Σε Περιφέρεια και Δήμο Λέσβου ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας- Σε καλό κλίμα η συνάντηση με Δήμαρχο και Περιφερειάρχη

Συνάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο της στη Μυτιλήνη με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής  κ. Δημήτρη Βίτσα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου για την ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία, η κα. Καλογήρου ζήτησε τη θέσπιση ειδικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη για αύξηση των ποσών που αφορούν στην ένταξη και υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.



Επίσης, η Περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη για ειδική νομοθετική ρύθμιση για την οικονομική αποζημίωση των επαγγελματιών που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Τέλος, η κα. Καλογήρου επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η προσπάθεια όλων πρέπει να είναι στην αναζήτηση των λύσεων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπως άλλωστε από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, έχει θέσει τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρμοδίων για την άμεση αντιμετώπιση του ακραίας συνθετότητας προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Βίτσα, τον οποίο συνόδευε ο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λέσβου, κ. Γιώργος Πάλλης.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον κ. Βίτσα στη Λέσβο και αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα τον ενημέρωσε διεξοδικά σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τις σχετικές ενέργειες & δράσεις του Δήμου Λέσβου. Τόνισε την ανάγκη να αποσυμφορηθεί το νησί μας με ουσιαστική δράση και λήψη άμεσων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. «Θεωρώ ανεπίτρεπτο τρία χρόνια μετά, χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες, οι συνθήκες να παραμένουν άσχημες στο ΚΥΤ Μόριας. Κάτι το οποίο δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και στις γύρω περιοχές. Η τοπική κοινωνία έχει σηκώσει ένα τεράστιο βάρος και πρέπει να ανακουφιστεί άμεσα. Έχουμε κάνει έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις και θεωρώ ότι θα πρέπει να εισακουσθούν. Η ανάληψη του Υπουργείου από εσάς θεωρώ πως μόνο καλό μπορεί να κάνει, καθώς είστε άνθρωπος που μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να δώσουμε λύσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γαληνός, παραδίδοντας και σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό.

Ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ενημέρωση. Αναγνώρισε το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία σήκωσε και σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος, ενώ έκανε αναφορά και σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν τα νησιά. Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της επικοινωνίας αλλά και την ανάγκη συνεργασίας για να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.