αιφνίδια, έντονη διάταση του παχέος εντέρου (κατάσταση που ονομάζεται τοξικό μεγάκολο) είναι δυνατό να οδηγήσει σε διάτρηση. Η εμφάνιση των παραπάνω επιπλοκών, απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση εκτός από τη συνήθη θεραπεία.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες σήμερα ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα.

Διώξε τις σκέψεις και ενημερώσου από τους ειδικούς!