Εκλέχθηκε το πρώτο Τοπικό – Συνοικιακό Συμβούλιο των περιοχών «Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήριο, Άνω Γηπέδο»

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής “Βουναράκι, Πυργέλια,  Υφαντήριο, Άνω Γήπεδο”. 
       

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 στο ενοριακό πνευματικό κέντρο της εκκλησίας Ζωοδόχου Πηγή Λαγκάδας, η δέκατη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης, που αφορούσε στην περιοχή “Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήριο, Άνω Γηπέδο”.          

Το παρόν έδωσαν, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, τα μέλη του  προσωρινού Συμβουλίου της περιοχής Αντώνης Λεωνής, Θωμάς Μιχαλάκης, Γιάννης Μουτζούρης και Λευτέρης Χαβραλής, καθώς και κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή.   

Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του μέλους του προσωρινού Συμβουλίου Λευτέρη Χαβραλή και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία των λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά, που για πρώτη φορά οργανώνονται στη Μυτιλήνη και επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα  βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή.

Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής θέματα:

1.      Στο Βουναράκι υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη χώρων στάθμευσης  αυτοκινήτων. Υπάρχουν αρκετά εγκαταλειμμένα οικόπεδα, που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους parking.

2.      Απαραίτητη η αστική συγκοινωνία στο Βουναράκι. Ένα μικρό mini bus χρειάζεται να εκτελεί δρομολόγιο μέχρι τον Άγιο Παντελεήμονα, για την εξυπηρέτηση κυρίως των ηλικιωμένων ανθρώπων.

3.      Το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής Βουναράκι, είναι η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην “Αλυσίδα” όταν κατεβαίνουν την Αγίου Παντελεήμονος και πρέπει να κατευθυνθούν στη Λαγκάδα για να φύγουν εκτός πόλης. Έτσι όπως λειτουργεί το ισχύον σύστημα, τα οχήματα πρέπει να κατευθύνονται αναγκαστικά στο κέντρο της πόλης και να γυρίζουν πίσω. Απαραίτητη η μετατροπή σε κυκλικό κόμβο. 

4.      Η εξαιρετική εργολαβία ευθυγράμμισης των φρεατίων με το οδόστρωμα, που έγινε στις κεντρικές οδούς της Μυτιλήνης, πρέπει να επεκταθεί και στους δρόμους των περιοχών Άνω Γήπεδο, Υφαντήριο, Πυργέλια και Βουναράκι. 

5.      Η αρίθμηση των κατοικιών στα Πυργέλια και στο Βουναράκι είναι ασυνάρτητη, ενώ υπάρχει πλήρης έλλειψη πινακίδων οδών.

6.      Στα Πυργέλια και στο Άνω Γήπεδο, αρκετά οικόπεδα μένουν ακαθάριστα από τους ιδιοκτήτες και ελλοχεύει κίνδυνος πυρκαγιάς, μολύνσεων, κ.ο.κ.

7.      Ο αγωγός νερού υψηλής πίεσης που διέρχεται από την οδό Κέας (Πυργέλια) και βρίσκεται δύο μέτρα μέσα στη γη, κάθε χρόνο σπάει 2 – 3 φορές, με αποτέλεσμα τα παρακείμενα σπίτια να πλημυρίζουν. Απαιτείται αντικατάσταση του αγωγού.

8.      Η παιδική χαρά στον Άγιο Γιάννη τον Καλυβίτη χρήζει επισκευών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή Πυργέλια, υπάρχει πληθώρα αδέσποτων σκύλων.

9.      Στην οδό Κλεοβουλίνης, γίνονται συνεχώς τροχαία ατυχήματα, επειδή είναι διπλής κατεύθυνσης. Προτείνεται να μετατραπεί σε μονόδρομο. 

10.  Στην περιοχή Άνω Γηπέδου, κάθε Ιούλιο παρατηρείται έλλειψη νερού.

11.  Στην Π. Βοστάνη (Άνω Γήπεδο) θα ήταν χρήσιμο και όμορφο, να τοποθετηθούν μικρά καλαίσθητα καλαθάκια σκουπιδιών.     

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήριο, Άνω Γηπέδο”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.    

Το νέο εννεαμελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήριο, Άνω Γηπέδο” που αναδείχθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής:   

1.      Χάρης Αδαλής
2.      Περσεφόνη Βερβέρη
3.      Κυριακή Γαβριήλ
4.      Παναγιώτης Κιτζός
5.      Αντώνης Λεωνής
6.      Θωμάς Μιχαλάκης
7.      Χριστόφορος Παναγόπουλος
8.      Ελένη Τουλιάτου
9.      Λευτέρης Χαβραλής 

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Χάρη Αδαλή, Κυριακή Γαβριήλ και Λευτέρη Χαβραλή. Η έδρα που θα συνεδριάζει το νέο συμβούλιο, όπου θα μπορούν να παρευρίσκονται και δημότες της περιοχής, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.  


Οι δημότες της συνοικίας “Βουναράκι, Πυργέλια, Υφαντήριο, Άνω Γηπέδο”, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.