Εκλέχθηκε το πρώτο Τοπικό – Συνοικιακό Συμβούλιο της περιοχής “Χρυσομαλλούσα & Μακρύ Γιαλός

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση περιοχής “Χρυσομαλλούσα & Μακρύ Γιαλός”.
        

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018 στο “Marina Yacht Club” (Μαρίνα Μυτιλήνης), η όγδοη από τις 11 ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις των ευρύτερων συνοικιών της Μυτιλήνης, που αφορούσε στην περιοχή “Χρυσομαλλούσα & Μακρύ Γιαλός”.           

Το παρόν έδωσαν, ο Πρεσβύτερος του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσομαλλούσης Πατέρας Παναγιώτης Βουλάς, ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, τα μέλη του προσωρινού Συμβουλίου της περιοχής Λιάνα Γιαλούση – Τσακίρη, Χρυσούλα Ματζουράνη και Καλλιόπη Μπάμπου, καθώς και κάτοικοι & επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή.    

Η λαϊκή Συνέλευση ξεκίνησε με σύντομες ομιλίες του μέλους του προσωρινού Συμβουλίου Καλλιόπης Μπάμπου και του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία των λαϊκών συνελεύσεων ανά γειτονιά, που για πρώτη φορά οργανώνονται στη Μυτιλήνη και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα τοπικά – συνοικιακά συμβούλια.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων δημοτών, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εκτέθηκαν τα  βασικότερα τρέχοντα ζητήματα και τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους περιοίκους και την εν γένει περιοχή.

Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε από τους δημότες, στα εξής θέματα:

1.      Το βασικότερο πρόβλημα του Μακρύ Γιαλού (σε όλο το μέτωπο), αποτελεί η γνωστή μυρουδιά που προέρχεται από το χρόνιο πρόβλημα των αγωγών του βιολογικού του Νοσοκομείου, αν και το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί.

2.      Αναξιοποίητο επί πολλές δεκαετίες όλο το “τρίγωνο” των εγκαταστάσεων του Ν.Ο.Μ., το οποίο εκτός από το αισθητικό κομμάτι, αποτελεί και εστία μόλυνσης (ποντίκια, σκόνη, κ.α.).

3.      Το νέο αυτοσχέδιο parking που δημιούργησε η Δημοτική Αρχή μεταξύ Ν.Ο.Μ. και Μαρίνας, ήταν εξαιρετικής σημασίας για τη διευκόλυνση της στάθμευσης των αυτοκινήτων των περιοίκων. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται να εισέρχονται μεγάλα οχήματα, γεγονός που απαγορεύεται, ενώ κατά απαράδεκτο και ανεξήγητο τρόπο, έχουν τοποθετηθεί μπάζα δίπλα στο τοιχίο. Επίσης, υπάρχουν και πολλά παρατημένα αυτοκίνητα, τα οποία καταλαμβάνουν ζωτικούς χώρους.

4.      Εξαιρετικά επικίνδυνα σημεία για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, οι έξοδοι από τη Μαρίνα και από την Παπαδιαμάντη στην Ελ. Βενιζέλου και το πέρασμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Απαιτείται η δημιουργία κυκλικών κόμβων, γιατί ελλοχεύει κίνδυνος ατυχημάτων.   

5.      Σε ορισμένους δρόμους της Χρυσομαλλούσας, επικρατεί αταξία στην αρίθμηση των κατοικιών. Επιπλέον παραβιάζονται συνεχώς και ανεξέλεγκτα οι μονόδρομοι από ασυνείδητους οδηγούς τόσο μοτοσυκλετών όσο και αυτοκινήτων, πρωτοστατούντων των οδηγών των καταστημάτων “delivery”, με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

6.      Απαιτείται η αλλαγή κατεύθυνσης αρκετών μονόδρομων σε όλη τη Χρυσομαλλούσα (π.χ. άνευ λόγου μονόδρομος στο τελευταίο σημείο της Οικονόμου Τάξη), καθώς και η διαμόρφωση ορισμένων πεζοδρομίων (το θέμα θα το επεξεργαστεί το νέο Συμβούλιο της Συνοικίας που θα εκλεγεί και θα καταθέσει ακριβείς προτάσεις – εισηγήσεις).

