«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» από το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Ένα από τα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής!

Το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης συμμετείχε και εφέτος στη δράση των ΕΚΦΕ Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, που γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Πανελλήνιας Ένωσης Υπευθύνων ΕΚΦΕ .

Έτσι την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, ημέρα με πολύ καλή ηλιοφάνεια, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης, στο 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης από μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Την όλη δράση συντόνισε ο καθηγητής κ. Π. Γιαννίκος (Φυσικός) και συμμετέχοντες καθηγητές ήταν ο κ. Γ. Κοτσώνας (Μαθηματικός) και ο κ. Δ. Μιχαλακέλλης (Φυσικός). Την δράση παρακολούθησαν: ο Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης του Σχολείου κ. Ι.Τσιόπας, η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Σ. Βαμβακίτου και ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Λέσβου κ. Γ. Ρούγγος.
Η εαρινή ισημερία, στις 20 Μαρτίου, σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.

Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας. Έτσι στο σχολείο μας, το 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, όπως και σε περισσότερα από 800 σχολεία της χώρας, την ώρα ακριβώς που μεσουρανούσε ο Ήλιος, περισσότεροι από 100 μαθητές των Α1, Α2, Α3 και Β1, Β2 Θετικού Προσανατολισμού, χωρισμένοι σε 5 ομάδες, με πολύ απλά μέσα και όργανα που χορήγησε το σχολείο σε κάθε ομάδα και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, ακολούθησαν πιστά τα βήματα και τους συλλογισμούς του μεγάλου πανεπιστήμονα Ερατοσθένη, όπως έγιναν το 240 π.Χ.(!) και κατόρθωσαν να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης με ελάχιστο σφάλμα! Οι σύγχρονοι “Γεωμέτρες” μαθητές στερέωσαν στην αυλή του Σχολείου, κατακόρυφα ράβδους ή άλλα αντικείμενα, μέτρησαν το ύψος τους και το μήκος της σκιάς τους και στη συνέχεια, στα εργαστήρια τους με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς και με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών των Νέων Τεχνολογιών (Google Earth, SunCalc κ.ά.), υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης. Οι μετρήσεις των παιδιών ήταν πολύ ακριβείς και τα αποτελέσματα είχαν σχετικό σφάλμα που κυμαίνονταν από 0.8% έως 1.4%. Έτσι οι μαθητές κατάφεραν, με πολύ απλά μέσα, να μετρήσουν την ακτίνα της Γης, με μεγάλη ακρίβεια!