Μετά το Πάσχα το αφορολόγητο -Θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ από το 2019;


Μετά το αρνί έρχεται η σούβλα, τουτέστιν πρώτα θα κάνουμε Πάσχα και μετά οι δανειστές θα κρίνουν αν το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 3.000 ευρώ από το 2019 ή όχι.

«Δεν νομίζω ότι θα συζητηθεί το δημοσιονομικό σε αυτήν τη φάση» ανέφερε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τα πρώτα τετ-α-τετ με το Κουαρτέτο, ενώ έτερος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου σημείωνε ότι η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν το υπερπλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο. Είναι, όμως, τόσο ανθηρά τα έσοδα, που να επιτρέπουν την αισιοδοξία ή τη βεβαιότητα ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ δεν θα ζητήσουν την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, που τρέμει η κυβέρνηση;

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν βέβαιοι ότι δεν υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, παρά το ότι πέρσι, τη χρονιά του… σούπερ πλεονάσματος, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος «πάτωσαν» και υστέρησαν κατά περίπου 1,1 δις ευρώ. «Θα είναι παλαβό», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα το ΔΝΤ να επιμείνει στην εκτίμηση ότι το πλεόνασμα του 2019 δεν θα φτάσει ούτε στο 2%. Η βεβαιότητα αυτή του υπουργείου Οικονομικών πηγάζει από το γεγονός ότι αν και ο φόρος εισοδήματος υστέρησε, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές πήγαν… σφαίρα, ενώ εκτιμάται ότι με την άνοδο του ΑΕΠ θα υπάρξει περαιτέρω ώθηση και στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δεν δείχνουν, πάντως, να δικαιώνουν επί του παρόντος αυτήν την αισιοδοξία.



Ειδικότερα, περί τα 170 εκ. ευρώ είναι το όφελος για τα κρατικά ταμεία από τους Άμεσους και Έμμεσους Φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών ήτοι από ρυθμίσεις και κατασχέσεις, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι καλύπτουν πάνω το 70% της υπεραπόδοσης των 235 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου, ενώ περίπου 400 εκατ. ευρώ παραπάνω από το στόχο εισπράχθηκαν το 2017.

Το πρόβλημα εντόπισε και η Τράπεζα της Ελλάδας, αναδεικνύοντας αφενός την ένδειξη ότι τα υπερπλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα παρά τη «βροχή» νέων φόρων αφετέρου ότι νοικοκυριά- επιχειρήσεις έχουν γονατίσει υπό το βάρος αυτών των φόρων. «Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών (κατασχέσεις, πρόσθετοι φόροι από οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, ρυθμίσεις οφειλών) που συνδέεται πρωτίστως με συγκυριακούς λόγους, αλλά και από τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι οριακή, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη για φορολογική κόπωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και υποδηλώνει την αναγκαιότητα αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής», σημειώνει στην Έκθεση του ο Γ. Στουρνάρας κι αυτό ακριβώς θα εξετάσει η Τρόικα μετά από το Πάσχα