7.      Σε όλη τη Χρυσομαλλούσα, παρατηρείται το φαινόμενο της ύπαρξης κάδων σκουπιδιών έξω από την κάθε πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσοσμία. Αντ’ αυτού και μέχρι την υπογειοποίηση, προτείνεται να δημιουργηθούν συγκεκριμένα κομβικά σημεία, στα οποία θα τοποθετούνται οι κάδοι, έστω κι΄ αν οι περίοικοι θα υποχρεούνται να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για την επίρριψη των σκουπιδιών. Επίσης λόγω έλλειψης επιμόρφωσης, οι κάδοι ανακύκλωσης ουσιαστικά δεν υφίστανται, αφού οι περισσότεροι δημότες εναποθέτουν μέσα σ’ αυτούς, όλων των ειδών τα απορρίμματά τους.        

8.      Οι πολυάριθμοι κάδοι ακριβώς έξω από τη Μαρίνα, πρέπει να τοποθετηθούν στον πλαϊνό χώρο (του parking), ώστε να μην αποτελούν κοινή θέα.

9.      Μετά τους δημότες της Καλλιθέας και των Χαλίκων που έθεσαν το θέμα της αναγκαιότητας δημιουργίας πεζοδρομίου σε όλο το μήκος της οδού Βοστάνη, το ίδιο ακριβώς έθεσαν επιτακτικά και οι δημότες της Χρυσομαλλούσας.   

10.  Στο κεντρικό πάρκο της Χρυσομαλλούσας, ειδικά τις βραδινές ώρες, επικρατεί ανομία και σε καθημερινή βάση παρατηρούνται παραβατικές έως επικίνδυνες συμπεριφορές. Απαιτείται επαρκής αστυνόμευση, απαγόρευση εισόδου χωρίς παιδιά στα παιχνίδια και τοποθέτηση ειδικών πινακίδων για την εναπόθεση των κοπράνων των σκύλων.   

11.  Στην πιάτσα των ταξί δίπλα στο πάρκο της Χρυσομαλλούσας (η οποία είναι πολύ χρήσιμη για την εξυπηρέτηση των δημοτών), απαιτείται η τοποθέτηση χημικής τουαλέτας.

12.  Στον πλακόστρωτο χώρο έξω από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσομαλλούσης, τις νυχτερινές ώρες παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα. Η διέλευση αστυνομικών οχημάτων πρέπει να εντατικοποιηθεί.

13.  Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις του 5ου Γυμνασίου με το Μουσικό Σχολείο (που συστεγάζονται στη Χρυσομαλλούσα), απασχολεί τους κατοίκους της συνοικίας και πρέπει να αμβλυνθεί.     

Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του νέου Τοπικού – Συνοικιακού Συμβουλίου της περιοχής “Χρυσομαλλούσα & Μακρύ Γιαλός”, του οποίου ο ρόλος θα είναι, λειτουργώντας εντελώς αυτόνομα, να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη και την κάθε γειτονιά, προτείνοντας τις βέλτιστες λύσεις τόσο προς τη Δημοτική Κοινότητα όσο και απευθείας προς τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες του Δήμου. Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται νέες και καινοτόμες προτάσεις, σχετικά με τη βελτίωση – αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής, καθώς και την εν γένει ανάπτυξή της.    

Το νέο εννεαμελές τοπικό – συνοικιακό συμβούλιο της περιοχής “Χρυσομαλλούσα & Μακρύ Γιαλός”, που αναδείχθηκε μετά τις αρχαιρεσίες, απαρτίζεται από τους ακόλουθους δημότες & επιχειρηματίες της περιοχής:    

1.      Αθανασία Διακορώνα – Αβαγιανού
2.      Ευαγγελία Βλαχονικολού
3.      Δημήτρης Γεωργούλης
4.      Χρυσούλα Ματζουράνη
5.      Καλλιόπη Μπάμπου
6.      Ευστρατία Καρέτα
7.      Μιχάλης Πασπάτης
8.      Βασίλης Πρωτοψάλτης
9.      Έρη Τακτικού

Το νεοεκλεγέν συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα, συνεδρίασε αμέσως μετά τη Συνέλευση και όρισε ένα τριμελές ευέλικτο Προεδρείο, προκειμένου να διαχειρίζεται τα γραφειοκρατικά θέματα, απαρτιζόμενο από τους Αθανασία Διακορώνα – Αβαγιανού, Δημήτρη Γεωργούλη και Βασίλη Πρωτοψάλτη.  

Η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 6:30 μ.μ. στον ίδιο χώρο (“Marina Yacht Club”, Μαρίνα  Μυτιλήνης), όπου μπορούν να παρευρεθούν και οι δημότες – επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής που επιθυμούν.    

Οι δημότες της συνοικίας “Χρυσομαλλούσα & Μακρύ Γιαλός”, από τούδε και στο εξής μπορούν να απευθύνονται στα παραπάνω μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, για να καταθέτουν τα αιτήματα και τις προτάσεις τους.