Ερώτηση από τον Γ. Παλλη προς τον Υπ. Υποδομών και Μεταφορών για την Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Πάλλη για τη Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πάλλης κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη με θέμα τη Νότια Παράκαμψη της Μυτιλήνης, ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο πνοής για την πόλη, το οποίο όμως ταλαιπωρείται τα τελευταία δέκα χρόνια μεταξύ Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Υπουργείου. Το έργο έχει θεωρηθεί ώριμο και έχει ενταχθεί σε εθνικά προγράμματα, ενώ έχουν ήδη διατεθεί γι’ αυτό σημαντικοί κρατικοί πόροι· ωστόσο, κινδυνεύει να χαθεί λόγω της επικείμενης παρέλευσης της περιόδου δέσμευσης της ζώνης διέλευσης της οδού. Έτσι, ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην κινδυνεύσει το έργο αλλά και τι μπορεί να γίνει αν τελικά παρέλθει η προσθεσμία με ευθύνη του Υπουργείου.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απαντά σε Επίκαιρες Ερωτήσεις κάθε Πέμπτη. Η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης δεν έγινε στις 15/3 λόγω σοβαρού κωλύμματος του Υπουργού και έχει επαναπρογραμματιστεί για την επόμενη Πέμπτη, 29 Μαρτίου.Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης»

Η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης Λέσβου αποτελεί ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο που θα προσφέρει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα της πόλης.  Στις 7 Απριλίου 2018 χάνεται και η τελευταία ελπίδα υλοποίησης ενός έργου πνοής για την πόλη της Μυτιλήνης στη Ν. Λέσβο, το οποίο ταλαιπωρείται τα τελευταία 10 χρόνια μεταξύ Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την Α.Π.: ΔΜΕΟ/ο/1539/07-04-2014 Απόφαση του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, παρατάθηκε για τέσσερα χρόνια η δέσμευση της ζώνης διέλευσης της οδού, με απαγόρευση έκδοσης οικοδομικών αδειών και την τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων Ο.Γ. ζώνης, προκειμένου να ολοκληρωθούν περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση του έργου (η αποπληρωμή και η ολοκλήρωση του τελευταίου σταδίου των μελετών καθώς και η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων). Επισημαίνεται ότι δεύτερη παράταση δεν προβλέπεται, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 209/1998. Από τις 07-04-2018 η ζώνη διέλευσης του έργου αποδεσμεύεται και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κάθε άλλης νόμιμης εκμετάλλευσης.

Το έργο έχει θεωρηθεί ώριμο και έχει ενταχτεί σε εθνικά προγράμματα. Τα τελευταία 4 χρόνια χάθηκε πολύ χρόνος. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου καθυστέρησε τραγικά, αλλά τελικά προώθησε τους Συγκριτικούς Πίνακες προς έγκριση τον περασμένο Νοέμβρη. Σήμερα, εκκρεμεί η έγκριση του 3ου Συγκριτικού Πίνακα από το Συμβούλιο Δημόσιων Έργων, με συνέπεια την αδυναμία ολοκλήρωσης κατάθεσης των λοιπών οριστικών τεχνικών μελετών (στατικές κλπ). Επιπρόσθετα, η Περιφέρεια θέτει ως δικαιολογία τη μη έγκριση των Συγκριτικών Πινάκων και δεν ξεκινά την κτηματογράφηση.
Επειδή λαμβάνουμε ως δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου να διασφαλιστεί και τελικά να υλοποιηθεί το έργο.

Επειδή εδώ και 4 μήνες δεν έχουν εγκριθεί οι Συγκριτικοί Πίνακες από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, με κίνδυνο να καταληφθεί η ζώνη διέλευσης και να καταστεί αδύνατη εκ των πραγμάτων κάθε προσπάθεια υλοποίησης του έργου, με την πάροδο της προθεσμίας της παράτασης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να εγκριθούν εγκαίρως οι Συγκριτικοί Πίνακες, να ολοκληρωθεί η κατάθεση των σχετικών μελετών και να προχωρήσει επιτέλους η Περιφέρεια στην κτηματογράφηση;

Τι θα γίνει στην περίπτωση που, με ευθύνη του Υπουργείου, δεν έχουν προχωρήσει τα παραπάνω μέχρι τις 07-04-2018 και πως θα διασφαλιστεί από το Υπουργείο η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικοί κρατικοί πόροι;

Ο καταθέτων βουλευτής
Γιώργος Πάλλης